Траурът има протокол.

министри на погребението на н.св. патриарх Максим

Как да се приеме смъртта и да се отдаде почит към починалия и съболезнования към опечалените близки и роднини? Трудно се разделя живият с починалия вече човек. Страда, но е длъжен да уважи реда на природата. Както и реда на траурните маниери. Особено християнските. Особено когато става въпрос за кончината на дядо Максим, Български патриарх и Софийски митрополит.
За съжаление не всички страдат от факта, че той вече не е между нас. От снимката се вижда как част от министрите в настоящото правителство се забавляват сигурно с вицове на покло- нението на светия отец. Пред катедралния храм „Света Неделя“ младите и иначе умни министри Делян Добрев (в средата) и Томислав Дончев (вдясно) се държат като хлапаци. Сигурно не са успели да прочетат правилата за поведение при траурно събитие, защото друго обяснение не виждам. Те все едно отиват на цирк, а не на последна почит. Единият дори се е разгърдил и си е бръкнал в джоба. Ако не разказва вицове, силно се надявам да се е зарадвал да види колегата си и да му споделя нещо професионално важно. Толлкова, че да не може да почака. Жизнерадостта е присъща на младостта, както и глупостта. Ако не е глупост, то е обида. За мене, за тебе, за всички християни, които скърбят от кончината на Негово Светейшество. Министърът на образованието Сергей Игнатов (вляво) се държи обаче съвсем правилно, той е със сериозно застинало изражение и със закопчано сако.
Когато присъстваме на погребение на близък човек, е редно изцяло да сме в тъмната гама. Ако починалият не ни е роднина, мъжете могат да са със светли ризи, но задължително с тъмни сака и обувки. Жените трябва да са с тъмни костюми или рокли, а главите им да са покрити с тъмен шал. Присъстващите на погребението на Българския патриарх трябва да са строго официални, за да покажат уважението си към покойника. В такива ситуации е осъдително да се усмихваш, лицата на държавните мъже трябва да са маски. Другото е подигравка с покойния патриарх.

Статията е публикувана във в. „Преса“ на 18.11.2012.