Ще взривят ли Гърция новите Hot spot-ове за бежанци?

Hot spots точките, които Република Гърция се нае да направи на своя територия, за да притъпи критиките на Брюксел, за невъзможността да опази европейските граници от заливащото стария континент имигрантско цунами, я превръща в заложник на собствените й интереси.

Гръцките граждани са войнствено настроени и не харесват идеята на правителството на г-н Алексис Ципрас, да направи нови центрове за прием и регистрация на бежанци и имигранти и в двата централни гръцки града – Солун, квартал „Диавата“ и в Атина, квартал „Схисто“.

Когато дойде на власт, правителството на „СИРИЗА“ и „Независимите гърци“ закри центровете за временно задържане на бежанци. Сега, по ирония на съдбата стои още нови такива и се опитва да затяга имиграционната си политика.

Еврокомисарят по въпросите на миграцията, г-н Димитрис Аврамопулос е изключително притеснен, защото натискът към сънародниците му да изпълнят поетите ангажименти за създаване на пунктове за прием и регистрация на бежанци е доста силен. Още повече, че на 18 февруари т.г., на среща на лидерите на върха на ЕС, това ще бъде основната точка на коментари.

Гърция е изправена пред риска да бъде изхвърлена от Шенгенското пространство, заради невъзможността й да се справи с администрирането на наплива на бежанци към сърцето на Европа.

Граничната зона между гръцкия Идомени и македонския Гевгели е силно коментираната в момента. Там от македонска страна се подготвя изграждането на нова спираща бежанския поток ограда. Но това няма да спаси с магическа пръчка задъхващата се от емигранти Европа.

Мерките, които предстоят обаче не се харесват на гръцките граждани и скоро ще чуем и видим, как борбено проявяват несъгласието си.

Статията е публикувана на 08.02.2016. в „Епицентър“ – http://epicenter.bg/article/Shte-vzrivyat-li-Gartsiya-novite-Hot-spot-ove-za-bezhantsi-/92147/11/33