Червена покривка за празничната вечеря

По традиция, останала от векове, времевата среща на две календарни години била възприемана като съществен момент от живота на хората. Според легендите, новият календар предизвиквал смут и уплаха в човешките души от предстоящото неизвестно. С цел да умилостиват боговете да бъдат благосклонни към всички живи твари, обществата започнали да посрещат тази съдбоносна смяна с пишни тържества и богати трапези. С течение на времето, от езически обряд , посрещането на новата година се превръща в традиционен и очакван празник. Всеки етнос има специфичен ритуал, с който двете години бележат края и началото, но като цяло същността на събитието е идентична. Залага се на добрата и разнообразна храна и напитки, веселите обичаи, танци, шеги, подаръци и благопожелания за добро начало, здраве и късмет.
Тази година, за просперитет сложете на новогодишната си трапеза риба, раци, скариди или калмари. Направете си различна от типичното печено прасенце гастрономическа наслада, към която бялото вино и по-специално „ризлинга“ ще са чудесно допълнение. За десерт прескочете познатата скучна баклава и сервирайте „тирамису“ без маскарпоне, а с наша вкусна сметана или кисело мляко. За естетическа наслада направете масата си цветна и весела. Постелете покривка в червено, за да предизвикате късмета в дома си, подредете артистично чинии за храна със златен фрагмент по тях или добавете аксесоари пак в тази гама, като свещи, вази, малки анималистични фигурки . Цветята, особено по-екзотичните са този елемент от празника, който прави атмосферата в дома. Аранжирайте фруктиерата с любими плодове артистично, облечете се празнично, сложете най-хубавите си бижута и чакайте стрелките на часовника да се догонят в 12 часа с настроение и ведри мисли. Животът ни се отброява с изминалите години, но ние измерваме годините си с това, какъв е животът ни в тях.

Статията е публикувана във в.“Преса“, брой 354 от 31.12.2014.
http://pressadaily.bg/publication/64228-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%8F