Аман от нескопосан протокол!

Президентът Плевнелиев осъществи първата си презокеанска дипломатическа совалка, като отиде до Чикаго и се върна назад, спирайки и в старата Европа. Натоварената му програма включваше визита при вундеркинда Бил Гейтс и президента на САЩ – Барак Хусейн Обама, после продължи с работни срещи на най-високо НАТО-вско ниво. Появи се и във вечния град Рим, където във Ватиканския Апостолическия дворец, известен като „Кортиле Сан Дамазо“ посети папата за празника на славянската писменност и култура, 24-ти май. Нали създателите на нашата азбука, равноапостолите св.св. Кирил и Методий са част от европейското християско наследство, канонизирани са за светци и бяха обявени за покровители на Европа от покойния вече папа Йоан Павел II.
Посещението при папата е церемониал, с дълга традиция в българския дипломатически живот. Както повелява протокола, президента ни трябва да поднесe дарове на светия отец, папа Бенедикт XVI, в израз на уважение и дълбока почит. Направи го и му подари най-голямото яйце сред подаръците и най-големия подарък сред яйцата. Едва ли папата някога е предполагал, че точно на Спасовден /по нашия християнски Грегориански календар, Спасовден е точно 40 дни след Възкресението Господне, т.е. пада се на 24-ти май т.г./ ще получи Яйцето. Такова, каквото не е виждал по размери до сега. И една реплика на иконата „Архангелски събор“ на Димитър Зограф от 1836 г . Папата заслужава даровете, все пак е наместникът на християнския Господ Бог тук на земята. Най-великия човек на вярата, той е духовен баща на над милиард вярващи римокатолици по света. Папа Бенедикт XVI ми е много симпатичен. Освен с всичко друго и заради това, че върна жеста и поднесе подарък на президента ни, златен плакет с личния си герб, с много по-скромни размери, като отговор на Яйцето. А то е 2.3 метра високо и тези цели 200 кг.. Сътворено е от скулптора Георги Андреев и е изработено от иноксова стомана, има златно покритие и е обсипано е с кристални камъни. Величествен подарък, достоен за този който го получава и показващ силата и стила, на този, който го дарява. Ако бяхме в епохата на Ренесанса или дори в XIX век, този подарък би впечатлил царе, висш клир и аристокрация. Но днес, във времето на световна криза, когато животът на хората е доста труден, да се правят грандомански подаръци, ме остава без думи. Без дъх даже. Малка България, с действащ Валутен борд, с доказано най-нисък жизнен стандарт на населението й в Европа, с много други ниски показатели спрямо европейските ни съседи, да се представи пред папата така? Велик гаф е това! И направен сякаш нарочно! Имам чувството, че от протоколната служба на президента му кроят номера и той попада постоянно в криворазбрани или комични ситуации. За да се получават ежедневни колизии в представянето му по света и у нас, си мисля, че:
1. Старателно и постоянно се осмива президента, чрез некомпетентно му протоколно обслужване.
2. Назначени са изключително незапознати с международния протокол служители, които импровизират и боравят с него слепешком.
3. Г-н Плевнелиев е сериозен и отговорен мъж, които не е хванат от гората. Нека не се доверява безприкословно на служителите си. Те не само го излагат на международно равнище лично, като президент на Република България, но излагат и нас, обикновенните българи. С глупоститте, които правят всеки ден.
Какво ще си помислят всички, които са гледали снимката на Яйцето – подарък на папата? Та чрез Ройтерс тя обиколи света! И ни насади във всички новинарски емисии. С безкомпромисни коментари за нивото на президентската протоколна служба. В българския разговорен език битува израза „големи яйца“. Заемам го и казвам на тези държавни служители: „ей, на „голямо яйце“ го намърдахте!“
Господин президент, умен сте и достатъчно власт имате, да се отървете от нескопосаните си съветници. Те както са ви подкарали, в скоро време и при шаман може да ви заведат.