Мащабна стачка в Гърция

На 12 ноември, в четвъртък, животът в южната ни съседка ще бъде блокиран изцяло. На протест по улиците на гръцката столица Атина ще излязат членовете на Общата конфедерация на труда „ΓΣΕΕ“ на работещите в частния сектор и федерацията на държавните служители „ΑΔΕΔΥ“. Това са двата най-големи синдиката, защитаващи правото на труд и почивка на работещите в Република Гърция. Те ще бъдат подкрепени от здравните работници – лекари, сестри, рехабилитатори и фармацевти, които работят в гръцката национална здравна система. Ще се приемат за преглед само спешни случаи, плановите операции са отложени. Аптеките ще останат затворени, като ще има осигурени гишета за закупуване на жизненоважни и неотложни лекарства. Ще бъде блокирана и транспортната система на града, всички трамваи, автобуси, тролеи, метрото, железницата и фериботите няма да напуснат местодомуването си по депата и пристанищата.
Участие в стачката са заявили и представителите на журналистическата гилдия. Само онези от тях, които ще отразяват протестите, ще упражнят професионалните си ангажименти, за да може гръцкото общество да е информирано за хода и исканията на демонстрантите. Ще излязат и хиляди пенсионери, които са най-засегнати от реформите.
Второто правителство на г-н Алексис Ципрас предприе невиждани рестриктивни премени в пенсионно-осигурителната система, чрез намаляване и орязване на пенсиите за прослужено време и старост, увеличаване на преките данъци и други засягащи милиони граждани реформи. Бурно отхвърляната голяма социална ножица от гръцкото общество е наложена от Брюксел, за да може страната да получи третия жизненоважен транш за гръцката икономика, в размер на 86 милиарда евро.
Ако български граждани са запланували пътуване до Република Гърция за 12-ти ноември, да се съобразят с тази информация за стачката.

Статията е публикувана на 10.11.2015. в http://epicenter.bg/article/Ne-patuvaite-za-Atina-gotvyat-mashtabna-stachka/85270/7/0