Радикална пенсионна реформа в Гърция

Живият живот в южната ни съседка всеки ден поднася изненади. Кризата в Гърция застигна хората в третата възраст и гарантираните им доходи за достойни старини. Около 2,8 милиона гръцки пенсионери ще усетят пряко стриктните икономии върху гърба си.

Заради поетите от гръцкото правителство към Брюксел ангажименти за драстично намаляване на социалните плащания, министъра на труда, г-н Георгиос Катругалос представи нов законопроект за драстично орязване на всички пенсии, до нивото на около 1000 евро месечно. Това ще засегне ударно около 900 хиляди пенсионери, които получават над договорената с европейските партньори сума от 1000 евро месечно.

Най-масовите месечни пенсии в Република Гърция са в диапазона 1200 – 3000 евро. Само около 2000 пенсионери получават над 3500 евро на месец. Шокът в обществото е лавинообразен, защото предвидените промени ще засегнат не само съществуващите до момента пенсионери, но и новите такива, както и стотици хиляди работещи.

По предложение на комисията по пенсионната реформа, се предвижда да се преизчислят пенсиите на всички 2,8 милиона гръцки пенсионери, както и да се извърши обединение на всички застрахователни фондове. Разходите за пенсии трябва да представляват до края на 2016 година около 1% от БВП на Гърция.
Радикалната реформа предвижда и промени в системата за изчисляване на вноските за социално осигуряване, особено в частта за самостоятелно наетите лица.

Статията е публикуана на 16.10.2015 в ИСА „Епицентър“ – http://epicenter.bg/article/Oryazvat-pensiite-na-900-hilyadi-gartsi-shte-vzimat-samo-po-1000-evro/83106/7/50