Що е то политически PR и как се използва той?

Има сериозен натиск върху правителството и премиера Бойко Борисов по различни поводи, смята PR експертът Стоян Стоянов.

В Денят ON AIR той коментира спирането на обществената поръчка за почистване на Летище „София“ по този начин: „Това, което той направи е нетрадиционен комуникационен похват да прехвърли топките върху неща, които се харесват на хората. Спираме обществените поръчки-връщаме чистачките. Правим неща, които се харесват на хората“.
Може би по този начин се открива и началото на една далечна политическа кампания, отбеляза Стоянов.

„Сложно е да се каже вече, кое е политически PR. След като едни госпожи с метли могат да бъдат PR експерти, какво остава за тези, които се занимават сериозно с тази сериозна дисциплина. Не е лесно човек да бъде специалист в нещо, в което всички разбират от него“, добави PR експертът Милена Хлебарова.

В политическия живот, независимо дали са желани или не – гафове стават, отбеляза Хлебарова. По думите й обаче напоследък никой не може да разбере какво става.

„Има много хора, които искат да манипулират общественото мнение. Бих казала, че са единици тези, които успяват“, добави тя.

От години не са актуални дефинициите за политически PR в учебниците, смята Стоянов. Според него това е комуникацията от политиците към всички хора. В България е много трудно да има истински политически PR, добави той.

„Една от причините е, че през последните няколко години, последните 2-3 мандата на управление, бяха използвани няколко елементарни похвата, които обаче работят. Може би целенасочено или политиците ни виждат, че това нещо работи в България. Това се харесва на хората – масовата част от хората. Има и такива, които критикуват правилно такива похвати. За съжаление обаче, те са малка част от избирателите“, поясни Стоянов.

Според Хлебарова, за да се направи най-правилният избор за кандидат по време на избори – избирателят трябва да събере информация за него.

„Ако познават собствениците в различните медии и съпоставят различната информация – истината е някъде по средата. Това е най-грубият съвет. Всеки трябва да се замисли какво залага с избора си. Зависи какво иска да направи за родината и децата си. Интуицията е най-важното“, поясни Хлебарова.

На Стоянов му се иска да вижда по-малко черен PR и груби политически похвати. По думите му една кампания трябва да бъде честна, позитивна и последователна. През последните години обаче те не са последователни, което е огромен проблем.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2016-02-23/shto-e-to-politicheski-pr-i-kak-se-izpolzva-toy