Българската „Акра“, древна крепост на Черно море

Крепостта „Акра“ се намира на 20 километра от град Бургас и на 1.5 километра от град Черноморец, България.

Построена е по време на византийския император Анастасий I, в края на V век, под името „Акин“, като отбранително съоръжение и пристанище. Близкият залив „Червенка“ е спокоен и изключително подходящ за акостиране на кораби, дори и в много бурно време.

Поселището, което е възникнало около пристанището, е имало важни посреднически функции в търговията с Византия и отбраняване на сушата, от военни набези и пирати.

Името „Акра“ / от арабски език / означава цитадела, укрепено място и става известно географски, в края на XII век, след Третия Кръстоносен поход. Крал Ричард Лъвското сърце, като предводител на похода,  претърпява бойно поражение в Близкия Изток, в земите на древна Палестина, днешен Израел, от мюсюлманския предводител и славен войн, Саладин. Главното убежище на рицарите кръстоносци –  крепостта „Акра“, е завладяно и ограбено и те напускат безславно Светите земи.

На път за Албиона, част от кръстоносците остават на брега на Черно море и се наемат да бъдат отбранителен отряд на християните, с център, крепостта „Акин“. Вероятно от войнска сантименталност, те налагат името „Акра“ като водещо на крепостта, което остава и до наши дни. 

През XX век мястото около крепостта е било част от секретните отбранителни съоръжения на България. 

Днес, крепостта „Акра“ е реставрирана, може да бъде посетена с туристическа цел и е една чудесна възможност за еднодневно комплексно съчетание, между релаксиращ морски плаж и научаване на нови факти от нашата история.

Акра е популярно име на градове, в различни части на света.

Град Акра, намиращ се на брега на Атлантическия океан, е столица на Република Гана, Африка, а град Акра, северно от Галилея, на брега на Средиземно море, в залива Хайфа, е в Република Израел.