Наръчник със златни правила за политици

Политиката е втората най-стара професия, мисля, че е твърде близка до първата!
Роналд Рейгън – президент на САЩ, 1981-1989

Този наръчник е предназначен за народните избранници – кметове, общински съветници, народни представители и представители в ЕП, президентът и вице президентът на РБ, както и министрите и целия управленски елит в изпълнителната власт. Той е създаден след дълго наблюдение на процесите в развитието на българкия политически живот и има за цел да е само помагало.
След 10-ти ноември 1989 година се създаде нова, непозната до тогава прослойка в българското общество – политичеката. По време на социализма такова понятие не съществуваше. Имаше партийна върхушка, която бе идеологически преданна на група комунистически избранници. Те имаха цялата власт в страната и ръководеха всички стопански, политически, икономически, културни и обществено значими процеси. Заедно със семействата си, те представляваха превилигированата част от българското общество и наистина имаха облика на богоизбрани. След краха на социалистическата система, много малка част от предишните политици успяха да пренесат натрупаната през годините на социализма политическа култура в новото общество. Старата политическа класа бе зачеркната завинаги от управлението на страната ни. Започва изграждането на нова, коренно противоположна по качества и външен вид политическа прослойка. Процесът по създаването й още тече и ще продължи до тогава, докато се развива естествено демокрацията у нас. През 24-те години на прехода, политическата прослойка набъбна, разви се и се втвърди. Спокойно вече може да се каже, че имаме вече професионални политици. Тяхното политическо амплоа е пъстро и многообразно, но поведението им е характерно за такава социална група и унагледява политическите процеси, случващи се през тези години. По мои приблизителни изчисления броя на професионални ни политици /народни представители в 7 НС/ са около 2 хиляди човека. Като прибавим към тях и участвалите в местната и изпълнителна власт, стават около 10 хиляди човека.
Как би следвало да се държи един български политик в публичното пространство? За политика всяко пространство е публично, защото той представлява народа и дори когато е на почивка в планината, пътува със самолет или гледа театрална постановка със семейството си, пак има отговорност и задължения към хората.

1. Да си български политик е чест и отговорност. Длъжен си да носиш образно в джоба си електоралните гласове, които си получил и си заявил с клетва, че ще защитаваш пред институциите, ще следваш нуждите им и ще им помагаш да се развиват и да живеят в една по-добра за всички ни Родина.
2. Да си български политик е гордост.Ти си един от малкото, избрани да управляват съдбините на народа. Старай се така да си вършиш работата, че и внуците ти да са доволни от приноса ти за добруването на нацията.
3. За да си български политик е нужно талант, сила и откровенност. Талант, за да казваш винаги истината, сила – да се бориш до край за нея и откровенност, за да не разочароваш твоя електорат с поведението си.
4. За да си български политик се искат много и задълбочени познания по разнородни теми от живота ни. Силата на знанието ти дава могъщество, което ти честно и достойно трябва да владееш.
5. За да си български политик се иска смелост – да си готов да приемеш, осмислиш и превърнеш думите на народа в правилни законови решения.
6. За да си български политик се иска скромност. Направи много повече от това, което се изисква и дай всичко от себе си, но не се изтъквай. Остави делата да те водят, а не думите!
7. За да си български политик се иска човеколюбие и състрадателност. Животът ни предлага много скърби и трудности, затова покажи съпричастност с болката на хората. Подай ръка на болния, инвалида или вдовеца. Оправдай очакванията за помощ в труден час!
8. За да ти вярват хората се иска доблест и съвест. Както и сила на духа и осъзнаване правилността на каузи и отстояването им.
9. За да оставиш следи в политическия небосклон и да те запомнят хората като лидер, се иска да можеш да компилираш правилно и навременно бърз ум, приятна осанка, далновидност, спортен хъс за победи, гъвкаво приемане на реалността, добър език и култура на поведение, малко хубост, дипломатичност, храброст за промени и никакво хамелеонство.
10. За да си български политик трябва да можеш да носиш българска народна носия не само на международен форум в Брюксел, но и на мегдана, в селото на дядо ти.

Щом имаш честта да си български политик, се вслушай в тези съвети:
1. Помни винаги от къде си произлязъл и кои са корените ти!
2. Помни партийната си принадлежност и й остани верен!
3. Отстоявай идеите си и не нарушавай принципите си!
4. Носи нови и спретнати дрехи, защото очите на хората те следят всеки миг!
5. Не карай колата си сам! Ползвай шофьор за по-голяма сигурност на пътя.
6. Носи подходяща чанта, в която да слагаш папки!
7. Внимавай как говориш и какво казваш! Научи се да премълчаваш и брой до десет преди да изречеш нещо. От твоята уста новината е винаги двуяка.
8. Говори на правилен български език, говори разбираемо и ясно!
9. Използвай силата на думите, но влизай в честен спор!
10. Знай поне два чужди езика!
11. Чети, всеки ден! Но не само вестници в пленарната зала.
12. Не разчитай на пресмониторинга, който ти дават. Сам се научи да намираш информация за проблемите на хората, които са те избрали.
12. Следи международните новинарски агенции денонощно! Така ще си подготвен, какво става по света и у нас във всеки един момент.
13. Пиши грамотно и четливо!
14. Подписвай се с достойнство, с не много натруфен подпис. Нека инициалите ти стоят под договори и спогодби с тежест и без суета!
15. Внимавай как седиш, стоиш и ходиш! Не тичай, освен когато спортуваш!
16. Внимавай как и какво ядеш и пиеш! Особенно на публично място.
17. Използвай макиажа семпло!
18. Винаги показвай добрата си страна! Лошата, ако имаш такава, хората сами ще я намерят и посочат с пръст.
19. Бъди мил с хората, изслушвай ги внимателно!
20. Намери решение за проблемите на хората, с които се срещаш. Те очакват от тебе не само да ги представляваш във власта, но и да им дадеш съвет и насока, а понякога и утеха.
21. Дори и да си много уморен, не го показвай! Покажи самообладание, авторитет и познания.
22. Ти си народен избранник, никога не го забравяй! Където и да се намираш, поддържай с достойнство тази висока чест и отговорност.
23. Учи се от предците ни, следвай ценното знание, наследено от богатата ни история и от обичайте ни.
24. Бъди добър, скромен и сърдечен! Така ще плениш сърцата на хората!
25. Следи жестовете си! Езикът на тялото е мощно оръжие, научи силата му и го използвай добронамерено.
26. Дори да сгрешиш в свое изказване или действие, си признай за това, не се крий! Така ще си спестиш много обяснения и куп други притеснения.
27. Ако искаш да си медийна звезда и да те канят често в телевизиите за коментари, се дръж като звезда! Но не копирай Мадона или Лили Иванова в екранното поведение, а слушай обезателно медийния си съветник, какво и как да правиш или да не правиш.
28. Наеми си личен ПР съветник задължително! ПР-ът е като личния лекар и винаги може да те спаси от потапяне. Използвай често и ПР-рите, с които се срещаш заради работата си. Колкото повече, толкова повече…, казал Мечо Пух.
29. Не пренебрегвай приятелите си, остани си същия! Но не допускай никой, никога да те използва, манипулира и излага с криворазбрана приятелска близост.
30. Не допускай в семейството ти да има дисконфорт, защото ти си политическа фигура! Постави се на тяхно място и ще видиш колко с сложен и динамичен живота на политика, през очите на децата и родителите ти. И какво е, да пише в биографията им, че са роднини на политик?
31. Посещавай същите места, които си обичал и преди. Дръж се естествено и се зареждай с позитивизъм от природата. Съхрани желанието си за подем и победа, дори когато си получил политически удари и неуспехи.
32. Купи си куфари на колелца и си носи сам багажа, когато си в командировка. Ти си обикновен човек, облечен в политическа осанката. Не го забравай! Колкото си по-близо до простите неща от живота, толкова повече ще те уважават хората.
33. Не се големей, не капризничи, не си мисли, че света се върти около тебе! Какво ще правиш, като ти свърши мандата?
34. Всяка сутрин си казвай колко много имаш още да направиш за хората и Родината!
35. Направи си дневен, седмичен, месечен и годишен план със задачи. Актуализирай ги често и следи как си ги изпълнил и какво си пропуснал? Успехът на твойте дела е отражение от добрата работа на много други хора, които се стараят за тебе.
36. Контролирай, напътствай и стимулирай хората, с които взаимодействаш всеки ден. Делегирането на доверие е много полезно нещо за работата, но трябва и твоята лична намеса, не го забравяй!
37. Работи в екип! Положението ти на висш ръководен кадър ти дава възможност да взимаш еднолично решения, но винаги е добре да чуеш мнението на специалисти, обикновенни хора, дори деца. Децата са извор на неподправени идеи и истини за нещата от живота.
38. Пътувай из страната, не само в твоя избирателен район! Иди там, където никога не си бил и се запознай с проблемите на хората. Доверието се гради с личен пример, много работа, експертност и уважение към трудностите на обикновенния човек.
39. Не променяй килограмите си! Изглеждай добре за годините си! Храни се здравословно заради себе си, положението си в обществото и за да се харесаш на семейството си!
40. Не пуши, полезно е за здравето! Така ще покажеш, че си дълбоко съпричастен на забраната за тютюнопушенето на обществени места. И ще дадеш пример на колебаещите се в ефекта й, както и на децата си. Което е най-важното.
41. Не показвай и поддържай зависимост от алкохол, секс, психотропни вещества, хазарт или странни хобита!
42. Спомни си детството и се придържай към съветите на баба си, как да се държиш, за да станеш добър човек! Това е най-верния показател за правилните ти постъпки.
43. Спазвай етикета и протокола! Не се ли придържаш към правилата, вероятността от грешки е голяма. Гафавете лавинообразно водят до нови, ако не са коригирани навреме.
44. Уважавай труда на сътрудниците си, хвали ги и ги поощрявай! Те са невидимите ти ръце и могат да се спестят усилия и да те спасят от колизии и неприятности.
45. Намери си сподвижници и приятели сред опозицията. Политиката е сложна смес от отстъпки и налагания, от приливи и отливи и затова си струва да имаш поддръжници навсякъде.
46. Помни на колко години си и не се залъгвай, че ще си вечно в политиката! Изпълни си мисията с достойнство и не се страхувай да се откажеш от нея, ако времето вече е друго и ти си извън неговите послания.
47. Иди на пазара, на гарата, в метрото като обикновен човек и чуй какво си говорят там хората. Пулсът на времето е именно по тези места. Ако го напипаш вярно, ще знаеш истината за промените, които можеш да направиш за тях.
48. Като отиваш в командировка в чужбина, ползвай родния превозвач! Купи си дрехи, сътворени от родни дизайнери. Гордей се с българското!
49. Учи се, всеки ден! От всеки, който може да ти е полезен, за да си компетентен, уверен и мъдър при вземането на решенията си. От тебе и твойте способности зависи бъдещето на децата ни!
50. Дълго слушай и премисляй, преди да говориш! Твойте думи са като чакан дъжд и от тебе зависи дали ще е напоителен и желан или бурен и разрушителен.
51. Поддържайте хигиена на контактите си и не се срещайте с неправилни хора!
52. Ходи винаги изправен, с високо вдигната глава и гледай хората в очите!
53. Внимавай, какви обувки си купуваш! Избирай цвят, форма и фасон, подходящи за нивото ти в обществото.
54. Не ходи с едри, много на брой и фрапантни бижута! Премисляй винаги преди да сложиш аксесоари! Огледай онези, които си носил в предиднешната си битност и ако не са подходящи, ги подари.
55. Научи се да бъдеш умерен във всяко свое действие или изказване. Оставай си винаги отворена врата за изход, ако ситуацията го изисква.
56. Проверявай по няколко пъти фактите, върху които се градят съжденията ти. Ако има подвеждащи фрази или ситуации, няма как да не ги забележиш?
57. Стани близък с полезни хора от администрацията на различни институции, с които работиш. Удобно е, защото всяка информация, която те интересува ще идва при тебе лесно и веднага.
58. Никой не се е родил научен, затова не се плаши да питаш! Няма да изглеждаш некомпетентен. По-лошо е да вземеш страна по проблем, който не познаваш.
59. Изисквай пълни и изчерпателни справки и доклади, касаещи твоето участие в различните форми на работата ти. Колкото си повече подготвен, толкова по-малко си уязвим от грешки, подвеждания, нападки от опозицията, медиите и т.н.
60. Създай си приятели сред журналистите, с които контактуваш. Няма нищо по-лесно за добрия имидж, от това да те обича камерата и да те показва само в добра светлина. Или да пишат за тебе онова, което предварително си подготвил сам или в кооператив с ПР-а си.
61. Никога и по никакъв повод не си пипай лицето, ушите и носа на обществено място! Не си гризи ноктите! Не се почесвай! Не си бъркай в зъбите! Не си играй с косата или с ресните на шала си!
62. Не си играй с пристена на ръката, когато се изказваш! Така оставяш впечатление, че си несигурен.
63. Когато си пред камера в телевизионно студио за интервю, никога не кръстосвай ръцете пред себе си! Това показва агресия и безпокойство, несигурност в контрола на ситуацията. Дръж ръцете си събрани спокойно една в друга отпред.
64. Ако си избран да изпълняваш поста си втори или пореден мандат, смислено приеми промените, на които си подложен. Не роптай против новите чувства и събития, искайки да се повторят добре изпитаните ситуации от преминали вече дни.Прородата е поставила очите на човек отпред на главата, за да вижда новото и да го приема и развива.
65. Запознай се с максимално повече чужденци, които са близки до твоето положение в обществото и черпи директен опит от тях. Понякога една дума на място, може да ти бъде полезна повече, от цели учебници. Различната гледна точка ти дава възможност да избистриш позиция си и да я подкрепиш с нови факти и познания.
66. Търси и поддържай контакти със сродни политически фигури от ЕС, Русия, САЩ, Китай и т.н. Влиятелните международни фигури носят след себе си силен отенък на взаимно изгодно сътрудничество, а личните приятелства остават за цял живот.
67. Не заспивай по време на заседание! Освен че е грозно, показва, че нямаш воля да се контролираш. Същевременно изпускаш данни и факти от разискванията по темата, които са съществени за твоето мнение и последващите след това решения.
68. Никога не се поддавай на спекулации на верска, етническа, сексуална и спортна основа! Това че си привърженик на футболния отбор на „Левки Спартак“ е твое лично предпочитание и няма защо да го афишираш постоянно, за да дразниш колегите си от „Берое“.
69. Помни – ти служиш на народа, правиш всичко в негово име и за негово благо! Затова си в центъра на общественото внимание, защото хората очакват и изискват от тебе да изпълниш предизборните си обещания.
70. Не повишавай тон, когато говориш с опонент, не обиждай и имитирай! Запази добрия тон на поведение!
71. Никога не влизай във физически конфликт с който и да е, независимо от предизвикателствата! Това е крайно опасно за имиджа ти! Особенно пред тв камера, на митинг, на трибуната!
72. Следи за сигурността си! Има с кого да се консултираш по този важен въпрос, направи го веднага, щом встъпиш в мандата си! Осигури и сигурността на семейството си! Живеем в интензивно време, с много обрати и предизвикателства. Предвидливостта никога не е излишна, дори да няма индикации за заплаха.
73. Усмихвай се на хората! Всеки ден и навсякъде – по улиците, по коридорите на институциите, по летищата и по време на интервю. Сърдечността, която предизвиква усмивката е полезна за работата ти. И ще ти отвори много врати.
74. Грижи се ръцете ти да са в добро състояние, подържай ноктите си с еднаква дължина на всички пръсти. Ръцете ти са символ на положението ти и бъди внимателен как изглеждат. Използвай семпъл лак за нокти – бежов, бледо розов, екрю.
75. Носи чорапогащи, цвят екрю! Това е деловия цвят и е препоръчителен за добра и изискана дамска визия.
76. Носи мъжки бизнес чорапи, които са до и около коляното, в тъмната гама! Никога цветни, особенно бели.Те са само за спорт.
77. Не си мисли, че властта ти е дадена по презумция! Друж се винаги възпитано, добронамерено, експертно и в унисон със ситуацията. Високомерието и строгостта могат само да накърнят имиджа ти!
78. Не прави неща, колкото и съблазнителни да ти се виждат в момента, от които след време ще се чувстваш неуверен, обиден, подценен или упрекнат!
79. Идвай навреме на работа, на срещи, на диспути. Цени както своето време, така и на хората около себе си!
80. Когато си на официално място и си център на вниманието, следи за поведението си! Спазвай протокола! Ако отиваш към президиума, за да седнеш сред официалните лица и срещнеш близък съратник, поздрави го сърдечно с кимване на глава или ръкостискане. Не го прегръщай и не демонстрирай излишна близост в момент, когато всички очакват от тебе само делово поведение.
81. Не забравяй, че изобилието на блага, които сега имаш, не е константна величина! Животът е провокация и може да ти поднесе неочаквани обрати. Затова бъди скромен и мисли винаги за обикновенния човек, за неговите нужди и тегоби.
82. Не демонстрирай веднага, след като си влязъл в мандат по-висок жизнен стандарт! Не си сменяй колата, къщата, конете, чантите и обувките! Показността вреди и носи само негативи.
83. Запази семейството си, въпреки всичко! Не се поддавай на каквито и да е провокации! Моралното ти лице пред обществото е толкова важно, колкото и кариерното.
84. Когато получиш визитна картичка при делова среща, прояви уважение към притежателя й и се отнеси внимателно към нея! Не я върти из пръстите си, не я слагай веднага в джоба преди да си я прегледал, не я мачкай и прегъвай. Не се знае, дали притежателя на тази визитна картичка няма да ти е много полезен в близко бъдеще.
85. Когато получаваш скъпи подаръци, спазвай протокола! Не се ласкай от тяхното, количество, уникалност или скъп външен вид, съобрази се с правилата.
86. Носенето на лещи за корекция на зрението е необходимост и улеснение, но носенето на диоптрични очила е класика и прави лицето по-запомнящо се. С очила винаги изглеждаш по-интелигентно и будиш доверие и добри чувства в хората.
87. Когато разговаряш с човек, който има звания или титли, задължително ги употребявай преди името му! Така показваш уважение и заинтересованост към неговата личност и спазваш етикета.
88. Спазвай стриктно часовете за срещи, интервюта, презентации. Ако си скъп гост или патрон на специално събитие, не закъснявай, защото нарушаваш протокола по провеждането му.
89. Случва се да те поканят на голф, ски, тенис или на яхтинг. Не отказвай, дори да не си хващал тенис ракета. Можеш само да си зрител на корта и да помогнеш с нещо за развитието на спорта.
90. Не показвай, че разполагаш с финансови средства! Дори и да си богат, не афиширай с възможностите си! Особенно пред хора, изпаднали в затруднение, безработни или със скромни доходи. Колкото по-близо си до хората и начина им на живот, толкова по-добре ще познаваш проблемите им и ще знаеш как да им помогнеш.
91. Винаги поставяй граница вежду личния и професионалния си живот! В съвременния свят, където работното и личното време все по-често се преплитат, се изисква усилие и гъвкавост по разделянето и селектирането на ангажиментите.
92. Като пишеш на ръка, винаги внимавай за правописни грешки! Помниш онова „збогом“ на един политик, което още му виси на врата като непростим грях.
93. Винаги се съобразявай с етническите, културните, религиозните и междуполовите различия между хората! Не показвай при никакви обстоятелства расистко или секстиско поведение! Уважавай човека и неговите качества.
94. Телефонът е мобилният ти свят. Изплзвай го умно и пълноценно. Апаратът ти има десетки функции, които могат да ти спестят време, нерви, енергия и пари. Когато провеждаш разговори, го прави тактично и с елегантност. Не говори дълго, високо и настойнически! Според градския фолклор, по начина, по който говориш по мобилния си телефон в публичното пространство, се показва какъв е характера ти. Ако си арогантен и властен в разговорите си, няма как да не си същия и в живота.
95. Използвай учтива форма „Вие“ в разговорите си. Живеем на Балканите и американския стил на говорене на „Ти“ не ние е по сърце. Ще имаш по-голяма тежест в отношението си с хората, ако ги уважаваш и показваш това вербално.
96. Не бъди многословен, не използвай неразбираеми изрази, чуждици, жаргонни думи! Говори кратно, ясно и разбираемо!
97. Научи се да си водиш бележки след срещите си с важни и отговорни хора в страната и в международните си контакти! Така при следваща среща и взаимна работа, ще си погготвен и много улеснен.
98. Пращай цветя по поводи на колегите си- дами, особенно за международния ден на жената, който е традиция у нас! Букетът е скромен израз на благоразположението ти към жените, с които работиш, който ще бъде оценен и възнаграден. Коректните професионални отношения се градят последователно и добронамерено.
99. Носи таблета /лаптопа/ си навсякъде! Той е втората ти кожа, винаги бъди готов да си интерактивен! Новините за и от света са на една ръка разстояние от тебе. Бъди внимавателен със съхранението и опазването на информацията и следи за неприкосновеността на електронната си поща.
100. Старай се да спазваш определения бюджет на разходите си в работен порядък ! Данъкоплатецът е твоя шеф, не го забравяй! Бъди отговорен!
101. Въздържай се да казваш мръсни вицове, подронват авторитета ти, независимо колко са смешни! По-добре разкажи някоя интересна история от детството си.
Наръчникът от правила е в стил „унисекс“, без тенденциозност.
Всяка прилика с познати в родното политическо пространство събития и случки с политически персони е случайна и насоките са написани с добронамереност и позитивен тон.

Златните правила са публикувани във в. „Преса“ на 04.01.2014. –
http://pressadaily.bg/publication/31612-%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8/