Как да се представим подобаващо на интервю за работа?

Намирането на нова работа или нов работодател е процес на добре осмислена личностна промяна, която предполага постигане на търсен и задоволяващ персонален резултат.

Живеем във времена на изключителен технически прогрес, автоматизация и роботизация, но човешкия труд продължава да е изключително важен и ценен елемент от цялата верига на човешки взаимоотношения.

Трудът е право и отговорност на всеки човек и чрез неговото полагане се генерира чувство на себеизразяване, търси се удовлетвореност от работния процес в личните и екипни постижения и успехи.   

Търсенето на работа през второто десетилетие на 21-ви век е точно толкова поглъщащо сили, време и усилия и е натоварващо действие, каквото е било може би и през 80-те години на 20-ти век. Но има своите съществени различия, които се дължат на:

–          Дигитален свят,

–          Демографски срив,

–          Застаряване на населението,

–          Коренно нови професии,

–          Търсени нови умения и компетенции.

Как да се представи добре на интервю за работа е важно за всеки, който иска да блесне със знанията и способностите си и да грабне мястото, в което се е прицелил?

  1. Да изготвиш професионална биографична справка CV /Curriculum Vitae/ в унифициран вид, за удобна обработка на данните в нея от HR-ския екип.
  2. Да отговаряш точно на изискванията, посочени в обявата за работа. Важно е да покажеш придобитите си образования, знания и опит в комплексен вид, без художествени украси и хиперболи.
  3. Да се явиш в посочените за интервю място и час здрав, отпочинал и в  кондиция. Добре е да си там поне 10 минути по-рано, за да свикнеш с обстановката и да не си стресиран, когато дойде твоя ред.
  4. Да поздравиш почтително HR селектиращия състав и да не се притесняваш видимо от тях. Те също са хора и някога са били на твоето място. Покажи най-доброто от себе си за кратко време.
  5. Да си чист, спретнат и в прилежен външен вид. Придържането до деловия начин на обличане е препоръчително, но все пак всичко зависи от естеството на обявената работна позиция. Носенето на ¾ чорапи върху цветен чорапогащник и къса карирана пола е модно, но не е подходяща визия за интервю за работа.
  6. Да имаш подредени в мисловен или писмен вид въпроси за естеството на предстоящата си работа. Когато се представяш, е хубаво и да питаш, как можеш да се впишеш с твоите познания в организацията?
  7. Покажи, че си екипен играч, че добрите междуличностни взаимодействия и социалните умения са важни за тебе.
  8. Остави се на HR да води интервюто, ти показвай интерес, мотивация и добро възпитание! Психолозите в журито следят всеки елемент от поведението ти и го отчитат през призната на полезността за наемащата организация и конкретната работна позиция като цяло.
  9. Избягвай резки или груби отговори, непремерени жестове, жаргон, чуждици или диалектични изрази. Думите, интонацията и изказът им, компетентността и деловите обноски правят добро впечатление.

Вербалната и невербална агресия – не!

  1. Питай тактично за заплатата и това е времето да кажеш какви са очакванията ти! Противно на всички съвети да на се пита за сумата за която ще работиш, аз те съветвам – питай! Аргументирай искането си, подплати го с основания и смело си отстоявай позициите! Парите са важни за живота ти!
  2. Разкажи за себе си, за живота си извън професионалната биография. Понякога малък детайл, например спорт или артистичен талант могат да ти бъдат особено полезни за положителната нагласа в твоя полза.
  3. Ако имаш социално отговорно поведение – участие в социални инициативи, или работа с деца или хора в неравностойно положение, това са важни елементи от твоето CV и винаги използвай тези свои плюсове.
  4. Ако имаш спортни постижения, не е необходимо да си носиш завоюваните медали на интервю за работа, но снимки с тях – да! Те показват, че зад постижението ти се крие труд, дисциплина, борбеност и целеустременост. Все качества, които се търсят в добрия служител!
  5. След края на интервюто, дори й да си разочарован, не го показвай видимо. Често оценяващия HR екип гледа и финалните ти реакции, за да си направи правилна и окончателна преценка.
  6. Ако имаш серия от интервюта, не се притеснявай! Представи си ги като височини, които трябва да превземеш. Колкото по-стръмни са те, толкова по-високо желание за покоряване трябва да те води!

Животът е низ от изпити. С годините хората, които умеят да оценяват професионалните си постижения през призмата на собствения си възход, изграждат у себе си система на приемане на предизвикателствата и постигане на собствените си цели.

Интервюто за работа е началото на похода към себе си, в постигане на успешна професионална реализация и самооценка.

Дерзай и успех!

С любeзното съдействие на Jobtiger.bg

Статията е публикувана на 22.02.2020. в http://epicenter.bg/article/Kak-da-se-predstavim-podobavashto-na-intervyu-za-rabota-/207555/10/0?fbclid=IwAR2X00L9Bjp_fTF1rXh5mLgE_YoCOk_wBI4JQMYsOiw4cprjQFmOT3Apy9o