Изискването “къса рокля” е протоколен гаф

Облекло за дамите: “къса рокля”. На отминалия Трети март технически гаф, недоглеждане или искрено подвеждане посочи в поканата този дрескод за гостенките на президента в Бояна.

Такова изискване поначало е нелепо. Какво значи къса рокля? Минидължина или три пръста над коляното? Или може би с изискването “къса рокля” предлагат на поканените да се чувстват по-свободно, оставяйки на закачалката дългите до земята тоалети?

Понятие “къса рокля” не се среща в официалния етикет. Това е термин от разговорния език, който не бива да се използва на представително ниво. Правилно би било да се отбележи за подобно събитие дрескод “Black tie”. Това ще рече облекло строго официално – смокинг за мъжете и дълга рокля за жените, независимо в какъв цвят. Аксесоарите и другите допълнения са семпли и ненатрапчиви, дамите са без ръкавици и едри бижута. Препоръчва се само един накит, който блести не с размер, а със стойност и стил

Зад термина “Business formal” се крие официален черен костюм и черна рокля. Тук препоръчително е мъжете да бъдат с ризи с ръкавели, които да се подават изпод сакото. За дамите съветът е да не носят часовник, а бижутата им да са скромни. При гриф на поканата “Semi formal” роклята може да е около коляното в дискретен цвят и елегантен стил, мъжкият костюм обаче трябва да е тъмен – син, сив или най-добре черен.

Върхът на официалността е “White tie”. Този начин на обличане е предназначен за изключителни световни събития като връчването на Нобеловите награди или Оскарите. За него са характерни фраковете, черните лачени обувки, белите пояси и папийонки за мъжете и ръкавиците над лактите към дългите рокли на жените. Позволява се и носенето на тиара.

Знае се, че колкото е по-високо нивото на приема, толкова дрехите за него са по-стилни, по-строги и по-скъпи като материя и по-изчистени като стил.

публикувано в. „Труд“ – http://m.trud.bg/Article.aspx?Id=833588