Не опирайте лакти на масата!

От детска възраст ни учат да не говорим на масата с пълна уста. Обаче освен това има доста още на пръв поглед дидактични, но много полезни съвети как да се държим, когато се храним в компания:

Не се яде бързо!

Не се говори високо!

Не се пее на масата, освен в специалните случаи, когато се налага!

Не се лапа върхът на ножа!

Не се облизва льжичката за чай!

Не се размахват прибирите, когато са с храна в тях! Може да опръскате някого с мазнина.

Не опирайте лакти на масата!

Не се люлейте на стола!

Дръжте чашата за вода с всички пръсти!

Не солете, преди да опитате ястието!

Само в Ориента шумното оригване изразява удоволствие от добрата храна.

Не се почесвайте видно, не си бъркайте в носа, в ушите и т. н. Китките трябва да са поставени на ръба на масата, стойката на тялото да е изправена. Не се подпирайте и излягайте на масата.

Кавалерът да придържа стола на дамата при сядане и ставане!

Когато на масата има по-голяма компания, кавалерът винаги разговаря и помага на дамата от лявата си страна!

Понякога се изпускат приборите на земята. Не се паникьосвайте и не ги вдигайте! Просто викнете келнера да ви донесе други!

Макароните навивайте около вилицата си, като я опирате на ръба на чинията. Не ползвайте лъжица. Помагайте си с ножа!

Не духайте горещи течности и храни, за да изстинат – изчакайте!

Ако в менюто има храни, които не познавате и не знаете как се консумират – не ги поръчвайте, за да не изпаднете в конфузна ситуация.

Използвайте сервираните прибори за пиле, риба, раци, скариди, омар, миди и др. Само в екстрени случаи ползвайте ръцете като помощно средство напук на максимата “пиле се яде с ръце”.

Ако супата е сервирана в купа с дръжки, може да я пиете! Иначе използвайте лъжицата! Става така: с лъжицата гребете супа, като я движите от нас към отдалечения край на чинията. След приключване оставете лъжицата в чинията.

Не бъркайте в чужда чиния, колкото и да ви харесва съдържанието й!

Не пресипвайте питието си в чашата на съседа.

Не яжте направо от филията хляб, а я начупете на малки залци!

Не топете като невиждали соса с ръка – за това си има вилица!

Не се тъпчете, сякаш са ви държали гладни много време. Лакомията е грях!

Не си оставяйте мобилния телефон в близост до чиниите и чашите на масата! Той не е прибор, нито събеседник.

Не забравяйте, че сте човек, а не животно! Яжте цивилизовано и за наслада!

Най-ярък пример за протоколен гаф в по-новата ни история е конфузната случка при официалното посещение на президента Желю Желев в Япония. Тогава съпругата му Мария, без да се замисли, пресипа своето саке в чашата му на обяд при японския император.

Половинката на бившия държавен глава е класирала България в Топ 5 на най-големите протоколни гафове благодарение на балканския си навик да слага ръка върху чашата на съпруга си по време на държавни приеми. Мария Желева обаче няма основание за недоволство. Все пак тя е пета в подреждането. На четвърто място е Карла Бруни-Саркози със синя ефирна рокля на голо. Така на официална визита при руския президент Дмитрий Медведев зърната й изпъкнали. Трета е Хилъри Клинтън с изхлузената си обувка в Париж. Филипинската бивша първа дама Имелда Маркос е втора с обяснението защо си е купила 3000 чифта обувки – за да подпомага местната индустрия. На първо място е алчната фризьорка Лейла, която се издигна до президентша на Тунис с мъжа си Бен Али. Тя изнася 1,5 т злато на стойност 45 млн. евро от националната банка на Тунис. Шефът на банката отказал да й даде кюлчетата, но склонил след лично обаждане на съпруга й Бен Али.

Милена ХЛЕБАРОВА, експерт по протокол, етикет и публични комуникации

Дори на яхта рибата не се яде с ръце

Ако случайно ви поканят на яхта, не носете обувки с токчета и джапанки, може да се наложи да ви спасяват. На лодките обикновено се сервира много морска храна. Ето как да избегнете капаните й:

Риба – варена или пържена се консумира със специални прибори за риба; пушените разновидности и суровата херинга – с нож и вилица; рибата от консерва – с вилица. Внимавайте за кости – те са като подводни рифове.

Хайвер – сервира се в специални купички и се хапва с малка лъжичка. Съчетава се и с намазaн с масло препечен черен хляб.

Раци – ядат се с ръце и със специалните нож и вилица за раци. С лявата ръка държите рака за черупката, а с дясната с въртеливо движение откъсвате щипките му. Изсмуквате с уста месото от тях. При по-големи щипки отчупвате връхчето им, отделяте част от черупката с ножа за раци и изваждате съдържанието в чиния. Месото в опашката на рака се консумира, като се отстрани черупката със специалния нож и се почисти каналчето на рака. Ако ракът е много голям, след като се почисти, месото му може да се яде с лъжичка направо от долната черупка. Супа от раци се пие направо от купичката. Ако вместо в купа е поднесена в чиния, тогава се използва лъжица.

Омари, лангусти – за тях важат правилата и приборите на раците.

Стридите се предлагат сурови и варени. Суровите се сервират разтворени. Ядат се с ръце, направо от черупката, като се прибавят лимон, сол и пипер. Позволено е сърбането. Специалната вилица за стриди се използва само за да откъснете месото й от черупката. Варените стриди се консумират с нож и вилица за риба.

Мидите – с ръце. Месото на мидата се изважда с вилица, но може да си служите и с черупка на вече изядена мида като помощно средство за консумация на следващите миди. Поливат се със сока на лимон и се посоляват. Празните черупки се поставят в специално приготвен съд за тях, а не се хвърлят през борда на яхтата и по палубата!

След консумация на риба и морски деликатеси задължително се изплакват пръстите на ръцете в специално поднесената купичка с топла вода, в която плуват парченца лимон или стрък магданоз.

 

публинувано в. „Труд“ – http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=901738