Ципрас изостава, Маймаракис напредва

Южната ни съседка, Република Гърция ври и кипи в предизборна борба. Поредната. През 2015 година Балканите са сцена на национални предизборни спектакли. Гърция е на ход сега и на 20-ти септември 2015 ще се роди поредното гръцко политическо дете. Гръцките политици дават всичко от себе си, за да се представят пред електората в най-добрата си светлина. То са клипове, които са познат и неотменим политически пропаганден продукт, то са речи, събрания, срещи и говорене с хората. Разликата в предварителните социологически изследвания между водещите опоненти Алексис Ципрас от „Сириза“ и Евангелос Маймаракис от „Нова Демокрация“ / Нео Демкратия / почти се изпари в полза на г-н Маймаракис.
Хората очакват коалиционно правителство, объркани са, обезверени и напрегнати от ежедневните си трудности. Не ги интересува политическото говорене, което в очите им е демодирано и безкръвно. Искат си онази Гърция – люлката на демокрацията, с която се гордеят.
На терен съм, искам да получа преки впечатления. Говоря с гърци, които не знаят как да гласуват? Казват, „ние сме леви и ще останем такива. Искаме справедливо управление, възможност за работа, свобода на идеите и нови подходи в икономиката и в другите жизнено важни сфери на живота ни. Страдаме, носим остатъците от миналото си, както охлюва носи черупката си. Мислим по европейски, но сме си балканци. Вярваме във себе си и няма да предадем децата си и бъдещето на нацията ни!“
Гърците гордо се носят по политическите вълни на поредните си избори. Ще гласуват по съвест, защото по закон са длъжни да идат до избирателните урни. Какъв ще е резултата от вота им, скоро ще сме наясно?
Подкрепата за „Сириза“ не е намаляла и хората искат справедливата политика да не е само рекламно говорене преди избори, от което им е втръснало чак до първенеца им Олимп. Искат радикални идеи и действия, които да ги накарат да се чувстват доволни от избора си. Поне до следващите им избори. Да не се страхуват за хляба си, дома си, от бежанското цунами и липсата на перспектива. Все познати балкански грижи, уви да!

Текстът е публикуван в Институт за стратегии и анализи „Епицентър“ на 15.09.2015.
http://www.epicenter.bg/article/Tsipras-izostava-Maymarakis-napredva/80835/11/33