Яденето на морски дарове е тънка работа.

Наричат морските дарове храна за богове, защото носят дъха на морето и превръщат консумиращите ги в щастливци. Заради вкуса, багрите и формите на живата природа. Откакто свят светува, морето дава на хората естествените си продукти и гастрономическите умения и фантазии ги превръщат в любимо ястие за трапезата им. От аристократ до беден рибар, всеки опитал веднъж миди, скариди, раци, омари, калмари, стриди остава в техен плен доживот.
Морските дарове са не само вкусна и разнообразна храна, но поради бедното си съдържание на мазнини, месото им е подходящо за консумация непрекъснато. София Лорен като истинска италианка обожава морските дарове и често ги включва в диетите си. Сигурно затова е запазила виталността и чувството си за хумор в такива завидни форми.
Как да се храним безопастно и с маниер с морски дарове?
На плажа, в рибарската лодка или на брега на реката – естествено с пръсти. Но когато сте в изискана обстановка, в дома си или на гости – ползвайте прибори. Всяка уважаваща себе си домакиня има в дома си прибори за хранене. В повечето случай – по наследство. Намират се в първото чекмедже, в шкафа, в кухнята. Ако не ги намерите, ровете, там са. Знае се от бабите ни, още от преди сто години, че както ти е подредено чекмеджето с приборите, така ти е подреден и животът. Между твърдения има някаква странна връзка, симбиоза и зависимост. И май е вярно. Колкото пъти съм била на гости и съм се вглеждала в чекмеджето с приборите на домакинята, толкова пъти тази зависимост сама се е показвала истинки пред мене. Ако са подредени приборите, то и животът й тече забавно, оценено и подредено – мъж, деца, кариера, късмет и доволност. Ако чекмеджето с приборите е с главата надолу и нищо не си е намястото – имаме два-три брака, пълен дисконфорт в работата и енергиите, батак навсякъде. А кажете, че бабите ни са с остарели представи за живота! Не, всичко което е с градска история и има дебел слой прах от времето, винаги е вярното. Та така и с приборите де, които ни трябват за морските дарове. Кои и какви са те? – вилица на стриди /тризъба, но по-малка от вилицата за риба/, прибори за раци /специфични вилици с вид на куки за плетене, клещи и ножици/, ръкавици за сурови стриди, дървено чукче и дървена поставка, помощен нож.
Подреждането на масата за сервиране на морски дарове е истинско удоволствие. Поставят се по-обемни, плитки чинии, като дървената поставка и чукчето за раци се оставят отляво на посудата, до чинията за масло. Задължително на масата трябва да има малък съд с вода, в който елегантно плува стръкче магданоз или цветче, за да измиете пръстите си, след нахранване. Консумацията на морски дарове върви задължително с изстудено бяло вино. Бирата не е забранена, но е по-нисък клас напитка за изящната храна на боговете. Приборите за консумация на морски дарове се подреждат по обичайния етикет около положените посуда.
Незабравяйте салфетките, ще трябват!
Как се яде рак? Не е толкова сложно, просто е въпрос на опит – придържате тялото на рака с лявата ръка за черупката, а с дясната откъсвате щипките. Месото в щипките изсмуквайте, а до най-малката щипка достигайте със специфичната вилица за раци /онази, дето прилича на куката за плетене на баба/. Опашката на рака се завърта с дясната ръка и се измъква от черупката. Ако месото все пак не се е отделило, използвайте ножицата и прережете гърба, до мястото, където се вижда каналът. Изтеглете опашката и хапвайте!
Как се яде омар? Прието е омара да се сервират за консумация в обработен вид. Месото лесно се изважда от черупката с вилицата за раци. Ползва се същата техника, както при раците.
Как се ядат скариди? Варените скариди лесно се почистват от черупките с ръце, като се премахва и тъмната вътрешност в каналчето, под черупката. В изискан ресторант ще ви бъдат поднесени почистени и готови за консумация или с оставена опашка за лесно придържане преди изяждане. Когато се сервират като част от ястие, се ползват прибори за хранене.
Как се ядат стриди? Винаги трябва да са пресни! Ако са стари, са опастни за здравето! Стридите се сервират сурови и ако не са отворени черупките им, се ползват ръкавица за стриди и къс тъп нож, наречен стридотрошач. На лявата ръка се слага ръкавицата, с която се придържа стридата, докато с дясната ръка се работи с ножа. Острието му се подпъхва в стридата, отваря я, прерязва се крачето й в основата на стридата. Освободеното месо се консумира, след като е полято обилно с лимон. Сърбането е прието, като част от етикета по ядене на стриди и на никой няма да му направи неприятно впечатление. Не гълтайте веднага месото на стридата, щом вече сте го вкарали в устата си, задръжте няколко секунди и му се насладете. Очарователно е!
Как се ядат миди? Мидите се сервират сварени, в полуотворена черупка. С лявата ръка фиксирайте мидата с клещите, а с дясната извадете месото с вилица. Сокът, получил се при приготовянето на мидите се сервира в купа и е много вкусен с хляб. Често на брега на морето, липсват специфични клещи и тогава се използва черупка от изядена мида. С нея се отваря мидата и месото й се издърпва с ръце. Поднасят се и изчистени от черупките мидени ядки, във вид на ястия и салати.
Как се ядат калмари? Поднасят се в обработен вид и се консумират с нож и вилица. Пълнени с ориз, зеленчуци или изпържени на шайби и поляти с деликатесен сос, калмарите са предпочитана храна по всяко време на годината.
Как се яде октопод? Сервира се топлинно обработен – варен, печен, маринован. Консумира се с нож и вилица.
Как се яде сепия? Подобно на октопода, се сервира топлинно обработен и се консумира с прибори за хранене.
Как се яде риба? Варена, печена, пържена или сурова – с нож и вилица! Кратко и ясно.
Всички морски дарове и риба се консумират гарнирани с прясно изцеден лимонов сок. Те са считани за храна, енергоносител за човешкия организъм, а стридите и октоподът са признати за афродизиаци.

Текстът е публикуван във в. „Преса“, брой 248/13.09.2014