Кампанията на политиците беше агресивна, без колорит, разочароваща

Предизборната кампания вече е към края си. Тя беше изпъстрена със скандали, взаимни обвинения, обиди. Какви послания обаче достигнаха до хората и заложиха ли политиците на печеливши козове?

Flashnews ви предлага нестандартен прочит на кампанията от специалиста по портокол Милена Хлебарова.

Тя разкрива има ли норми в една предизборна камапания, как говорят политиците и страхуват ли се един от друг. Ще научите и пикантни подробности за тяхното облекло и посланията им към избирателите.

FN: По портокол ли мина кампанията за предсрочните избори или това не се отнася за България?

Не само в България, но и в целия свят вече портоколът в кампанията не се спазва. Все по-често се изисква от водещите политици да използват фрази, да бъдат във вербалната и невербалната сфера в неправилна позиция. Не се налага добрият тон, а се използват некоректни фрази, некоретно поведение, некоректни жестове, но това се търси от публиката.

FN: Как оценявате факта, че лидерите на двете водещи, според социолозите партии, не се срещнаха лице в лице, нямаха истински дебат помежду си?

Не им се налага. Те няма какво да си кажат, първо. Второ, ако застанат лице в лице ще загубят електората си, защото хората ще видят неща, които биха могли да бъдат замаскирани.

FN: Това, че лидерите се карат чрез медиите за какво говори?

Първо за страх един от друг, после за борба за надмощие, защото те са с изравнени сили. Това, което аз не харесвам е, че един джентълмен, един мъж може да се държи така с една дама. Каквито и да са политическите им различия, каквито и грешки и некоректности да е имало в техните взаимоотношения помежду им, би следвало да е добре да не се говори в публичното простраство лошо за една жена. Живеем във времена, когато половете са равни.

FN: Смятате ли, че след тези скандали между основните лидери кампанията на останалите по-малки партии остана на заден план?

Хората, които ще ги подкрепят тези партии си знаят, но нямаше официалност на тяхната кампания и може би ще загубят, ще има разпиляване на гласовете им към опонентите им.

FN: Активирането на патриотите по границата, какъв ход е ?

Това се очакваше. Не е изненада. Въпросът е какво ще случи. Дали това е само едно приказване в пространството или ще достигне до техния електорат и ще повиши избирателната активност.

FN: Как се обличаха през тази кампания политиците и проявиха ли уважение с обеклото си към своя електорат?

Забелязах, че имаше едно уеднаквяване на поведението на политиците със срeдата, която посещават. Започнаха да се обличат съобразно мястото, където отиват и хората, с които се срещат. Все още има политици, които са с идеята, че са над електората си, обличат се със скъпи дрехи и скъпи обувки, държат се надменно. Те разчитат на това, че електората им гласува по списък.

FN: Можете ли да дадете примери?

Мога да посоча, но не искам да легитимирам господина, които се облича скъпарски. Като нормално се обличаха и представителите на ГЕРБ, и представителите на БСП, на Реформаторски блок и новите формации- „Да, България“ и Нова Република.

FN: Как ще коментирате розовите костюми на г-жа Нинова, с един такъв тя откри кампанията? Какво послание носи?

Това е модерен цвят. Тя е дама може да си го позволи още, а и в самият цвят има символика- промяната, пролетта. Ако е строго делова сфера цветът не е подходящ, но за случая е добър избор. Нищо, че розовото е подходящо за руси дами, но това не означава, че дамите, които са тъмен типаж не трябва да го обличат.

FN: С три думи опишета тази предизборна кампания?

Много агресивна. Няма никакъв колорит и силно разочароваща за хората, които искаха да видят нещо различно.

Текстът е публикуван на 22.03.2017. – http://flashnews.bg/milena-hlebarova-za-fn-kampaniyata-na-polititsite-beshe-agresivna-bez-kolorit-razocharovashta/