Пазарът – средище на живот

Животът се върти около пазарите. Хилядолетия назад, най-интерсното място в поселището и в цялата околност, е било средището за размяна на стоки и услуги. Човешката дейност се е презентирала на пазара в най-общ вид и нейното ниво е определяло предлагането на продуктите там.

Думата „пазар“ има персийски произход и е място, където купувачи и продавачи разпределят ресурси, блага и величини. В един определен период от човешкото пазвитие, парите започват да определят пазарите, регулират ги и ги превръщат в централна точка на житейска, социална и икономическа комуникация между хората. Стоките стават важната величина и моделират пазарите в съществен цивилизационен белег на обществения строй, в който се развиват. Търсенето и предлагането на стоки, тяхното количество, вид и качество диктуват структурата на пазарите. В миналото например, „Пътят на коприната“ е артерията, чрез която се е влияело на управлението на света, а стоките , които камилите и керваните са пренасяли, са били проводниците на енергия за равитие на търговските и културно-икономическите процеси. После възникват и други транспортни рути, добри проводници на стоки, които превръщат планетата в световен пазар, на всичко, което може да се предложи, продаде и купи. Включително и на хора.

Парите, пазарите, сделките и потреблението са неизменните елементи на живия интерес на хората. Те им донасят препитание, поминак, разстеж, власт, доминиране и обогатяване. Създава се поредица от взаимодействия, която преминава в стройна верига от постижения. Всяка стъпка по пътя на успеха, ги е водила и ги води и в момента до нови проекти за завладяване на стокови територии, на пазарни структури и придобиване на по-голяма или всеобхватна власт. Хората и пазарите са свързани, като скачени съдове. Приличат си, държат се здраво и дължат едни на други много за постиженията и развитието си.

Днес пазарите са както познатите ни действащи средища за покупко-продажба на храни, стоки или услуги, така и специални виртуални места за обмен. Вторите настъпателно се стремят да доминират. Вероятно предстои да имат прогресвно ситуиране и все по-голям дял на експанзия.

Виртуалната структира на света е в пьлзящ формат и нейното конфигуриране е предстоящо. Виртуалната търговия е налична и съществена. Има амбиции да завладее пазатрите и да създаде нови правила на търговско и стоково поведение. Очаква се и последваща промяна в етиката на търговския процес.

Има една подробност, която дава на човека предимство при превръщането на стоките и услугите в размнна монета – самият човек. Неговите потребности, за усет, непосредствен допир, размяна на реплики, отхвърляне или съгласие за сделка между продавач и купувач. Да се пазари, да приема и предава стоката, да я докосва, опитва и преценява е древна практика, но работеща и следователно вечна.

Всички пазарни процеси могат да бъдат улеснени, модернизирани, роботизирани и футуризирани. Но в тях няма да има емоции, вербална и нерербална комуникация и създаване доверие. Изградените с векове търговско-пазарни взаимоотношения ускорено се модифицират.

На една машина може да се вярва, купувачът или продавачът могат да се доверят на изрядния алгоритъм на работата й, на безпрецедентната до момента безпристрастност към съблазни, корупция, кражби или други човешки некоректни действия. На бързината и коректността на действията. Но няма да получат усмивка, смелост за закачка, коментар или да постигнат приятелство между партньори, които са търгували десетилетия наред помежду си. Няма да има отстъпки, получени от добър пазарлък или посредничество. Няма да има почерпка, след успешно завърлила сделка. Филмът с ролите ще е друг, независимо, че героите са същите. И Оскари за награда няма да има. Защот те също са стока, която е с физически изразени параметри.

Предсои ни интересно бъдеще, в което още в нашия живот ще сме свидетели на безпрецедентни промени. Навсякъде и във всичко.

Първите индикатори на тези промени са пазарите. Те ни водят твърде смело и непоклатимо към онова, което ще става. Показват ни предстоящото. След тях, идва и другото, което ще промени света.

Следете пазарите и приемете новото. Което всъщност е актуализирано старо, със съвършенно други правила и подходи.

Въпреки всичко, пазарът, познат ни отколе, ще си остане, не мислите ли?

Да се видим, на Женския пазар, където ни чакат ябълките, лукът и доматите. Които са по-вкусни, когато са купени с пазарлък.