Йорданският крал Абдулла II – монархически връзки и любов

Хашемитското кралство Йордания се намира в Близкия Изток и граничи сухопътно с Израел, Сирия, Саудитска Арабия. Червено море и Мъртво море са водните граници, които разделя с Израел.

Кралство Йордания се нарича хашемитско от името на управляващото семейство на Хашемитите. Те са най-старата управляваща династия в мюсюлманския свят и втората най-стара управляваща династия в света, след тази на Японското императорско семейство.

Кралство Йордания е дуалистична монархия. Крал Абдулла II  е върховен и едноличен владетел в изпълнителната власт, а законодателната власт се разпределя между него и парламента на страната.

Границите на днешна Йордания се конфигурират след края на Първата световна война и разпада на Османската империя. През 1920 година английски и френски официални дипломатически лица правят разпределение по зони на влияние на страните от региона, включващо оформянето и на днешните Ирак и Сирия.

Първи монарх на Йордания /между 1921 година и 1949 година страната се нарича Трансйордания и остава в сферата на влияние на Великобритания/ през 1921 година става хашемидския емир Абдула I ибн Али Хюсейн, син на Хюсейн бин Ал. Същата година брат му Фейсал I ибн Али ал-Хашеми става крал на Ирак, както и първи крал на Сирия.

Йордания получава пълна независимост от Великобритания през 1946 година.

Хашемитско кралство Йордания е наследник на древни цивилизации /асирийци, перси, гърци, римляни/, намерили своето място по тези земи, които са владени и от Османската и Британската империи. Тук се намира Мъртво море – едно от най-солените водни басейни в света и най-дълбоката водна депресия /420 метра под морското равнище/, древният град на набатейците Петра, свещената река Йордан, град Акаба – залив с реноме на шпионско средище на Червено море, заради стратегическата му близост до три континента /Европа, Африка и Азия/.

По-голяма част от територията на Йордания е пустиня, като само земите й на запад са обработваеми. Общата й площ е 92 300 квадратни километра. Характерен е сух, субтропичен климат. В страната има медни мини, добиват се фосфати и калиеви соли от Мъртво море.

Хашемитско кралство Йордания е член – учредител на Арабската лига и приема и спазва международните закони и правила.

Хашемитско кралство Йордания е основен съюзник на НАТО в региона и поддържа дипломатически контакти с всички свои съседи. С Израел имат сключен мирен договор от 1994 година, а отношенията със Сирия са в процес на стабилизиране.

Хашемитско кралство Йордания има прозападна политика и е в близки дипломатически контакти с Великобритания и САЩ, член е на ООН от 1955 година.

Населението на Йордания е около 10 милиона души, като почти половината живеят в столицата Аман, който древните гърци наричат Филаделфия.

Основното население са араби, официалният език е арабски, но се говори и английски език, а официалната религията е предимно мюсюлманска, сунитска. Християнското вероизповедание е признато по конституция за около 5 % от населението, а в северна Йордания живеят и 30 хиляди друзи.

Основната парична единица е йордански динар.

Крал Абдула II бин ал-Хюсейн е роден през 1962 година, като най-голям син на крал Хюсейн I и втората му съпруга, принцеса Муна. Завършва училището за кадети на кралската военната академия Sandhurst, Южна Англия като баща си, крал Хюсейн и е служил в британската армия. Завършва международна политика в Pembroke College, Oxford, Англия и Georgetown University, Вашингтон, САЩ.

След Sandhurst, Абдула I е назначен като втори лейтенант в британската армия и служи една година във Великобритания и Западна Германия като командир на войскова част. През 2003 година е удостоен от Обединеното кралство с почетно звание главнокомандващ полковник от The Light Dragoons, на британската армия.

С придобито военно и цивилно образование, се завръща в Йордания и продължава с военната си кариера. Той е бригаден генерал от 1994 година и генерал-майор от 1998 година. Умее да пилотира боен самолет и хеликоптер, десантчик е и е добър стратег като баща си. Наричан е „Кралят войн“, заради отличното познаване на военната тактика на терен и успешното му реално противодействие срещу атаки на ИДИЛ.

Като главнокомандващ, крал Абдулa II участва на живо във военни учения на йорданската армия.

Крал Абдула II инициира план за осигуряване на жилища за йорданските граждани, включително учители и служещи във въоръжените сили. Той създаде награди за физическа активност, за високи постижения в работата за правителството и прозрачността, за високи постижения в бизнеса.

Основа съвет за професионално обучение и разработване на национална стратегия за развитие на човешките ресурси, както и производство на квалифицирана работна сила.

През 2014 година крал Абдула II прие папа Франциск в Йордания и го придружи до източния бряг на река Йордан, до местността Ал-Магтас, където е кръстен Исус.

През месец април 2016 година православния патриарх Теофилос III на Йерусалим е информиран официално, че крал Абдула II има намерение да финансира реставрацията на гробницата на Исус в Църквата „Възкресение Христово“, на Божи гроб. След обновяването й, храмът е отворен за посещения от богомолците отново на 22 март 2017 година.

Кралят популяризира туризма в Йордания и е бил персонален екскурзовод на водещия на Discovery Channel Питър Грийнбърг, по време на снимките в Петра, Мъртво море и Акаба.

Крал Абдула II е възторжен фен на футбола, кара мотор „Harley Davidson“, като баща си крал Хюсейн I, гмурка се в Червено море и съжалява, че откакто е станал монарх, няма право да скача с парашут, а това е негово любимо занимание.

Крал Абдула II е носител на национални и международни отличия, награди и медали.

Жени се за палестинката Рания ал-Ясин през 1993 година и двойката има четири деца – принц Хюсейн, роден 1994 и престолонаследник, принцеса Иман, родена 1996 година, принцеса Салма, родена 2000 година и принц Хашим, роден 2005 година.

Крал Абдула II е върховен глава на конституционна монархия, с големи лични правомощия, главнокомандващ на йорданските въоръжени сили и назначава министър-председателя и директорите на агенциите за сигурност. Неговата власт и реноме го определят, като един то най-влиятелните мюсюлмани в света.

Крал Абдула II е попечител на мюсюлманските и християнските свещени места в Йерусалим, в качеството си на наследник на хашемидската династия и позиция, заемана от неговото семейство от 1924 година до днес.

Крал Абдула II е диалогичен и умен владетел, умеещ да лавира с тънкост, наследен династичен такт и натрупан опит в обременен с дългогодишни проблеми регион. Йорданското общество го приема като добър, рационален и предвидим за хората монарх, желаещ просперитета на Йордания.

Крал Абдула II има навика да се преоблича и инкогнито да посещава държавни институции в Аман и да наблюдава отблизо работата им. Така той си изгражда правилно мислене за процесите, които управлява в държавата и преценява от първа ръка действията на експертите си. Често, след негова визита като обикновен гражданин, посетените държавници изпадали в откровен ужас от страх, предвид поведението им.

Крал Абдула II има близки връзки със Симеон Сакскубурготски и неговото семейство, по традиция, наследени от баща му, крал Хюсейн I. На млади години Симеон II и Хюсеин I са се забавлявали добре, като карали ски, теглени от камили в пустинята. През 60 и 70 години нa 20-ти век, семействата им прекарват заедно ваканциите в Акаба, на брега на Червено море. Симеон II нарича Хюсейн I свой брат, в книгата си „Една необикновена съдба“, издадена през 2014 година в София.

През 2001 година Симеон II посрещна крал Абдула II и кралица Рания в София, в качеството си на министър-председател на република България.

Снахата на Симеон Сакскубурготски, принцеса Мириам, съпругата на починалия в автомобилна катастрофа свой син Кардам Търновски, се сроди с хашемидската династия. През 2022 година тя се омъжи за принц Гази бин Мохамед, племенник на крал Хюсейн I и първи братовчед на крал Абдула II. След брака Мириам запази православната си религия.

Принц Гази бин Мохамед е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и негов доверен човек.

Абдула има четирима братя и шест сестри: принцеса Алия, принц Фейсал, принцеса Айша, принцеса Зейн, принцеса Хая, принц Али, принц Хамза, принц Хашем, принцеса Иман и принцеса Райя.

Крал Абдула II е доста богат човек, притежава престижни имоти в Йордания, в Малибу щат Калифорния, и Вашингтон щат Колумбия, САЩ, Аскот и Лондон, Великобритания на стойност стотици милиони, както и незнайни парични средства в банки. Колекционер е на старинни оръжия и бойни пособия.  

През месец април 2021 година крал Абдула II разпореди арестуването брат си, принц Хамза бин Хюсеин и двадесет други приближени до двора, заради заговор за преврат. Принц Хамза бин Хюсеин е четвърто дете на крал Хюсейн I и кралица Нур /американка, четвърта съпруга на крал Хюсейн I/. По-късно принц Хасан е помилван и поставен под домашен арест. През 2022 година официално се отказа от титлата си „принц“.

В историята, подобни опити за сваляне на официалния владетел от власт, от роднини с претенции към трона има известни във всички монархически династии по света, особено в Близкия Изток.

Баща му, крал Хюсейн I бин Талал е знакова фигура в йорданската и световната  история. Роден е през 1935 година в Аман, в благородното семейство на принц Талал бин Абдула и принцеса Зейн ал-Шараф бинт Джамил. Основното си образование получава в Аман, след това посещава Victoria College в град Александрия, Египет и Harrow College, Англия. Има и военно образование, придобито в кралската военна академия Sandhurst, Южна Англия.

На 20-ти юли 1951 година, когато заедно с дядо си, крал Абдула посещава джамията Ал-Акса в Йерусалим за петъчната молитва, са нападнати от палестински терористи и дядо му е убит. Младият Хюсейн оцелява, защото куршумът предназначен за него, уцелва нагръден медал, закачен на дрехата му от дядо му. Тогава той се заклева да се бори за мир и създаване на спокоен живот за хората.

След убийството на крал Абдула, синът му Талал бин Абдула абдикира от йорданския трон поради психическа неуравновесеност и на 11-ти август 1951 година принц Хюсейн е провъзгласен за крал на Йордания. Той управлява страната чрез регентски съвет до 2-ри май 1953 година, когато навършва необходимите осемнадесет години, за да поеме еднолично властта в Йордания, по конституция.

На същия ден, 2-ри май 1953 година в Багдад, братовчед му, Фейсал II става официално по конституция крал на Ирак, навършвайки 18 годишна възраст. Той е крал на Ирак, с регентство още от три годишната си възраст, през 1939 година, когато баща му, крал Гази /1933-1939 е монарх/ загива при автомобилна катастрофа. Докато е още принц, Гази за кратко е бил и престолонаследник на кралство Сирия през 1920 година. Принц Гаси израства в Оман, където чичо му Абдула е крал. Учи в Harrow College, Англия.

Принц Хюсеин и крал Фейсал II са наборници, учат заедно в Harrow College, Англия и са близки. Фейсал II е последният крал на Ирак и управлява до юли 1958 година, когато е убит по време на Революцията от 14 юли, организирана от иракски военни сили. С неговата смърт се слага край на тридесет и седемгодишната хашемитска монархия в Ирак, която след това става република.

Крал Хюсейн I започва работа по превръщане на Йордания в модерна и уредена държава. Води умерена, балансирана политика, особено във време на постоянни военни конфликти в региона, Студената война и в световен мащаб.

През 1960 година, само 33 % от йорданските граждани са били грамотни, докато през 1996 година, те нарастват на 85.5 %

Бабата на крал Хюсеин I по майчина линия, Виджан Ханим, е дъщеря на Шакир паша, който е бил османски губернатор на Кипър, част от Османската империя.

Крал Хюсейн I се жени четири пъти и има единадесет деца.

Отличен спортист е, има добра психическа и физическа устойчивост, която предава на сина си Абдула. Ентусиазиран радиолюбител е, но най-обича да кара мотор „Harley Davidson“, както водни и зимни ски.

Крал Хюсейн I издава официален декрет през 1995 година, с който определя за свой кралски наследник сина си Абдула II. Този негов държавнически ход е изненадващ за Йордания и арабския свят, защото се е очаквало за престолонаследник да посочи брат си, принц Хасан бин Талал.

Крал Хюсейн I e отличен военен пилот и успява да спаси живота си, при опит да бъде атакуван самолета му от два сирийски военни самолета, докато лети за Швейцария. Предполага се, че пилотите са били съветски военни.

През 1999 година, на 63 години крал Хюсейн I умира от рак и е запомнен като смел войн, ловък управник, добър стратег и дипломат, владеещ размирен регион в продължение на 46 години.

По негово време се водят три войни с Израел, включително Шестдневната война от 1967 година, с която губи Западния бряг. Той приема палестински бежанци, които устройва в лагери и им дава свобода на работа, образование и живот. 

През 1970 година, крал Хюсейн I принудително изгонва палестинските бойни отряди от федаини / fedayeen от палестински език означава саможертващи се/ от Йордания, познати като отрядите от Черния септември. Те застрашават сериозно сигурността на страната му, създавайки непочтително своя държава в чужда държавата и нападат от йорданска територия Израел, както и се опитват да убият краля.  

Отрядите на Черен септември участват в убийството на 11 израелски спортисти, по време на XX летни олимпийските игри в Мюнхен, ФРГ, през 1972 година.

През 1994 година крал Хюсейн I сключва мир с Израел.

През 1990-1991 година, по време на кризата в Персийския залив, крал Хюсейн I успява с мирно посредничество, такт и лична харизма да осигури изтегляне на иракските войски от Кувейт и запазване на суверенитета му.

Крал Хюсейн I е претърпял многократни, но неуспешни опити да бъде убит, отровен и елиминиран с преврат, заговор или метеж. 

Крал Хюсейн I управлява от 1953 година до 1999 година и е наречен „Хуманния крал“ и създател на съвременна Йордания. Налага се като тактик, посредник и миротворец между различни враждуващи страни в региона, особено в израелско-палестинския конфликт.  

Крал Хюсеин I смята палестинския въпрос за първостепенен проблем на националната сигурност на Йордания и особено важен за мира разбирателството в Близкия изток.

Майка му, принцеса Муна е родена през 1941 година в Челмъндистън, Съфолк, Англия в семейството на Уолтър Пърси Гарданър, офицер от британската армия. Антоанета Гардинър работи като административен секретар по време на снимките на филма „Лорън от Арабия“ в Петра. Тони е живо, весело и красиво момиче, със спортен дух и успешна кариера в хокея на трева. Срещат се сред декорите с крал Хюсейн I и той харесва нейната непринуденост и сърдечност. Не след дълго, през 1961 година, тя става негова официална съпруга. Получава титлата нейно кралско височество принцеса Муна. От нея краля има четири деца – принц Абдула /престолонаследник, 1962/, принц Фейсал /1963/ и близначките принцеса Айша и принцеса Зейн /1968/. През 1972 година, крал Хюсейн се развежда с нея, за да се ожени за дамата Алия, която загива в катастрофа през 1977 година. 

Филмът „Лорънс от Арабия“ става веднага легендарен, през 1963 година печели седем Оскара и Златен глобус. В ролята на Лорън Арабски играе Питър О‘Тул, а плеяда видни актьори, сред които Антъни Куин и Омар Шариф му акомпанират.

Принцеса Муна живее днес в Аман и се занимава с  благотворителни каузи, една от които е фонда й за осигуряване на стипендии за млади дами, обучаващи се за медицински сестри и участва в създаването и управлението на колеж за медицински сестри и медицински специалисти.  

Съпругата на крал Абдула II, кралица Рания е родена през 1970 година в Кувейт в палестинско семейство на Фейсал Седки ал Ясин, лекар и съпругата му Илхам Ясин, архитект. Рания получава средно образование в Кувейт, но заради войната в Персийския залив, семейството й бяга и се установява в Кайро, Египет, където тя завършва Американския университет, със степен бакалавър по бизнес администрация. Започва работа е Apple, Аман като маркетинг експерт.

Рания и Абдула се срещат случайно на една вечеря през 1993 година в Аман, организирана от принцеса Айша, сестра на принц Абдула. Тя очарова Абдула с интелект и хубост, но нейната скромност и добри обноски го държат далече. Не се поддава на титлата и сана му, докато той не я засипва ежедневно с килограми лакомства и шоколад, искайки да покаже чисто по детски сериозността на намеренията си. Два месеца по-късно Рания получава предложение за годеж и брак.

Когато крал Хюсейн почива през 1999 година, Рания не става автоматично кралица, а съпругът й, крал Абдула II я титулова по-късно със специален свой указ, като такава. Има звание почетен полковник от йорданската армия.

Двойката има щастлив брак и хармонични отношения, в един обединяващ нацията съюз. Заради присъствието в Йордания на около 4 милиона палестинци, изборът на дама от палестински произход за съпруга на йорданския престолонаследник, е смел ход, с далновидна проекция в бъдещето. 

Наричат кралица Рания „новата лейди Даяна“, заради активната й благотворителна, възпитателна, образователна и социална дейност в Йордания и Арабския свят. Тя е радетел за равноправие между половете, подкрепя изкуствата, културата, литературата, музиката и занаятите, които са творение на арабски жени.

Тя е красива, изискана, образована, със светски обноски и стил на поведение, изключителна емблема на Йордания и любимка на нацията.

Кралица Рания е запалена по спорта, кара бързи коли, водни ски, колело и е добра лекоатлетка, и така поддържа перфектна физическа кондиция. Обявена е от списание „Форбс“ за една от най-красивите жени в света, с неповторим чар и маниери, достойни за подражание. Умее да приготвя типични йордански храни и заедно със съпруга си, крал Абдула II се отдават на кулинарно творчество, с което изненадват семейството и гостите си, сред който и приятелската кралска двойка на Великобритания, крал Чарлз III и кралица Камила.

Синът му, престолонаследникът, принц Хюсейн е роден през 1994 година. Завършва международна история с бакалавърска степен в Georgetown University, Вашингтон, САЩ, както и училището за кадети на кралската военната академия Sandhurst, Южна Англия, също като баща си и дядо си. Има чин капитан от йорданските въоръжени сили. Обича да играе футбол и шах и по семейна традиция, обича да изпробва различни кулинарни рецепти в кухнята.

През 2023 година се ожени за дамата Руджа, родена също през 1994 година в Риад, Саудитска Арабия, в семейството на бизнесмена Халид Саид и съпругата му Аза Ахмед ал Судаири. Баща й е много богат човек, главен изпълнителен директор е на компаията Al Saif Group. Той е първи братовчед по майчина линия с монарха на Саудитска Арабия, крал Салман.

Руджа е завършила колеж по архитектура в Ню Йорк, САЩ и визуални комуникации и дизайн в Лос Анджелис, САЩ.

Младата двойка се венча по протокол в ислямските обичаи, по традиция в двореца Захран, Аман, където през 1993 година родителите на принц Хюсейн също се бракосъчетават.

Съюзът на престолонаследникът, принц Хюсейн със съпругата му Руджа е по любов, но прозира нотка на далновидност, предвид  важността на връзките между кралство Йордания и кралство Саудитска Арабия.

В Близкия Изток семейните връзки са много изразени, ценени и се основават на традициите на мюсюлманските устои. Както в монархическите дворове в Европа и по света, така и тук, в арабския свят, роднинските взаимоотношения са преплетени, дълбоки, обвързани и наситени с близост, но и с тънки династични сметки, лична изгода и провокативност. Сдържаността, скритите послания и сметки вървят съвместно с усмивките и топлите ръкостискания.  

Сестрата на крал Абдула II, прицеса Хая бинт ал Хюсейн, от третата съпруга на крал Хюсейн I, кралица Алия, е втора съпруга на владетеля на Дубай, шейх Мохамед Ал Мактум.

Кралство Йордания е оазис на мир и стабилност, носител на духа на разбирателството и сътрудничеството между народите в района и по света. Йордания е модерна държава, с демократични принципи на управление, зачитаща по конституция и с толерантност религиозната свобода на гражданите си, с насърчаващо поведение по приемане на равенството между половете и успешна програма по образование и изграждане на умения и познания за света и трудовите процеси в хората.

Дипломатически отношения между България и кралство Йордания са установени през 1964 година, с подписан договор за официални двустранни връзки.

През 2001 година крал Абдула II, заедно с кралица Раниа посети република България, за първи път, от създаването на дипломатически контакти между двете страни.

Симеон Сакскуборготски и крал Абдула II са в близки приятелски отношения.

Текстът е публикуван на 04.01.2024. – https://www.highviewart.com/izkustvo/yordanskiyat-kral-abdulla-ii-monarhicheski-vrazki-i-lyubov.html