За 1-ви март и мартеничката

Тези дни Малък Сечко привършва царуването си и идва Баба Марта, носеща надежди за всички, които обичат слънчевите и топли дни. Женският месец винаги идва с нуждата от повече светлина и цветност у българина и традиционно е представена с носенето на неотменната мартеница. Двата усукани конеца от бяла и червена прежда са символ на вярата, че студа и еднообразието на зимата ще отстъпят пред веселото настроение и идващата пролет. По повод мартеничките, преди много години дядо ми, който бе кореняк софиянец, ми разказваше, че неговия дядо, обичал по стар шопски обичай на 1-ви март да слага бели и червени конци в джоба на панталоните си. Носел ги десетина дни, наречени за здраве, берекет и късмет. И за още нещо. Което кара всеки мъж да е горд и да се показва с моженето си – правенето на мъжка рожба. После ги прибирал за следващата пролет. Този мъжки табиет, който, като се спазва чинно няколко години подред, носел слава на притежателя на конците. И синове, разбира се. Гарантирам, че това поверие е вярно, защото в рода ни са само момчета, няколко поколения наред. Явно обаче, баща ми не е носил преплетените бели и червени конци в джоба си, както повелява традицията, достатъчно дълго, защото аз съм се пръкнала момиче. Знам пак от дядо си, че като ти омръзне мартеницата и не си видял още щъркел, можеш да си го нарисуваш. Рисунката работи по същия начин, както живото пиле, носител на поверието за късмет. Тогава сваляш мартеницата си от ръката или врата си и я връзваш на дърво по избор в двора си. Та и то да даде плод. Понеже сега живеем в силно урбанизирана среда и старите китни дворчета ги няма вече, може да си вържем червено-белите кончета на някоя саксия с цвете на балкона в апартамента си или да излезем в парка и да ги закичим, на което си искаме дръвче.
Като дойде 1-ви март, какво да правим?
– Препоръчвам ви, да си направите сами мартенички, не е трудно.Трябват две кълбета бяла и червена вълнена прежда, една кука за плетене и малко фантазия. Както и малко мъниста или друга декорация.
– Не купувайте китайски мартеници! Имаме си наши и сега е момента да подкрепите хората, които сами са изработили мартеници и ги продават.
– Не оставайте купуването на мартеници за последния момент! Винаги накрая има по-малък избор и е блъсканица.
– Спазвайте традицията и подарявайте мартенички на 1-ви март. В последващите дни от месеца, те не носят същия заряд.
– Връзвайте мартеничката на дясната ръка!
– Вържете по една мартеничка на всички членове от семейството си, дори и на домашните любимци!
– Вържете мартеничка на любимите си приятели, колеги, партньори. И на свекървата или тъщата дори!
– Вържете мартеничка и на онзи колега, който обича много да спори и често ви докарва главоболие.
– Мартеничката се завързва с изречени на глас думи за здраве, късмет, любов, берекет, сила и смелост за нови стъпки. Както и за успех, просперитет и надежда за сбъдване на съкровенни мечти.
– Когато се вързва мартеничката на някой, да не се пожелават вербално пари, а само да се мисли за тях. Хубаво е в самата мартеничка да има вложена паричка. Тогава е на голям паричен берекет!
– Не подарявайте модели мартенички, които са инфантилни, пошли или кичозни! Каквото е визуалното ви послание, такова ще е и неговото изпълнение.
– Не подарявайте мартенички, които сте получили от предишната година! Те носят износен заряд в себе си.
– Накичете МПС-то си с мартеничка, за да му е против уроки цяла година! Да не го спират органите на КАТ и да пътувате безаварийно.
– Накичете дома си, избата, където държите виното и ракията си и оръдията на труда си – лопата, писалка, лаптоп или микрофон.
– Дами, накичете чантата си с подходяща мартеничка, да ви върви на късмет и лесно да си намирате нещата, когато ровите из нея!
– Пратете мартенички на приятелите си в чужбина! От опит знам, колко се радват на малките преплетени червено-бели конци и всяка година ги чакат с нетърпение, като ценен дар.
– Една момахиня от Самоков ме учеше, че е добра постъпка да се занесе мартеничка на гроба на починалите ни родственици. Щом е божи човек, аз й вярвам, сигурно има право.
– Използвайте възможностите на глобалната мрежа и пратете виртуални мартенички на всички, които са далеч от вас и не можете да поздравите лично. Силата на посланието им ще е толкова силно, колкото е и от ръчно подарените.
– Замърсените от носене мартенички изперете вечер и сутрин пак си поставете на ръката! Така мартеничката ще е в унисон винаги с чистите послания, с които е наречена.
– Ако не сте видяли щъркел или мартеничката много ви харесва, носете си я, колкото си искате! Преплетените кончета са против зли очи и лоши мисли, не го забравяйте!
– Ако всеки ден от месец март, докато носите мартеничката, си мислите само хубави неща, неминуемо цяла година ще ви върви! А дано!