Как да се държим на св. Валентин или какво да правим, когато всички около нас са полудели от любов?

Полудели ли сме от любов наистина или любовта си намери ден, в който да ни манупулира непринудено? В този дългогодишен спор влизат нашите представи за честването на празника св. Валентин и индустрията по производството, продажбата, опаковането и доставянето на подаръци и цветя за любимите ни хора. Както и виното, картичките, трескавото запазване на ресторанти, писането на любовни послания, обмислянето на предложенията за създаване на семейства, смяната на партньорите с нови, по-свежи и какво ли още не?
Всяка година, поне от 15-тина насам зададе ли се 14-ти февруари си казвам, не, няма да се поддам на всеобщата еуфория по празника, тичането за подарък за любимия, измислянето на нов тоалет и неотменимото любовно послание. Но само си казвам и пак се нареждам в редицата на страстните любители на деня на Влюбените. Да, у нас празнуването на св. Валенин се дублира с всенародното изразяване на почит към тракийския бог Дионисий – покровител на виното и към християнския, св. Трифон, наречен още Зарезан, негов достоен еквивалент. Чудестно е това, че двата празника се допълват и са си лика прилика – вино и любов. И пак се запленявам по някое вино, с произход от която и да е точка по света, по шоколада с вкус на любов и по срещите с приятелите ми, които също като мене пият вино, веселят се и благославят единствения католически празник, който е така признат в нашата православна общност. Макар че, в народната ни традиция си имаме ден за любов и той е Лазаровден, когато момата дава на избранника си китка и му се обещава в добро и трудности.Това е един от най-хубавите народни празници и аз го обичам и спазвам. Но не ми пречи да празнувам и св. Валентин.
За да не пропуснете нещо важно за празника на Влюбените, мили дами, си позволих да ви дам мойте правила за деня на любовта:
1. Мислете от по-рано ще празнувате ли, как и с кого? Да не се окаже в последния момент, че си търсите любим, само за сте част от потока на празнуващите. Да обичаш истински не е като да обичаш по принуда или заради общественото мнение.
2. Помнете: днешните момичета не сме като тези от 20-ти век, които са чакали всичко да им бъде поднесено на тепсия. Нагласете си нещата така, че да сте доволни от крайния резултат. И да нямате поводи за мрънкане след това, ако нещо не е станало според вашия план.
3. Направете си план за действие в началото на месец февруари и си го запишете. Умната помни, мъдрата пише, казват старите хора. После става лесно, трябва да следвате точките от него.
4. Набележете си добър ресторант и го посетете предварително, ако ви хареса, не се двуомете и направо си запазете маса за 14-ти. Тогава всички са решили да празнуват навън и липсата на резервация ще ви помрачи веселбата.
5. Опитайте от менюто на заведението и попитайте дали няма да има специални изненади в него за деня на Влюбените?
6. Купете си нова дреха, защото новото винаги носи добро послание. И самочувствие. Изберете тоалет в по-топли цветове и без това зимата е още в разгара си и имате нужда от повече цветност в деня си. Наблегнете на червеното, много е модно!
7. Ако искате да смените цвета на косата си, сега е момента. Дори и да не се хареса на половинката ви, няма да предизвика революция. Защото деня е орисан за любов, не за война!
8. Направете си запомнящ маникюр, следвайки последните модни тенденции.
9. Сега има намаления на обувки и ботуши, не се замисляйте! Купете си нещо хубаво, което ще допълни тоалета ви за празника и после ще си го носите с удоволствие.
10. Изберете нещо дребно, но ценно и със скрито послание за любимия. Но не е необходимо да му купувате кола, за да покажете, че живота ви без него би бил безпътица!
11. Освободете се от децата, намерете свободна баба, която да ги нахрани и приспи. Или да им помогне за уроците. Тази вечер си е само за вас двамата. Децата не са препоръчителни, както пише в упътванията за употреба на някой домашен уред!
12. Изведете кучето преди да отидете да празнувате, защото не се знае кога и как ще завърши веселбата? А локвичката после на килима няма да е част от любовното послание на празника, нали така!
13. Като купувате подарък за любимия, купете и подарък на дежурната баба. Така си осигурявате ценно спокойствие по време на празника и безценен ариагард.
14. Настройте се наистина на тема любов, повтарайте си го. Колкото и любимия да ви е скъсвал нервите в последно време, забравете го! Всяко нещо си има цена, платете я, като имате временна амнезия. Поне този ден не мрънкайте за несменената крушка в хола или за купа стари вестници, които се трупат върху библиотеката.
15. Обичайте го, този нехранимайко, който сте си избрали за любим. Той си е вашия, неподправен мъжки материал, вашата сила и нежност, трудност и себеотдаване. Вашето второ аз, каквото и да значи това! Той е вашия избор, затова смело момичета, кажете му само хубави думи, покажете му на какво сте способни. Нека е щастлив, че е с вас, че е част от вашия свят. Има време да го напъхате, където му е мястото, ако заслужава, разбира се. Сега просто се отдайде на обичта!
16. Ако имате възможност, на следващия ден не ходете на работа. Това пожелание е трудно изпълнимо, но не е невъзможно. Помислете върху предложението ми и ако има как, го направете! Знаете защо…
17. Направете си снимки, повечко. И после ги коментирайте на семейна вечеря с другите членове на фамилията. Така се градят спомени за цял живот!
18. На този ден не употребявайте специфичните си изрази, които дразнят половинката ви, не се дръжте предизвикателно или досадно. Просто следвайте сърцето си и това, което то иска да каже на любимия ви човек. Любовта е важна, всичко друго е крачка встрани от чувствата и силата им.
19. Не се гримирайте прекалено, бъдете семпла и естествена. Играйте себе си, това е печелившия коз!
20. Ако сте намислите романтична вечеря на свещи в дома, това е хубав повод да направите промени в интериора. Купете нещо дребно – ваза, нов сервиз за кафе. Може и по-едро, като нов фотьол, завеси или килим и заложете на изненадата. Любимият мъж обича домашния уют и къщата ви е неговото бягство от делника и хорската суета. Той би се зарадвал на промяната и би я оценил горещо. Гарантирам ви, ще имате успех, само дайте сила на фантазията си и си осигурете щастие.
21. Ако решити да предпочетете Рим, Париж или дори Боровец за да празнувате, това е прекрасно. Нищо не оставя нежни следи по-добре, от бягството с любимия пред природата или по света. И ще има какво да разправяте надълго на приятелките си след това.
22. Не купувайте валентинки, зайчета и плюшени калинки. Изтъркаха се. Ако толкова много искате да подарите нещо мило на любимия, купете му пура или лула и я опаковайте с розова панделка. В краен случай може и електронна цигара. Но не си правете никакви асоциации с Моника Люински, моля!
23. Не се поддавайте на изкушението да наобиколите сексшопа за някаква изненада. Не си струва, заложете на истинските предизвикателства. По-сигурни са, развихрят фантазията ви и остават трайни следи!
24. Приемете подаръка му с щастлива усмивка и нежно го целунете. Може да не ви се хареса в момента, да е банален или много префърцунен, но след време сигурно ще проумеете, дали не е вложил някое скрито послание в него и ще ви стане мило.
25. Не забравайте за чорапите с дантела! Както и за вълнуващото бельо! Другото си го знаете!

Текстът е публикуван във в. „Преса“ на 09.02.2013.