Докъде ще стигне ехото на лявата камбана СИРИЗА?

Когато камбаната на лявото удари, звънта й се чува силно в тишината на празното от правилни политически решения балканско пространство. СИРИЗА се представи силно на предсрочните избори 2015 и преди часове направи Алексис Ципрас отново водач на коалиционното гръцко правителство. Макар да е там с гласовете на 35,46 % от задължените по закон да гласуват гърци, лявото победи. Гръцкият инат се прояви и в желанието на гърците да останат аполитични, защото само 56,11 % от тях са си направили усилието да дадат гласа си в избирателните урни.

Напук на социологическите прогнози, народът на Гърция показа, че е взел върховенството на закона в ръцете си. И избра кормчията на пообруления си от политически и икономически бури гръцки кораб. Алексис Ципрас е поредният балкански премиер(след Бойко Борисов), който два пъти заема поста министър-председател на страната си. Европа, и да не го харесва, трябва да работи с него и министрите му, за да изчисти последиците от грешните политически ходове на поколения политици в южната ни съседка. И за да се запази цялостта на ЕС. Особено сега.

Ехото на лявата камбана СИРИЗА кънти на балканска земя и буни кръговрат от мисли. Силата на въжделенията на обикновените гърци за добър и справедлив живот се вписва с пълна сила в балканската ни среда. Зараза ли е СИРИЗА и защо познати наши десни политици се страхуват от нашествието на идеите на гръцките ни съседи у нас?

Добре е, че българският министър-председател Бойко Борисов го поздрави и насочи отношенията ни в прагматична посока, като заговори за газовата връзка между двете страни и ускореното й изграждане. Добросъседските отношения в политиката винаги са била много важни и е добре това да не бъде забравяно.

Текстът е публикуван в Институт за стратегии и анализи (ИСА) „Епицентър“ на 22.09.2015. – http://epicenter.bg/article/Dokade-shte-stigne-ehoto-na-lyavata-kambana-SIRIZA/81265/11/33