Коронацията на крал Чарлз III – уникално по мащаби мега събитие

Проф. Любомир Стойков, ивент мениджър и имидж експерт, и Милена Хлебарова, специалист по протокол и етикет, коментираха в извънредното студио на Euronews Bulgaria церемонията по коронясването на крал Чарлз III. Ето какво казаха те:

проф. Любомир Стойков, ивент мениджър и имидж експерт

Целият свят сме свидетели на едно феноменално, уникално по мащаби мега събитие. Аз горещо препоръчвам и бих се радвал всички мои студенти по ПР да са го гледали, защото няма по-добър урок как да се направи подобно специално събитие. Това, което безспорно прави силно впечатление, е удивителният начин, по който се миксира миналото и настоящето. Този виртуозен винтидж в сферата на публичните комуникации и на монархическия живот.

Малцина знаят и си дават сметка, че този ивент ще повиши още повече репутацията не само на крал Чарлз III, но и на цялата монархия. Проучванията сочат, че тези две мега събития – поклонението пред Елизабет II и коронацията на Чарлз III – допринасят изключително много за брандирането, даже за ребрандирането на британската монархия.

Смятам, че всички отделни компоненти – сценарий, режисура, драматургия, облекло, стил, комуникации, самата церемония – показаха именно това, което е хубаво ние категорично да признаем: че дълбоко в психиката на човека, в неговата душевност, е заложен ритуала, мита, церемонията – като един начин да открои случващото се и да му придаде огромна значимост. Нашият мозък е така устроен, че той се впечатлява силно от тази пищност и театралност. И сама по себе си церемонията вече показва, че резултатът е изключително положителен.

Милена Хлебарова, специалист по протокол и етикет

За в момента церемонията успява да изпълни ролята си. Въпреки многото удари, които кралското семейство получи. Които монархията получи отвътре.

Първо се започна с извънбрачната връзка на Чарлз с Камила, после смъртта на Даяна, след това проблемите, които се организираха покрай Андрю, след това Хари… Това е някаква кулминация в розов оттенък, която може би ще при всичките тези черни диаманти, които рушат златната корона.

Нямаше никакви изненади по време на церемонията. Правени са между два и четири дубъла за отделните елементи от церемониалния протокол.

Във втората част на разговора се присъедини и Мария Конакчиева, пресаташе на Френския културен институт. Ето какво сподели тя:

За мен е важно, че традицията продължава. И че тази вече бивша империя – Англия, иска да запази традициите, които ще циментират евентуално бъдещето на тази голяма история.

В церемонията видяхме много прочувствени моменти. Даже в един момент аз се сетих за Наполеон – как си е сложил сам короната – но тук не беше такъв случая. Той просто се просълзи в един момент.

Да чакаш 70 години… И не само ги дочака, а е с първата си любов.