Кралят на Тайланд Рама X – монархически връзки и любови

Кралство Тайланд се намира в югоизточна Азия, чрез Андаманско и Южнокитайско морета се свързва с Индийския океан. Тайландският залив, на който се намира столицата Банкок е вратата на страната към света, която до 1939 година се е наричала Сиам и заливът също.

Наименованието Тайланд означава „място на свободата“ и действително страната никога не е била колонизирана.  

Площта на Тайланд е около 520 хиляди квадратни километра и от нея около 2000 са водни граници.

От най-южната до най-северната точка на Тайланд, разстоянието е близо 2000 км. На север страната е обхваната от масивна планинска верига, част от Хималаите.

Тайланд е богата на калий и е втора в света по запаси. Има залежи на нефт, кафяви въглища, волфрам, олово, цинк, желязна руда, скъпоценни камъни – рубини, сапфири, топази.

Река Чао Прая преминава през Банкок и допълнително подчертава силата на града, като воден транспортен център.

Река Меконг извира от планината Тибет и по дължина на речната си линия /4350 км./ е на дванадесето място в света, наричат я още свещената река и преминава през Тайланд. Тя играе важна роля за живота и поминъка на тайландците, както и за жителите на Китай, Мианмар, Лаос, Камбоджа и Виетнам. 

Климатът в Тайланд е субекваториален, мусонен. Температурите на въздуха през месеците март и април са 28-39 градуса и е най-топло, а най-дъждовно е през месеците юни, юли и август.

Слонът и тигърът са двете национални емблеми от животинското царство.

Над 100 вида змии, 500 вида пеперуди, маймуни, мечки, леопарди, крокодили, папагали, пауни, фазани и други разнообразни птици и животни представят фауната на страната.

Тайланд е добре развита туристическа държава и заради мекия климат, топлото море, безкрайните плажове, малки островчета, вкусната и екзотична храна, забавленията и интересните традиции, ежегодно се посещава между 15 и 18 милиона туристи.

В Тайланд живеят около 70 милиона души, предимно будисти.

Кралят е изразител, покровител и специален защитник на всички вери в страната и техен върховен водач и спасител.

Насотящият крал Маха Ваджиралонгкорн Бодиндрадебаяваранкун, Рама X е роден през 1952 година в Банкок, като бъдещ продължител на династията Чакри. Всички предшестващи го монарси от тази линия, носят името Рама.

След смъртта на баща си, крал Рама IX през 2016 година, той стана наследник освен на престола и на парично и предметно богатство в размер между 45 и 70 милиарда долара. Според класации за влиянието и богатството нa коронованите глави, крал Рама X e четвъртият най-богат монарх в света, след емирът на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства Мохамед ибн Заид ал-Нахаян, Суадитският крал Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд и водачът в класацията – кралят на Великобритания, Чарлз III. 

Баща му, крал Рама IX се казва Пхра Бат Сомдет Пхра Пораментхарамаха Пхумипхон Адунядет Махиталатхибет Раматхибоди Чакринаруебодин Саяминтхатхират Бороманатбопхит и управлява Тайланд от 1946 година до 2016 година.

Името му е сбор от няколко определящи положението му наименования, като например: Сомдет означава „господар“,  Саяминтхатхират означава „великият крал на Сиам, а „Бороманатбопхит – „кралят, който е велик защитник“ и т.н.

Роден е през 1927 година в град Кембридж, щата Масачузекс, САЩ, като най-малкия син на принц Махидол Адунядет и на съпругата му Мом Сангвал. Баща му принц Махидол е син на крал Рама VII, следвал е медицина в Кембриджкия университет, затова принц Пораментхарамаха е роден в САЩ. Дядо му, крал Рама VII е имал още 76 братя и сестри от различни жени на баща си, крал Рама V.

Бъдещият крал Рама IX завършва класически езици в университета в Лозана, Швейцария и поема управлението на престола в Тайланд изневиделица за самия него през 1946 година, поради внезапната смърт на брат си, крал Рама VIII, намерен застрелян в покоите си. На 5-ти май 1950 година е официално коронован за крал на Тайланд и този ден става национален празник на страната, до смъртта му, през 2016 година.

Жени се за братовчедка си, принцеса Сирикит Китиякара през 1950 година.

По време на владичеството си, крал Рама IX използва парите и влиянието си доста смислено, като участва лично в различни проекти за развитието на Тайланд. Командва  кралската агенция за недвижими имоти, която стопанисва и управлява земеделска земя с огромни размери, от които се добиват основните храни за населението. Крал Рама IX притежава и завидна колекция от скъпоценни метали, камъни и ювелирни произведения от тях.

Майка му, кралица Сирикит е дъщеря на тайландски благородник и дипломат. Среща мъжа си, бъдещия крал Рама IX в Париж, докато баща й е посланик там, а тя е само на 15 години. Сгодяват се на 19-ти юли 1949 година, а на 28-ми април 1950 година вдигат традиционна тайландска сватба. Двойката има четири деца: принцеса Убол Ратана /1951/, принц Маха Ваджиралонгорн /1952/ – престолонаследник, принцеса Маха Чакри Сириндхорх /1955/ и принцеса Чулабхорн Валайлак /1957/.

Крал Рама X се възкачи на престола на 6-ти декември 2016, а официално бе коронован за крал на Тайланд на 4-6 май 2019 година. Коронацията му бе изключително бляскава и струваше 30 милиона долара. Той е първият монарх на Тайланд от 81 години, който е роден в страната си.

Обявен е от баща си, крал Рама IX за престолонаследник, когато е на 20 години, през 1972 година. Учи в Банкок, Тайланд, Лондон, Великобритания и Сидни, Камбера и Нов Южен Уелс, Австралия. Завършва военно и цивилно образование, има бакалавърски степени по изкуства и по право. Когато е на 26 години, прекарва определен срок в будистки манастир, като монах. Това е традиция в Тайланд, синовете на благородници и първенци, както и на обикновени хора, да живеят като действащи монаси за определен срок от живота си, да приемат за свое свещено задължение да изпълняват чинно повелите на будизма. Те загърбват светския си статус и живот, носят подходящи религиозни дрехи, хранят се от подаяния, не използват пари, строго спазват правилата на религиозното поведение.

Крал Рама X има военна кариера като висш офицер в тайландските въоръжени сили, квалифициран военен пилот е на самолети Ф-5, Ф-16 и Боинг-737. Той e генерал, адмирал и главен маршал на авиацията.

Също като баща си крал Рама IX, участва в обществено значими проекти по изграждане на болници, училища, детски центрове, приюти и т.н. Осигурява стипендии за ученици и студенти и се ангажира с тяхната реализация в икономиката на страната. Инициира създаване на иновативна мобилна селскостопанска клиника, за рационално подпомагане на фермерите от различните региони на страната, с цел по-висока производителност и качествено земеделие. Той е патрон на национални селекции за производство на ориз, основна храна в Тайланд.

Изявен спортист е и обича да практикува футбол, гребане, ветроходство, ръгби, язди превъзходно. Наследява обичта към спорта от баща си, крал Рама IX, както и желанието му спорта да стигне до децата в ранна и в юношеска възраст, като част от тяхното обучение и физическа култура. 

Крал Рама X има своите странности, които му създават имидж на своенравен монарх, и индивидуалист. Обича да живее в Бавария, ФРГ, говори перфектно немски език и прекарва голяма част от годината там. Има собственост и управлява кралството си пълноценно, дишащ немски въздух, заобиколен от приближените си – съветници, съпруги и деца, наложници и прислуга.

Германското правителство многократно е предупреждавало крал Рама X, че не приема за дипломатично и етично, седалището на управление на Тайланд, да се помещава в Бавария. Неговата теза, в отговор на протестните дипломатически ноти е, че има управляващ министър-председател в Тайланд, който организира институциите да работят, а той е на персонални визити във ФРГ.

Тези търкания не спират Рама X, да управлява личния си самолет сам до Бавария и всеки път, когато пристига, германското външно министерство да организира посрещането му с официален церемониал, като част от протокола по приемането му като коронована глава в Германия. И това толкова пъти, колкото той поиска през годината.

Случвало се е да слиза от стълбичката на самолета си и да стъпва по червения държавен германски килим, облечен в прокъсани дънки, фрапантен потник и джапанки, носещ небрежно малкото си куче, порода Пудел. Докато от приемащата страна, служителите изпълняват точно протоколните си ангажименти по посрещането, в изряден делови вид.

След смъртта на баща си, крал Рама IX, новият крал на Тайланд направи значими промени в конституцията на страната, получи повече власт и права и засили контрола на кралската институция над народа си, независимо дали живее в Тайланд или другаде по света.    

В Тайланд има законодателство, което пази кралското семейство и по-специално краля и кралицата от клюки, неприятни брътвежи, медийни разкрития, оплювания и негативност.

Всички поданици би следвало да обичат, почитат и да са верни на краля си, който и да е той.

За крал Рама X  се знае, че е егоцентрик, обича хазартния начин на живот, жените, красивите гледки, домашните си любимци и колекцията си от ценни предмети. Страстен любител е на кинологията, гледа и развъжда сам и с помощ от експерти кучетата си, породи Пудел, Чухуахуа, Малтезер, Доберман и други.

Полигамен е, жени се и се развежда няколко пъти и има безброй наложници. Официално от браковете си има седем деца – пет момчета и две момичета, а не се знае колко други са непризнатите му синове и дъщери.

Принц Дипахгкорн Расмиджоти, син от третия му брак е обявен за официален наследник за трона на Тайландската династия, но това може да се промени по волята на крал Рама X, ако той прецени за необходимо.

Първата му съпруга, още като престолонаследник е принцеса Соамсавали Китиякара, негова първа братовчедка, от страна на майка му. Брачната им церемония е през 1977 година и имат една дъщеря, принцеса Баджракитиябха, родена през 1978 година. Тя има докторска степен по право и работи в генералната прокуратура на провинция Удон Тани.

През 1979 година, актрисата Ювадхида Полпрасерт му ражда син, принц Ютавачара Махидол. След него има още трима сина и една дъщеря от същата дама, въпреки, че не е разведен с първата си съпруга, принцеса Соамсавали. Той се опитва да се отърве неуспешно от нея и чак през 1993 година съдебната му сага приключва благополучно. През 1994 година се жени за актрисата Ювадхида на пищна дворцова церемония и всички пет деца от нея са признати официално за негови наследници. Две години по-късно, през 1996 година, престолонаследникът на Тайланд, Ваджиралонгкорн обвинява втората си съпруга в прелюбодейство. След скандал, тя успява да избяга в Лондон, Великобритания с децата си и до тази година /2023/, втория и третия му синовете Вахаресон и Чакриват не бяха стъпвали на родна тайландска земя, за да се видят с баща си. Бъдещият крал отвлича от Лондон дъщеря си от този брак, която живее с него в Тайланд, казва се принцеса Шириванавари Нариратана /1987/и е моден дизайнер. Синовете от втората му съпруга са лишени от титлите принц и живеят и работят в САЩ.

През 2001 година, престолонаследникът Ваджиралонгкорн се жени за трети път за Шрирасми Сували, дама от скромен произход, която е на служба при него. Получава кралското име Акхарафонгпрееча и бракът им остава в тайна до 2005 година, когато тя ражда син, принц Дипахгкорн Расмиджоти, който е обявен официално за наследник на баща си и на трона на Тайланд.

През 2019 година, няколко дни преди коронацията си за крал, Ваджиралонгкорн се жени за четвърти път за Сутида Туджай, негово доверено лице и командир на тайландски отдел за обслужване на краля. Тя е стюардеса от тайландските авиолинии по професия. След официалната коронация на Ваджиралонгкорн за крал на 4-6 май 2019 година в Банкок, Сутида стана кралица съпруга.

На 28 май 2019 година, крал Рама X връчи титлата „Чао Кхун Пра“ на дамата Синенат Вонгваджирапикди, която означава „благородна съпруга на краля“, чест давана за първи път от 100 години насам. Означава официална любовница на краля.

Синенат е медицинска сестра и бодигард на краля преди да получи кралското име Нирамон Оунпром и чин генерал майор от тайландската армия. Нейното доминантно поведение към кралица съпруга Сутида и други членове на двора бе причина крал Рама X да направи ревизия на титлите и придобивки й и да я понижи в ранг. В последствие, възвърна статута й, но тя предпочита да прекарва по-голяма част от годината извън Тайланд, в Швейцария.

През февруари 2019 година, по-голямата сестра на крал Рама X, принцеса Убол Ратана обяви, че иска да има политическа кариера и да стане министър-председател на Тайланд. След семейни разисквания и по нареждане на крал Рама X, нейната кандидатура за участие в политическата надпревара е обявена за противоконституционна и неетична и принцесата е дисквалифицирана за участие в изборите.

Тя, както и по-малката й сестра, принцеса Маха Чакри Сириндхорн имат претенции към трона и проявява нескрити надежди, да намерят начин да седнат някога на мястото на брат си, изтъквайки различните си разбирания за успешното управление на кралските дела.

Крал Рама X направи необходимите промени и вече престолонаследник на тайландския трон може да бъде само дете от мъжки пол, родено в неговото кралско семейство.

В Тайланд е популярен спорта Muay Thai, своеобразна форма на кикбокса. На обособени места за целта, могат да се видят състезатели с каски на главите и боксьорски ръкавици, които пред разнородна и доста екзалтирана публика си разменят позволени удари с ръце и крака. Има наддавания за победителя и това е своеобразен вид хазарт. Тези спортни надпревари са като визитна картичка на тайландския плебс и поведението на ринга и около него дават нагледна информация за характера на забавленията в страната.  

Развлекателната индустрия на Тайланд е известна с т.н. Boy-Girl дами. Зад термина и в живия живот стоят реални млади мъже, които са предимно от бедни семейства и нарочно и съвсем осъзнато си правят пластични корекции по тялото, с цел да сменят пола си. Тяхната външност е много атрактивна, печелят овации с перфектни форми и се реализират като танцьорки, кабаретни актриси и компаньонки. Това е феномен, но природата не може да бъде заблудена така лесно и мъжките черти дори в най-тунингованата хубавица имат превес. Чрез скалпел и медикаменти, те сменят външния си вид, използват красиви лични дамски имена, но жестовете, походката, изказа, дишането, дори мислите им подлежат на огромни промени. Изисква се правилна тактика, обучение по подражание и усвояване на нови поведенчески характеристики, за да станат жени.

„Boy-Girl“ са създали своеобразен модел за взаимодействие с другите хора, етични са и изглеждат добре. Но дълбоката истина е, че за да се препитават, продават печелившо единственото нещо, което им принадлежи – телата си.

Дипломатическите отношения между република България и кралство Тайланд са установени на 10-ти август 1974 година. През 1980 година е открито посолство на България в Банкок, но през 2011 година е закрито, заради затягане на финансовата политика. За република България е акредитиран посланика на кралство Тайланд в град Букурещ, република Румъния. От 2003 година в град София функционира почетно консулство на кралство Тайланд, което издава визи за български граждани. През 2017 година е променен статусът на дипломатическото представителство и Виктор Меламед възходящо стана генерален консул на кралство Тайланд в република България.

Българските туристи обичат да посещават Тайланд, да се наслаждават на екзотичните природа, храна, обичаи и нрави. От есента на 2023 година, тайландското правителство възнамерява да въведе туристически данък в размер на 300 бата /местна валута/ или 9 щатски долара, изискуеми от всеки влизащ на територията на страната турист. Средствата ще бъдат използвани за подобряване на природната среда и за реклама на туризма.

Тайланд е много красива страна и всеки посетил я поне веднъж, планира да го направи отново. Небето над Тайланд има особена дълбочина, слънцето залязва зрелищно и се стъмва отведнъж. Мракът е огласян от звуците на флората и фауната. Денят започващ със синьо-зеленото на морето, прегръща сушата меко и приятно. И после превръща видяното в красиво запечатан спомен завинаги.

Улиците на Банкок са напоени с историята на Сиам, а дворците на краля са естествен декор, сякаш излязъл от филма „Ана и кралят“.  

Слонове са селскостопански помощници, членове на домакинствата и се виждат по-често на обществени места, отколкото крави и говеда. Маймуните са навсякъде. Природата е истински преплетена в съществуването на хората и ритъмът на ежедневието им определя процесите на живота.  

Заради туристическия бум, тайландците говорят английски език, както и немски, испански и руски езици. Но има части в страната, където жестовете си остават най-доброто средство за комуникация.   

Текстът е публикуван на 14.09.2023. – https://www.highviewart.com/izkustvo/kralyat-na-tayland-rama-x-monarhicheski-vrazki-i-lyubov.html