Отново е Великден!

Великден е най-чакания и почитан християнски празник. Сакралността му се подсилва от традициите, обичайте и поверията, които са магията около възкресението на Божият син, Исус Христос от Назарет.
В далечни времена, когато езичеството е владеело живота на хората в Европа, богинята на пролетта Еостра превърнала верните си птици, предвестници на топлото време и зараждащата се наново природа в зайци. Направила го, защото зимата се задържала дълго, уморила хората със студа и мраза си, опустели хамбарите, омършавели козите и овцете, секнало млякото на кравите.
Както всяка година нейните птици трябвало да донесат пролетта на крилете си. Но те се забавили и предизвикали гнева й. Затова Еостра ги заменила със ззйци, които са символ на бързината, на гъвкавия ум и умелостта да се оправят в трудни ситуации. Оттогава е поверието, че великденският заек по душа е птица, затова тича из поляните и крие в гнезда боядисаните великденски яйца. И децата, за да са здрави и честити цяла година, обикалят и събират шарените яйца в кошници и ги носят в къщи, пред камината.
Великденските символи са боядисаните в червено и шарено яйца, козунакът, запалената с благодатният йерусалимски огън свещ и донесена от храма до дома, заекът и пиленцата, баницата с лапад и сирене, питката замесена с мълчана вода, печеното агне, кокошките с хрупкава кожичка и пълнени с ориз или болгур, зелените салати, чорбата от дреболии, червеното вино и шоколадовите яйца с късмети.
Яйцето е символ на кръвта на Спасителя, а козунакът е неговото тяло.
Великден повелява да бъдем здрави и честити цяла година! Да съхраним зараздащото се начало на природата и цяла година да го развиваме, множим и усъвършенстваме. Да постигаем целите си за доброто са семейството, рода и отечеството си.
На Великден:
1. Обличаме обезателно нови дрехи.
2. Не се работи!
3. Празнува се три дни и три нощи.
4. Ходим на църква.
5. Казваме молитви за здраве, късмет и берекет.
6. Правим си преоценка на изминалото време.
7. Пишем си нови планове на ръка и ги поставяме на видно място.
8. Храним се малко, особено след постите, не преяждаме с яйца и козунак!
9. Поставяме боядисаните яйца на видно място в къщата.
10. Посещаваме кумувете си и им носим нечетен брой яйца, питка и локум за дар.
11. Пазим си „Борака“ /яйцето, с което сме победили другите яйца при сутришната великденска борба/ до следващия Великден.
12. Купуваме и подаряваме на близките си нови дрехи, обувки или бижута.
13. С великденската свещ, донесена със запаления от храма благодатен йерусалимски огън, прекадяваме цялата къща за здраве и против уроки и след това я поставяме да догори на прага на дома.
14. На празничната маса се постила бяла покривка. Украсява се с пролетни цветя, малки фигурки на пиленца, зайци или агънца.
15. Приготвя се семейна трапеза, около която се събира цялата фамилия.
16. Козунакът не се реже с нож, а се чупи.
17. Поздравяваме за празника вербално с „Христос Воскресе“ и „Воистина Воскресе“ 40 дни, до Спасовден.
18. Прощаваме на неприятелите си и оставаме те сами да се борят с негативите си.
19. Държим се възпитано, внимаваме за жестовете и думите си, стараем се да бъдем меки и обрани.
20. Пускаме пролетта, новото начало в ума и тялото си, за да се завъртят наистина мислите ни към добро и градивно.

Текстът е поместен в брой N 97 от 11.04.2015 – http://presa.bg/article/20-pravila-za-perfekten-Velikden/70747/10/0