Как да се държим на ски и сноуборд?

Зимата е любим сезон за любителите на снега, ските, сноуборда и пързалките. Който не го е страх от студа, яркото слънце, мъглата, мокрите ръкавици, измръзналите пръсти на краката и ръцете, зачервения нос и студените уши, катовете дрехи, грабва каквото има и се забързва към планината. За да се наслаждава на дърветата, покрити със сняг, катеричките, прибягващите в гората зайци, шишарките. И пистите. По-добре с естествен сняг, разбира се. Но пристрастените не се отказват да се пуснат и по изкуствен сняг, за да усетят прилива на адреналин. Да си докажат, че владеят силата да контролират тялото си и да я подчинят в стремежа си да покоряват все по-големи предизвикателства.
Лифтовете и влековете, които са най-добрите приятели на ски и сноуборд спортистите, се превръщат в превземаеми крепости. Отстрани, ако наблюдава човек потока от стичащи се скиори и сноубордисти към приличащите на подвижни мелници съоръжения, може спокойно да си каже, че тези хора сякаш са златотърсачи. Бързащи към съкровищата. Само дето не носят пособия за добиване на злато, а са нарамили ските, щеките, каските и раниците или бордовете, с които да порят пистите. И да си подвикват „Писта“ и „Айларипи“ за настоение.
Зимните спортове се практикуват с удоволствие, за здраве и бодрост от малки и големи. За да си остане доброто чувство в скиорите и сноубордистите и след края на поредното спускане, е добре да се знаят основните правила за поведение на пистата и насоките за подготовка за безпроблемно и безопастно каране по нея.
1. Карайте здрави! Не си мислете, че ако имате температура, като се качите на ските, тя ще се отвее от вятъра по пистите.
2. Карайте трезви, не под влияние на лекарства и психотропни вещества! Опасно е за живота и здравето, ако занемарите или не спазвате това правило!
3. Карайте с проверени, подготвени за усилена употреба и според състоянието на снега ски, борд и щеки.
4. Карайте с проверени обувки и автомати! Това е много съществено за безопастността на скиора.
5. Не карайте сам! Екипното каране на ски и борд е по-забавно и винаги е за предпочитане пред соловите прояви. На пистата винаги може да възникне рискова ситуация и е повече от добре да има познат, който да ви се притече на помощ веднага.
6. Екипирайте се подходящо за пребиваването часове на открито, сложете си шапка, маска, шал, предпазни очила, каска, ръкавици.
7. Винаги излизайте да карате с прецизно заредена батерия на мобилния си телефон! Не се знае кога и как може да се наложи да имате екстрена нужда от връзка с цивилизацията?
8. Винаги преди да се спускате, проучете състоянието на снега, температурата на въздуха, състоянието на пистите и прогнозата за времето!
9. Винаги преди да се спускате, се запознайте със сложността на пистите, натовареността им и има ли специали изисквания относто тези, които сте си харесали, за да спортувате по тях!
10. Винаги преди да се спускате, загрейте мускулите си! Най-големите травми се получават, когато тялото не е подготвено за екстремно натоварване.
11. Направете си планинска застраховка! Целта на застраховката е да покрие направени разходи от Планинската спасителна служба на БЧК по оказването на помощ на пострадал в планината, издирването, спасяването и евакуацията му в случай на нужда. Дано да не се налага, но за всеки случай.
12. Носете си сандвич, шоколад, плод и термос с чай в раницата! Подкрепление винаги може да се намери в чайните край пистите, но така е по-сладко. Спомените, останали в снимките, направени на открито винаги са по-забавни, ако са свързани с ядене и пиене.
13. Носете си и ползвайте слънцезащитен крем и гланц за устни!
14. Носете си резерни чорапи, шапки, ръкавици в раницата задължително!
15. Запознайте се предварително с местоположението на находящите се около пистите хотели, хижи, ресторанти или чайни на картата на зимния купорт!
16. .Запознайте се с разписанието на обществения транспорт, лифтовете и влековете!
17. Разучете къде се намират ски училищата за деца и възрастни и ски гардеробите около пистите!
18. Заредете се с добро настроение и деня ви ще е весел и богат със спорт и забавления!
19. Мислете за безопастността си, винаги спазвайте правилата за спускане на пистата! Пазете скиора и бордиста пред себе си! Намалете и се оглеждайте на местата, където се пресичат няколко писти!
20. Карайте за удоволствие, преценявайте правилно обстановката, състоянието си и винаги залагайте на безопастността!
21. Бъдете толерантни към по-слабо можещите да практикуват ски и сноуборд на пистата!
22. Бързайте бавно! Спускайте се колкото ви се иска, славно и безаварийно!

За да се чувствате конфортно навън, да не ви стряска студа и мъглата и да карате с желание и удоволствие, добре е да разполагате в гардероба си с нужните дрехи и пособия и да сте екипирани както трябва!
1. Термо бельо – удобно.
2. Чорапи – плътни по крака, удобни, от изолираща студа материя.
3. Топли половери, полари, суичери, елеци.
4. Ски панталони, гащеризони, якета – удобни и прибрани.
5. Ръкавици – водоустойчиви, стоящи свободно около ръката ви, за да може въздухът около нея да циркулира свободно и да ви е топло и удобно.
6. Маска за лицето и главата – много удобна и практична част от екипировката, особено за деца. Задържа топлината и подържа лицето сухо.
7. Шапка за главата – удобна и топла.
8. Каска за главата – пази главата от травми и е задължителна за деца.
9. Маска за очите – предпазва очите от слънце, вятър и снеговалеж. Особено подходяща за деца.
10. Ски и сноуборд обувки – трябва да се по мярка, технически изправни, устойчиви, здрави, да не се използват мокри. В зависимост от степента на умения за каране от ползвателя, се определя и твърдостта на обувките. За да имат цялостен контрол над ските, добрите скиори се нуждаят от по-твърди обувки. Това е най-важната част от екипировката.
11. Ски и борд – в добро състояние, съобразени с пола, ръста и килограмите на ползвателя, както и възможностите му за каране. С подготвени кантове и в унисон с промените в състоянието на снежната покривка.
12. Ски автоматите са суича между ските, сноуборда и ски обувките. Трябва да са надеждно проверени, за да гарантират безопастността на скиора на 100 %. Функцията им е много важна и те са т.н. наречените „helpkeepers“.
13. Щеки – да са по-мярка и възможно по-меки и удобни. Карането без щеки е само за много напреднали спортисти, затова винаги ги ползвайте!
14. Ски раница – много удобна и плезна вещ, в която се поставят резервните ръкавици, очила и чорапи, гланца за устни и слънцезащития крем. Както и сандвича и термоса с чай.
15. Наколенки, протектори, калъф за ски, чанта за ски и сноуборд обувки, сушилня за мокри обувки, уред за лавина.
Екипировката може да бъде нова или втора ръка употреба и зависи изцяло от финансовите възможности на скиора или сноубордиста.
Винаги карайте с безопастна и подходяща, лично избрана за ползвателя екипировка!
Нека да има достатъчно сняг в планините, за да се наслаждаваме на зимата и зимните спотрове!

Статията е поместена на 08.02.2014. във в. „Преса“, брой 38