Езикът на тялото, който не можем да накараме да замълчи!

Човек може да контролира мислите, чувствата си, вербалните си изразни средства с лекота. Но за езика на тялото си му се налага да направи усилия, за да има добри маниери. Жестовете говорят повече за природата на човека, от собствената му уста.
Всеки от нас се представя пред другите 55 % визуално, 38 % с глас и само 7 % с думи. Това означава, че приоритетно визията има съществено значение за презентирането на индивида в публичното пространство. Визията включва стойка, ходене, общо поведение, облекло, прическа и жестове. Всяко личностно визуално действие може да бъде тренирано и заучено, за да представя човек в най-добрата му светлина – да има добра стойка, да е облечен стилно и с вкус. Но жестовете, невербалните сигнали са подвластни единствено на въртешната сила на изразността. Тази сила се мени при различните хора и овладяването й зависи от волята на отделния индивид.
Когато човек осмисли и осъзнае ролята на невербалните си сигнали и влиянието им в ежедневието си, получава предимството да знае повече за себе си, за поведението си и за начина си на взаимоотношение с другите хора.
В основата на човешките контакти, от хилядолетия стои връзката между всички изразни средства и умелото им представяне, интерпретиране, налагане и разбиране. Перфектната обща визия е съчетание на всичко в нас. И знаейки кое ни определя най-силно, ние можем да се съобразим с даденостите си или да наблегнем да това, с което изпъкваме. Външната красота, доброто телосложение и стилните маниери и обличане винаги се се ценяли и са помагали за тласък в кариерното развитие на хората. Залагането на най-привлекателните детайли от външния вид е важно за визията на всеки, но придружено с владеене на езика на тялото, превръща човек в правилната имиджова стока на пазара, наречен „живот“. Остава да добавим и перфектното си вербално поведение, за да сме доволни от себе си.
Силата на гласа, тембъра, интонационните извивки, артикулацията съставляват онези 38 % вокал, от 100 % представяне на всеки, който иска да има успешна кариера, да се реализира като личност, професионалист, родител или просто да си живее под слънцето. Речниковият фонд, думите са само 7 %. Те са пъстри, изразни и всеобхватни, но тяхното влияние върху имиджа на индивида е определено. Колкото и чужди езици да знае човек, то те не са съществени, без визия, чар и добра стойка, за да върви стремглаво по житейската си стълбица.
Езикът на тялото подсказва едни и същи знаци и при двата пола.
Дамите са манекени на собствените си таланти, изразни средства, несъвършенства, скрити мисли и чар. Те умеят да владеят себе си и по-нагледно могат да се коригират, когато трябва и то с лекота. При силната половина на човечеството, особеностите във външните им прояви се проявяват в по-първичен стил и тяхното усъвършенстване не е невъзможно, но е малко по-трудно. Защото мъжете са създадени да са ловци, да носят оръжие и да владеят нещата със сила, да бъдат естествени победители. Природата е заложила в тях, да искат да даминират и от там те демонстрират снопове жестове, които показват безапелационно тези им качества.
Мъжът обича да е винаги във форма за показване на егото си. Той използва всяка част от тялото си, за да изкрещи на противника си или противоположния пол, невербално какво иска. На момента.
Какво представляват знаците, които езикът на мъжкото тяло показва и как да ги тълкуваме? Как да направим бърз разрез на мъжката личност, с помощта на познанията си и да тълкуваме отделните жестове най-правилно?
Когато един мъж попипва брадичката си, той е в процес на вземане на решение по някой спорен въпрос. Започне ли да гризе ноктите си / а това го правят много представители на силния пол и е заучено и неотучено в ранно детство /, това е несигурност. Попипва ли се по ухото или го подръпва, отново е несигурен в себе си и оттам и в решенията си. Постави ли ръцете пред гърдите си, сключени една в друга е направо завладян от недружелюбност и иска да се затвори в себе си. Това е отбранителен жест, но е така характерен за повечето мъже. Ако срещнете мъж по улицата, с ръце в джобовете, с весел поглед и лъчезарно лице, бъдете убедени, че е влюбен. Това е момента да искате нещо от него и знайте, че резултатът ще е добър. Но ако е прегърбен, брадясъл и намусен, не му е лек деня и има проблеми. Ако поставя двете си ръце зад гърба, сключени в лактитие, е превъзбуден и агресивен. Опитва се да въздържи гнева си и го показва видимо на околните.
При заключване на краката в глезените, в седнало положение, също е несигурен и с тази поза показва резервираност и съмнение. При попипване или търкане на очите, носа или ушите, уважаемия гоподин ни демонтрира нервност и съмнение. Или просто лъже и несъзнателно го показва. Малко са изпечените лъжци, които са овладели до съвършенство тези жестове и не се издават, когато манипулират околоните.
Любимият жест на мъжете е потриването на ръцете и с него те ни демонстрират очакване на събитие, за което отдавна са се подготвяли и то се сбъдва с положителен край. А най-любимия им жест несъмнено е, когато съберат палеца и показалеца на която и да е от ръцете си, доближат ги плътно един до друг и демонстрират броене на пари. Тогава цялото им тяло издава величие, независимо дали са в седеж, стоеж или вървеж.
Когато мъжът говори разпалено и дланите му са разтворени към слушателя, то той е искрен, има хъс и иска да бъде добронаметен. Но, ако крие ръцете си една в друга, зад гърба си или в джобовете е несигурен и малодушен. Ако видите мъж със свити юмруци, очаквайте скандал. Той показва, че едвам спира гнева си и може всеки момент да го отприщи негативно. Мъжете често приглаждат косите си с ръка, за да проверят, дали всичко е според представите им за добър външен вид. Това е жест на несигурност и суета. Дори на липса на самочувствие и на житейска определеност.
Но ако един мъж, изискано наклони глава към събеседника си, за да чуе и разбере думите му, то той демонстрира прекрасно добрите си маниери и интереса си към срещата и разговора.
Най-добрите владетели на невербалните изразните средства са артистите, картоиграчите, мошениците, крадците и политиците.
Има и такива, които се раждат със силно развито чувство за съчетание на вербалните с невербалните си сигнали. Те се превръщат в харизматичните личности за народите си и стават водачи или мислители.

Текстът е публикуван във в. „Преса“, на 25.07.2015. в брой 200.
http://presa.bg/article/Mazhat-i-ezikat-na-tyaloto-intimno/79724/10/0