Как да се храним с паста?

Казват, че емблемата на Италия е пастата. Основната храна на Ботуша се прави от обикновени продукти – брашно, вода и яйца. Любимото ястие, с което са израснали поколения италианци и днес е ежедневна храна и се приготвя лесно и бързо. Стара градска легенда в Рим казва, че по начина, по който човек си яде пастата, се определя характера и нрава му. А моята приятелка Марчела Мураче ме е учила да ям паста всеки ден, за да съм здрава. Пастата е нискокалорична храна, богата на белтъчини и въглехидрати. От нея не се пълнее и често диетолозите я включват в менюто за отслабване. Самото ядене на паста е полезно за здравето, защото мисълта за вкусовете на пастата създават в представите на човека задоволство и щастие.
Според стари предания, пастата е донесена в Европа от пътешественика Марко Поло през 13-ти век от Азия и така идва и в Италия. Има и друга версия за произхода й – в бедният Юг на Апенинския полуостров, брашното, водата и яйцата са били единствената възможност италианските домакини да осигурят дневната дажба храна на семействата си. Принудата ги е научила, за да рзнообразят трапезата си, да измислят различни видове паста.
Така днес, след толкова години практика и благодарение на сръчните и изобретателни италианки имаме над 500 вида паста – макарони, спагети, фусили, канелони, тортелини, рекатрони, гозини, лингуини, равиоли, фарфели, фетучини, лазаня и т.н. Всяка паста е с уникална дебелина, размер, форма, цвят и вкус. Те се гарнират със сос и с термично обработени зеленчуци, месо, млечни произведения или риба.
Много народи претендират да са първосъздатели на макаронените изделия. Историците вадят факти, че етрусите, арабите, японците, евреите, китайците са се хранили с изделия, подобни на паста преди хиляди години. Днес, всеки сам за себе си е откривател на полезната, вкусна и засищаща, обикновена и лесно приготвима храна.
Как да имате модерни маниери на масата при ядене на паста?
Спагетите са най-разпространената паста по света. Изяждането им с финес изисква освен настроение и умение да се борави с пробори – вилица и лъжица. Етикетът повелява спагетите да не се ядат с ръце. Количество спагети, което преценявате, че ще поставите във вашата уста за консумация, се захваща с вилицата и се навива във вдлъбнината на лъжицата. Към устата се поднася само вилицата, а лъжицата играе помощна роля. Спагетите са пастата на опитните лакомници, защото яденето й изисква повече умения. Спагетите не се режат с нож на дребно в чинията.
Макароните се ядат както спагетите, при тях специфичното е, че когато са във вид на мусака се ползва и нож.
Юфката не се сърба от чинията, а се ползват приборите – вилица и лъжица.
Пастата, за която са необходими нож и вилица и задължително се ползват при консумацията й, се нарича лазаня.
При никоя друга паста не се сервира нож на масата за хранене.
Не смучете спагетите!
Любима паста на децата е фигуралната – тортелини /шапчици/, рутини /сферички/, лумаче /охлюви/, фусили /вретена/.
Яденето на паста, особено на спагети и макарони изисква малко тренировки на китките и пръстите на ръцете, за да станете добри консуматори. По етикет вилицата се държи в лявата ръка, а лъжицата, с която се помага при храненето – в дясната.
Не си играйте в чинията с пастата във форма, като я нареждате във вид на влакче, къщичка или овал. Това обижда италианците, защото те приемат пастата като своя свещена храна.
Не се използва хляб, за да се попива соса по ръба на чинията, пълна с паста. Виното или бирата са чудесни допълнения за лесно преглъщане на пастата. Техният избор винаги зависи от съставките в соса към пастата.
Не отделяйте чинията с паста от масата, за да я приближите към устата си. Какъвто и да е вида на пастата, която ще консумирате, ползвайте приборите и съблюдавайте общоприетия бон тон за поведение при хранене.
Стремете се да ползвате салфетката, като спасителна суша, сред морето от паста, защото сосовете в чинията винаги са опасни и оставят трайни лекета по дрехите.
Когато сте на ресторант и си поръчвате паста, изберете такъв вид, с която няма да се изложите при храненето или имате богат опит от домашната кухня.
Ако хранещия се с паста лакомник има мустаци и те са като на Салвадор Дали, то артистизмът е в кръвта му. Той трябва обезателно след гастрономическите гимнастики със спагетите или лазанята да използва вода, сапун и парфюм за лицето и мустаците си.
Пастата е храна, която създава вкусови и естетически наслади. Но тя е генератор на полезни резерви в организма на човека, на които при екстремни ситуации тялото може да се опове.
Пастата е мода и традиции, вдъхновение за кулинарни творения и удоволствие за душата и небцето.

Статията е публикувана във в. „Преса“, брой 214 от 09.08.2014.