С обувки на бос крак на бал? Недопустимо!

Допустимо ли е една дама да се появи на официално събитие с обувки или сандали на бос крак, независимо че навън е +35 градуса? Разбира се, че не! Но все повече светски особи атакуват червения килим “по капли”.

Най-шокиращ бе примерът на “Мис България 2009”, която се появи на стилно събитие като Виенския бал със сандали на бос крак… през февруари. А като светска особа с претенции, тя би следвало да се придържа към стила и етикета на бала.

Младостта и красотата на Антония Петрова са очарователни, но е неприемливо да дойде на бал с изящен тоалет и боси крака. Да не говорим, че е задължително по етикет обувките да се носят с безцветен чорап или чорапогащник. Сигурно някой я е подвел с неправилен съвет как да се облече и обуе. Защото няма обяснение как в студа човек ходи бос в скъпи и елегантни обувки? Дори джипът “Мерцедес”да я е оставил пред добре отопления “Шератън”.

Социално отговорните лица са такива, защото отговарят с вида, облеклото и поведението си пред обществото. А и Виенският бал е символ на традиции и разкош и у нас, и в родината си. Този празник е точно мястото, където облеклото “Black tie” (облекло официално, буквално – черна вратовръзка) е задължително, дори без да е описано в поканата. Дамите са с дълги вечерни рокли, великолепни бижута и аксесоари, а господата с удоволствие носят черна папийонка и смокинг.

Началото на Виенските балове в София се поставя на 8 януари 1880 г. в княжеския дворец. В ерата на социализма традицията отмира, за да се възроди отново преди 11 години. Върховенството на бляскавото събитие и у нас изисква съответния етикет на поведение и облекло. Независимо че сме във второто десетилетие на ХХI век, дрехите, обноските, стилът на говорене и танцуване са близки до характерните за началните Виенски балове от ХIХ и ХХ век. Правилата за обличане се променят в съвсем леки нюанси. Дължината на дамските рокли е задължително да покрива 3 см от токчето на обувката, но изискванията за прическите са различни всяка година. В наши дни цветните папийонки и пояси към фраковете няма да се приемат за светотатство. А на отминалия Виенски бал в София дори допуснаха поканените студентки да не бъдат с дълги до земята тоалети.

Спазването на дрескода върви ръка за ръка с умението да се танцува валс, да се спазва етикета при хранене, но и да се наблегне на социалния ангажимент и благотворителността.

публикувано в. „Труд“ –http://m.trud.bg/Article.aspx?Id=833588