Дюселдорф – малката Япония в Европа

Индустриалното величие на Германия и дълбокият дух на Япония си срещат в града на река Рейн

Дюселдорф е търговски и панаирен град във ФРГ, провинция Северен Рейн-Вестфалия, намира се на източния бряг на река Рейн. Разположен е на хълмове, с надморска височина между 30 и 60 метра и свързаната с релефа отвореност към Северно море оформя океанския му климат.

Средновековният град Дюселдорф е основан през 12-ти век. Селището е кръстено на малката река Дюсел /Düssel/, която се влива в река Рейн. Владетелят на областта, граф Адолф V фон Берг, през 1288 година присъдил на малкото селище Дюселдорф специален статут. Легендата разказва, че граф фон Берг бил в конфликт с архиепископа на Кьолн и селяните около река Дюсел му оказали спасителна военна помощ. Оттогава властва израза „Над Кьолн се смее слънцето, а над Дюселдорф – целият свят“, заради борбата между двата града. 

В началото на 20-ти век, Дюселдорф е оживен индустриален град. Благодарение на концентрацията на важни индустриални компании, услуги, свързани с бизнеса, създаването на фондова борса, големи банки, градът се утвърждава като център на Рурската област.

По време на Втората световна война, първите бомби падат над Дюселдорф през 1940 година, голяма част от сградния фонд е разрушен или повреден. След войната, районът попада под британска военна администрация, като част от разделянето на Германия на окупационни зони. Британците основават провинция Северен Рейн-Вестфалия, със столица Дюселдорф на 23 август 1946 година, наследяваща свободната държава Прусия.

Първият търговски панаир се провежда в Дюселдорф през 1947 година, а през 1949 година е основана Федерална република Германия.

Дюселдорф има няколко пристанища на река Рейн и е широко свързан с европейската мрежа от вътрешни водни пътища, включително с реките Емс, Везер, Елба, Одер и Дунав и с важни морски пристанища на Северно море и Черно море.

Многобройни международни компании са ситуирали централите си тук –  „L’Oréal“, „Komatsu Mining“,  „Nikon“, „Vodafone“, „Metro“, „Rheinmetall“, „Henkel“, „Tata Steel“ и други.

Дюселдорф е седалище на водещи фирми за европейски патенти, управленско консултиране, търговия с изкуство и на рекламните гиганти „BBDO“, „Grey“, „Ogilvy & Mather“, „Havas“ и „Publicis“.

Заради провеждането на уважаваните модни изложения „Igedo“ и „ CPD” – Collections Premieres Düsseldorf,  Дюселдорф е известен като „градът на германската мода“.

Дюселдорф има гъста транспортна инфраструктура, с добри съоръжения за местен обществен транспорт. Главната гара е построена между 1932 и 1936 години от архитектите Крюгер и Едуард Бене, ремонтът и модернизацията й са извършени през 80-те години на миналия век.

От високото качество на живот в Дюселдорф са облагодетелстват около 630 хиляди постоянни жители, считано към 31 декември 2022 година. Хората се наслаждават на хубав живот и получават добри доходи срещу труда си.

Градският пейзаж се характеризира и с множество високи сгради и църковни кули, високата 240 метра телевизионна кула, много архитектурни паметници и седем моста над река Рейн.

Диалектът, който се говори около  Дюселдорф, е лимбургски, вместо оригиналния Düsseldorfer Platt, а в последно време често се използва така нареченият региолект, рейнски немски език.

Königsallee или накратко „Kö“ е най-известната и интересна търговска улица с ексклузивните си магазини. Посещава се от шопинг маниаци от цял свят. Най-старата светска сграда в Дюселдорф е Къщата на лъва, на Liefergasse в стария град и датира от 1288 година.

Замъкът „Бенрат“ (Benrath) построен между 1755 и 1773 години представлява ансамбъл от дворец, ловен парк, езера и система от канали и се счита за най-значимото архитектурно произведение на изкуството в Дюселдорф. Той бе предложен от градската управа за включване в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство на народите, но не намери място там.

Най-старата църква в Дюселдорф е енорийската църква  „Свети Марти“ /Alt St. Martin/ в Билк, построена през 12-ти век, известна още като „Alte Bilker Kirche“, изградена в романски стил.

Дюселдорф е едно от последните места в света, който е с непокътната мрежа от газови улични фенери, създадена през 1848 година. Запазените 14 000 старинни светещи тела оформят вечерната атмосфера на града.

Градската администрация на Дюселдорф решава да замени историческите газови фенери със съвременни светлини, но гражданите на Дюселдорф инициират петиция за запазването и обявяването им за „световно културно наследство“ и индустриален паметник.

Дюселдорф е зелен град, с 1238 хектара зелени площи, включително 641 хектара паркове.

През 1833 година в Дюселдорф, Феликс Менделсон Бартолди композира „Вечерна песен“ и ораторията „Паулус“,  а през 1850 година композитора Роберт Шуман създава известна си трета симфония „Рейнска“.

Автентичната средновековна атмосфера с малки улички в стария град се съпътства с места, предлагащи традиционна германска кухня и бира, като кръчмите „Uerige Altbier“, „Brauerei im Füchschen“, „Brauerei Schumacher“, „Brauerei zum Schlüssel“ и други.

Музеят на Гьоте, се намира в двореца „Йегерхоф“ в североизточната част на Хофгартен и съдържа оригиналното копие на известната поема на Гьоте „Gingo biloba“.

Дюселдорф е дом на около 15 хиляди японците и трайното им присъствие е нароило японски ресторанти, магазини, културни центрове. Всяка година се провежда „Ден на Япония“ и фестивал, посветен на японската култура.

Културни връзки между Германия и Япония датират още от 19-ти век. Немският философ Йохан Волфганг фон Гьоте е бил вдъхновен от японската култура. Градът е важен икономически център за японските компании Sony, Panasonic и Mitsubishi, които имат офиси в града, а няколко университета предлагат програми по японистика.

На левия бряг на река Рейн се намира единственият будистки храм, построен в японски стил и заобиколен от японска градина. През 1993 година е основан японския културен център, с традиционна японска къща за чаени церемонии, а за улеснение на японското население, от 2021 година са поставени двуезични немско-японски улични знаци из града.

 Днес Дюселдорф е съвременен космополитен град и японската култура е неразделна част от неговата идентичност.

Текстът е публикуван на 24.03.2024. – https://www.highviewart.com/patuvay/dyuseldorf-malkata-yaponiya-v-evropa.html