Наръчник с насоки за поведение в Шри Ланка?

Шри Ланка е красив остров в Индийския океан, с хилядолетна интересна история и култура, има сведения, че е обитаван още от палеолита.

Разположен е край югоизточната част на Индия, с обща площ от 65 610 кв.км., името му означава „благословена земя“ на синхалски език. Официално тук се говорят и тамилски и английски езици.

Шри Ланка, известна в миналото като Цейлон, е била част от Британската империя, като нейна колония и протекторат до 1948 година, когато получава независимост.

През 1972 година Шри Ланка е обявена за демократична социалистическа република и формата й на управление е полупрезидентска република.

Синхалците са около 72 % от 22 милионното население на страната и изповядват будизъм, 18 % са тамили и хиндуисти, а останалите етнически групи са мюсюлмани, християни и други.

Субекваториалният климат влияе на разпространението на валежите, като най-дъждовни са месеците май и ноември, по статистика. През останалата част от годината е сухо, топло и приятно, с температури между 23-28 градуса.

Тук има много богато биоразнообразие, като палмите, хлебното дърво, мангровите и широколистни гори съставляват 35 % от растителността на острова. От животинските видове се срещат индийски слон, леопард, рис, цейлонска мечка, маймуни, папагали, фламинго и т.н.

Коломбо е най-големият град в Шри Ланка и има легенда, че носи името на известният  мореплавател и откривател на нови земи, италианецът от Генуа, Христофор Колумб.

От 1982 година административна столицата е Шри Джаяварданапура Коте, която всъщност е част от южните покрайнини на град Коломбо.

В Коте е разположен новия демократичен социалистически парламент, а в Коломбо – резиденцията на президента на републиката.

Коломбо е и най-голямото пристанище в Шри Ланка, с важно стратегическо значение за морските транспортни рути запад-изток.

Как да се държите в Шри Ланка, която е чудесно място за посещения с познавателна цел и туризъм? Тук в хармония и добронамереност живеят, работят и почитат вярата си представители на различни култури и религии. Изучаването на поведението им и неговото насочващо формулиране, е най-добрия компас за безаварийно пребиваване на острова на подправките и чая.

  1. Следете за вербалното и невербалното изграждане на визията си, когато пристигнете в Шри Ланка. На изток, жестовете, думите и гласовият диапазон винаги имат различно влияние и значение, в сравнение с дома.
  2. Особеностите на климата предполагат по-леки материи за носене, предимно от лен и памук, имайте обезателно шапка и очила. Дрехите трябва да бъдат съобразени с местните правила за поведение, изискващи коленете, раменете и гърба да бъдат покрити, особено в храмовете и местата от обществено значение. Един шал, сложен в ежедневната чанта, ще е много полезен за спасяване в различни ситуации.
  3. Чадърът или дъждобранът са излишен товар, винаги можете да си ги купите на място. Едно леко яке или суичер ще са тъкмо на място за вечерите или дъждовните дни.
  4. Изисква се стриктно спазване правилата за посещения в религиозни места, събуване на обувките, пазене на тишина в светите обители, семпло, обрано и ненакарняващо религиозните чувства държане в и около тях.
  5. В храмовете не се говори високо, не се пипат или целуват статуите на божествата. Важно е да се знае, че посоката на собственото ви тяло на влизане и излизане в храм, винаги трябва да е с лицето към религиозните символи, за да не им се обръща гръб. Както е и в християнската религия.
  6. Приемате поздрава „намасте“ като обичайно скъсяване на дистанцията между хората. Ръкостискането също е добре разпространено и е по-характерно за делова или официална среда.
  7. Шриланкийците са много сърдечни и приятелски настроени, мислите им са изписани на лицето и в жестовете.
  8. Лесно се комуникира в обществения сектор, повечето месни знаят приличен английски език.
  9. Влизането в страната става с виза, валидна 30 дни и се получава електронно преди започване на пътуването. Необходим е и PCR тест.
  10. Местната валута е шриланкийска рупия, като един лев е равен на 116 рупии, а едно евро – 228 рупии.
  11. Обмяна на валута е разрешена в банките, може да се направи и на рецепциите на големите хотели.
  12. Около храмовете и пазарите има много просяци, носете дребни пари, ако решите да помогнете. Трябва да сте внимателни, защото те манипулират или направо изнудват за рупии.
  13. Движението е обратно, в английски стил и се препоръчва и изисква особено внимание по пътищата. Пътните полицаи са строги и глобяват за използване на мобилен телефон по време на шофиране.
  14. Като ежедневен градски транспорт са характерни т.н. „тук-тук“, чиито водачи се съревновават помежду си с бързо каране, придружено с бибиткане, звучно подвикване и ръкомахане.
  15. Сигурността на пребиваващите чужденци е основно задължение на местните охранителни органи, заради кървави атентати през 2019 година, извършени от тамилски сепаратисти.
  16. В магазините, ресторантите и кафенетата се изисква зелен сертификат за влизане.
  17. Тук животът тече бавно и полека, с различен темп. Не очаквайте шриланкийците да са точни за среща, да ви приготвят и донесат навреме питието или храната за обяд.
  18. Оставяйте бакшиш навсякъде, където получавате услуга от местните – шофьори на такси, сервитьори, пиколо, камериери или друг персонал. Заплатите им са ниски и хората наистина разчитат на тези приходи.
  19. В ресторант или бар е прието да се остави 13-15 % бакшиш, обслужването в повечето случаи е на добро ниво.
  20. Типично е храненето без прибори, като се използва дясната ръка, до приключване на ястието. Практично и естетично е обаче, да ядете винаги с прибори!
  21. Препоръчително е да пиете минерална или преварена вода. За миене на зъбите, също.
  22. Опитайте да си поръчвате напитките без лед, заради съмнително качество на местната вода.
  23. Традиционната храна е пикантна, цветна, богата и типична за региона, с много подправки и вкусови възбудители. Тук е раят на вегетарианците, но месо, пиле и риба се предлагат навсякъде по ресторантите.
  24. Морските дарове са в изобилие, винаги пресни и красиво поднесени.
  25. Плодовете са примамливи, разнообразни и екзотични – папая, манго, различни сортове банани, ананас, кокос, личи и т.н., обезателно опитайте прясно изцедени плодови коктейли.
  26. Пиенето на сок от кокосов орех е приятно изживяване, предлага се от местни продавачи направо на улицата.
  27. Шри Ланка е островът на подправките, чая и кафето, пробвайте всичко, с което имате възможност да се запознаете визуално и гастрономично.
  28. Обезателно си купете за вкъщи подправки – куркума, къри, черен пипер, ванилия, и цейлонски насипен или на пакетчета чай, заслужава си!
  29. В магазините за хранителни стоки рядко се продават алкохолни напитки и бира. Не се толерира пиенето на алкохол в недопустими количества и употребата на забранени субстанции.
  30. Навсякъде в урбанизационна среда се поддържа чистота и ред. Не замърсявайте, не късайте цветя и растения.
  31. Не правете нищо, което е в разрез с изискванията на закона, наказанията са много строги.
  32. Не хранете, дразнете или привличайте за контакт диви животни. Особено опасни са различни видове паякообразни, змиевидни, маймуни и крокодили.
  33. Носете си обезателно репeленти и слънцезащитни кремове.
  34. Можете да се пазарите за цените на стоките, които купувате само на пазарите и ще получите отстъпка. В моловете и другите магазини, цените са фиксирани и крайни за купувача.
  35. Шри Ланка е туристическа страна и ще намерите това, което ви трябва и сте свикнали да ползвате. Тук присъстват всички световни марки.

P.S. Думата „наръчник“ е суха, но влияе с пълнота си на реда на проследяване на напътствията.   

Текстът е публикуван на 28.01.2022. в сайтът:
https://dromomania.bg/2022/01/28/%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d1%88%d1%80%d0%b8-%d0%bb%d0%b0/