Питър Дракър, бащата на съвременния мениджмънт

„Не е нужно да виждате цялото стълбище, просто направете първата стъпка.“ Питър Дракър

Питър Фердинанд Дракър (1909-2005) е австрийско-американски мениджър, консултант, преподавател и автор, визионер и лидер в бизнеса, известен като „бащата на съвременния мениджмънт и ефективното управление“. Роден е във Виена, Австро-Унгарската империя, през 1909 година. Учи право в университета във Виена и работи като журналист и адвокат, преди да емигрира в САЩ през 1939 година, заради Аншлуса на Австрия от Германия.

Всестранно развита личност, с различни интереси и способности.
Питър Дракър се жени за съпругата си Дора Шнайдер през 1933 година и живее щастливо с нея до смъртта ѝ през 1982 година, двойката има пет деца. Говорел е пет езика, бил е запален скиор, като е карал ски до 80-годишна възраст, обичал е класическата музика, да разказва забавни вицове на своите сътрудници и клиенти, вярвал е, че е важно да се връща на обществото полученото, затова е доброволствал в различни каузи. Добър и скромен човек, той казва:

„Не можем да решаваме проблемите си със същото мислене, което ги е създало.“

В САЩ Дракър започва работа като консултант за мощни корпорации, като “General Motors“ и “Sears Roebuck“. През 50-те години на миналия век, той преподава мениджмънт в Нюйоркското училище по бизнес, където развива много от най-известни си идеи за бизнес мениджмънта. Те са оказали огромно влияние върху начина, по който се управляват организациите по целия свят. Ключовите принципи на теорията на управлението на Питър Дракър са:

1. Цел и мисия. За всяка организация е важно да има ясна цел и мисия, които да определят нейната посока и да мотивират служителите й. Целта да е SMART: Специфична, Измерима, Постижима, Реалистична и Срочно изпълнима. Мисията да дефинира ценностите на организацията и нейния принос за обществото.
2. Ефективно управление. Ръководителите на организацията могат да се фокусират върху постигането на резултати, а не върху изпълнението на задачи. Да умеят да делегират отговорности и дават на служителите си свободата да вземат решения по процесите. Да насърчават комуникацията и сътрудничеството.
3. Развитие на служителите. Най-ценният актив на всяка организация са нейните служители. Важно е да се инвестира в обучението и развитието на служителите. Да им се създава среда, в която служителите да се чувстват ценени и уважавани.
4. Клиентска ориентация. Съществено е организациите да се фокусират върху задоволяването на нуждите на своите клиенти. Да изграждат силни взаимоотношения с клиентите си. Да предоставят продукти и услуги с висока стойност.
5. Непрекъснато усъвършенстване. Организациите постоянно да се усъвършенстват, за да останат конкурентоспособни. Да са отворени към нови идеи и промени. Да се учат от своите грешки и да се адаптират към новите условия.
6. Отговорност пред обществото. Организациите имат отговорност не само пред своите акционери, но и пред обществото като цяло. Да правят бизнес, по етичен за хората и околната среда начин. Да допринасят за благото на обществото.

Теорията на управлението на Питър Дракър е оказала и оказва огромно влияние върху начина, по който се развиват бизнеси и организации по целия свят. Неговите идеи са приложими в различни сектори – производство, услуги, държавна администрация и неправителствени организации.
Питър Дракър предвижда, например възходът на Япония като икономически тигър, какво предсои да се случи в края на XX-ти век, след краха на комунизма в Източна Европа. Той описва приватизацията, децентрализацията, ролята на маркетинга и реклама за икономическата експанзия и нуждата от учене и усвояване на нови знания и умения през целия живот за служителите на мениджърски позиции. Смятан е за един от най-ценните мислители в историята на бизнеса.

Автор е на 39 книги и многобройни статии по мениджмънт. Някои от най-известните му книги са:
–    The Effective Executive (1954)
–    Management: Tasks, Responsibilities, Practices (1973)
–    Innovation and Entrepreneurship (1985)
–    The Essential Drucker (2001)

Питър Дракър умира през 2005 година на 95-годишна възраст в САЩ.
На негово име са наречени улици в Уест Хартфорд, Кънектикът, САЩ, където Питър Дракър живее дълги години, както и в Тел Авив, Израел. А негова статуя е поставена пред сградата на “Drucker School of Management“ в “Claremont Graduate University“, Калифорния, САЩ.

Питър Дракър е социален еколог и футурист, теоретик по бизнес поведение и значим прогрес. Неговите идеи продължават да вдъхновяват и ръководят мениджърите по целия свят, оставяйки трайно и въздействащо наследство върху света на бизнеса и обществените отношения, за много години напред.

Текстът е публикуван на 05.05.2024. – https://www.highviewart.com/gentlemen/pitar-drakar-bashtata-na-savremenniya-menidzhmant.html

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *