Психология на уредеността – ръководство за лесно и удобно пътуване

Времето на COVID-19 завладя живота ни с опасна хватка и изгради вододел от преживяванията преди и сега, в глобален план.

През 2020 година получаваме неспирни уроци за промяна във взаимоотношенията ни с хората и природата. Събитията сами по себе си са уникални и организацията на съществуването ни изисква да се обърнем за помощ към психологията на поведението.

Ролята й в урбанизационната и деловата ни среда е доказана, искана и необходима. Тя е надеждна и способства за успешен и хармоничен стил на живот.

Тя е и безспорен ветропоказател и за свободното ни време, защото процесите на взаимодействие са непрестанно свързани и изискват навременно и вярно ръководство за добра и уравновесена житейска посока. 

Доказано е, че и в най-напрегната работна ситуация, ваканционните настроения могат да регулират напрежението и да допринасят за повишаване шансовете за точно и прецизно изпълнение на плановете – краткосрочни и дългосрочни. Самата мисъл за отдих, пътешествия и туризъм е силно стимулираща и подтикваща към вълнуващи и отпускащи преживявания с отложено моментно действие. Защото връзката между организационната култура на поведение в делова среда и релаксацията е пряко пропорционална, доказана и силно валидна. 

Днес, страхът от COVID-19 е непосредствен и е на една ръка разстояние от всеки човек, затова нуждата от почивка, ваканция и разказване на спомените за красиви места на колегите и приятелите присъства все повече в организацията на работния процес.

Тази комбинация от планове с отложено въздействие върху личността стабилизират психическото равновесие и укрепват общата кондиция. Дават добавена стойност във времето и се оказва, че заложената в непосредствена близост до съзнанието, прозрачна мисъл за премяна на средата е добра инвестиция, която се отплаща.

Това ръководство за пътуване е като начална крачка, към омиротворяване на страха в нас и е блян по скорошни пътешествия, в търсене на незабравими персонални и семейни снимки и истории.     

  1. Не си купувайте вода на летището, от управата му са длъжни да осигурят безплатна питейна вода. Трябва само да намерите местата с такава, те са указани в плана на летището.
  2. Носете си празна бутилка за вода и си я напълнете оттам.
  3. Носете си малък сандвич, бисквити или шоколад, за да ви спасят от пригладняване.
  4. За да спестите място в куфара си, навийте дрехите си като хавлиени кърти и ги подредете плътно една до друга.
  5. Ако имате самолетен билет, включващ само ръчен багаж, облечете си няколко ката дрехи преди полет. Може да ви гледат странно, но няма да плащате претоварване!
  6. Ако имате само едно зарядно устройство и няколко електронни джаджи, може да ги заредите, като използвате буксата на тв приемника, в хотелската си стая.
  7. Винаги носете копие от документите си за самоличност в себе си, а оригиналите слагайте в хотелския сейф, за да се предпазите от кражба.
  8. Маркирайте багажа си като чуплив и ще го третират по-внимателно.
  9. Ползвайте банковата си карта, ако искате да изтеглите местна валута, често курса е по-добър от този на обменните бюра.
  10. Разопаковайте целия си багаж, само ако се налага.
  11. Джетлагът е много неприятен и избягването му е възможно с малко упражнения преди и по време на полет.
  12. Местните могат да бъдат добри гидове и верни другари в приключенията, извън предварителната туристическа програма.
  13. За да се съхранят по-дълго, вечер слагайте акумулаторните си батерии в хладилника на хотелската стая.
  14. Дръжте парите, документите, телефона и ценностите си винаги под контрол и в непромокаем плик!
  15.  Безплатен Wi-Fi има навсякъде, само с няколко малки и умни стъпки може да го ползвате – на летището, около учебни заведения, в централната градска част, парковете или баровете и ресторантите.
  16. Използвайте водоустойчиво покривало за защита на раницата, лесно и леко ще пази вещите в нея от дъжд и кражби.
  17. Носете си винаги резервни бельо, тишъртка и чорапи в ръчния багаж.
  18. Носете си винаги лъжица, вилица и малък трапезен нож.
  19. Носете си винаги резервни кафе, чай и захар, както и термос чаша.
  20. Носете си винаги малка свещ, кибрит, игла и конец за шиене.
  21. Носете си винаги аспирин, аналгин, лекарства за констипация, разхлабване и крем против изгаряне и ухапвания от насекоми.
  22. Селфи стикът е добра вещ, имайте я!
  23. Избягвайте обемни дрехи, вещи и груби обувки, които заемат много място в багажа. Направете си кратък списък с нужните вещи, без нищо излишно.
  24. Подгответе се предварително с информации за местните кухня, нрави, обичаи, религия и маниери.
  25. Подгответе се предварително с информация за интересни места, хора и културни обекти.
  26. Носете си винаги дезинфектанти, маски, персонален шлем и се пазете индивидуално по всякакъв начин, съобразно обстановката. Пазейки себе си, пазиш и всички други отговорно.
  27. Остатъкът от дребни банкноти и монети в местна валута дайте на бездомните. 
  28. Не оставайте бакшиш в страни като Япония, Нова Зеландия, Узбекистан, Казахстан, ще ви се обидят. Докато в САЩ, Канада, Западна Европа и Южна Америка това е задължително, ако сервисът разбира се е бил на очакваната висота.
  29. Консумирайте храни и напитки само от проверени места или си ги купувайте от магазините, където пазаруват местните.
  30. Гневът води до непредвидени решения и промяна на плановете, затова не се подавайте на вербални интриги. По добре си носете винаги шапка в ръчния багаж и когато се почувствате лабилен или податлив на чужди негативни мисли, си я слагайте на главата. Предпазва от слънце и лошо настроение!

За да възобновим пътуванията си отново, такива, каквито ги имахме, ще трябва да мине време. Но живеем с надеждата, че ще се преборим успешно с вирусната пандемия и като човеци и глобално свързано общество на XXI век, отново безопасно ще обикаляме по любимите си дестинации.

Текстът е публикуван на 07.11.2020. във вестник „Труд“.