Как да се държим в Канада?

Канада е сред водещите в икономическо отношение в световен мащаб държави, валутата й (канадски долар) е силна и доходите на глава от населението – едни от най-високите, според международните рейтингови класации. Страната е много добре индустриализирана и урбанизирана.

Канада е федерация, състояща се от десет провинции (Алберта, Съскечуан, Манитоба, Квебек, Онтарио, Ню Брунсуик, остров Принц Едуард, Нова Скотия, Нюфаундленд, Лабрадор) и три територии (Юкон, Северозападните територии и Нунавут), всички регионално групирани.

Канада е втората по големина държава в света след Русия и се намира в континента Северна Америка. Площта й е близо 10 млн. квадратни километра и се простира между Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан и има около 32 млн. души население.

Канада е парламентарна монархия, нейн държавен глава е кралица Елизабет II, суверен на Великобритания. Съществува като отделна държава от 1867 г., когато три британски колонии се обединяват в Канадска конфедерация.

Английският и френският езици са официални за Канада, като са гарантирани от Хартата за правата и свободите и закона и регламента за официалните езици в страната.

Столицата на Канада е Отава, който е четвъртия по големина град, след Торонто, Монреал и Ванкувър.

Територията на Канада обхваща почти цялата северна част на континента Северна Америка и има шест часови пояса.

Името си Канада дължи на думата „кanata“, за което се счита че идва от езика на индианското племе ирокези и означава „място за живот, поселище„.

Канада е много привлекателна за туристите дестинация, заради красивите си природни дадености, многото острови, езера, Ниагарският водопад, мегаполисите Торонто, Монреал, Ванкувър, Отава, Калгари. Това е страната на имигрантите и тук се говорят освен официалните английски и френски езици и десетки други /немски, полски, руски, италиански, гръцки, нидерландски и т.н./, сред които е и българският език.

Страната ни е без краткосрочни визи за Канада от 1-ви  декември 2017 година. 

Българите, които пътуват със самолет, следва предварително да получат електронно разрешение за влизане и пребиваване в Канада. Това става през официалния сайт на канадското правителство.

Как да се държите в Канада, за да получите уважението на местните и да покажете, че имате стил и добри маниери?

  1. Толерантност и чувство за премереност в постъпките, изказа и жестовете във всеки един момент на престоя си в Канада.
  2. Уважение към религиозни, етнически, социални и полови различия на канадците.
  3. Уважение към децата и подрастващите младежи. В Канада мнението на децата се приема и зачита с доверие, откъдето следва отношението към децата да е благородно и доброжелателно.
  4. Уважение към историческите и културни ценности, особено към наследството на месните индиански общности.
  5. Уважение към кралица Елизабет II. Канадските граждани са особено привързани към суверена си и изпитват доверие и добри чувства и към цялото й семейство.
  6. Уважение и доверие има и към министър-председателя на Канада, винаги усмихнатия Джъстин Трюдо. Канадците го приемат като един от тях и свойски обичат да му дават съвети за работата му, в които г-н Трюдо се вслушва, щом е на такава почит.
  7. Внимание и почтително изслушване и изпълнение на насоките и разпоредбите на органите на реда /полиция, гранични и имиграционни служби, вътрешна сигурност и охрана/.  
  8. Уважение към природата. Канадците са се сраснали с дълга си към опазване на природата и успяват да владеят постъпките и чувствата си, при досег с нея.
  9. Спазване на чистота и подреденост. Не се допуска хвърляне на хартийки, остатъци от храна, дъвки, празни бутилки и други боклуци на места, неподходящи за това. Може да видите обикновени канадци  в града с пликове и ръкавици да събират паднали боклуци по улиците. Това се приема като спорт, с цел създаване на чиста урбанизационна среда.
  10. Консумацията на храна, кафе и напитки в открити чаши в обществения транспорт не се препоръчва.
  11. Тичането, блъскането и усиленото жестикулиране в тълпата не се толерира, особено в подземния “Path” в Торонто, където разстоянието между хората е много близко. Може да се приеме и за агресия.
  12. Пипането на непознати и вербалната агресия не се допускат.
  13. Пиенето на алкохол /дори и бира/ не се толерира на обществени места и по улиците. Но в обществените и природните паркове, по време на отдих или пикник, канадците пият бира или вино, заедно с храна.
  14. Канадската бира е вкусна, и многообразието й се дължи на добрите майстори, пренесли рецептите си за великолепната течност от Стара Европа.
  15. Канадското бяло вино „ризлинг“, произвеждащо се във винарни в района около Ниагарския водопад, провинция Онтарио, е добро и си заслужава да се опита. А десертното „снежното вино“ ме възхити, защото се сервира с температура 5-8 градуса в чаши за ликьор, сладко е и изненадва небцето с плодов послевкус.
  16. Пушенето е забранено на обществени места, парковете, стадионите, ресторантите, летищата, гарите и пристанищата. Пушачите използват специални стаи за пушене, с добра система за вентилация.
  17. Паленето на открит огън в природните паркове с цел барбекю е строго съблюдавано с правила, а на обществените места е забранено.
  18. Храненето на диви животни в обществените паркове в градовете и в природните  паркове и резервати е строго забранено.
  19. Храненето на бездомните кучета и котки в градовете е толерирано и гражданите се грижат за животните като добри стопани.
  20. Ходенето на риболов и ловуването в Канада са национален спорт, но ако нямате квалифициран придружител, се въздържайте да ги практикувайте! Наличието на хубави места за риба са примамлива алтернатива за незабравимо прекарване на свободното време, но непознаването на местните правила и разпоредби може да ви донесе глоба и други главоболия.
  21. Не се допуска вандалско отношение към исторически и културни паметници. Почти всички те са под видео наблюдение и надписи и драсканици по тях се наказват с общественополезен труд или задържане и съд.
  22. В мегаполисите почти навсякъде има видео наблюдение в обществения транспорт, подземните и надземни улици, моловете, парковете и музеите. Това е важно да се знае, за да няма изненади.
  23. На определени места в центровете на големите градове и извън населените места има наличие на бездомни хора, които живеят на лагерен принцип. Общуването с тях не се препоръчва.
  24. Криминалният контингент съществува, но видео наблюдението на обществените места предполага неговото минимизиране. Въпреки това, бъдете внимателни с вещите, паспортите и парите си.
  25. Английският и френският езици са официални в Канада и могат да се използват едновременно, особено на обществени места. Но канадските граждани знаят и ползват и други езици, поради естеството на състава на населението тук и имигрантските му корени. Общуването в Канада е лесно, получава се с лекота и хората винаги са готови да ти помогнат или упътят.
  26. Официалната валута е канадски долар, не английска лира или щатски долар. Банкнотите са полимерни, имайте това предвид, когато обменяте валута!
  27. Електрическата мрежа в Канада е 120 V, 60 Hz., контактите са със стандарта за Северна Америка. Носете си адаптери и накрайници, за да ползвате преносимите си електроуреди.
  28. Храната в Канада е разнообразна, богата на вкусове, цветове и мирис и се базира на привнесените кулинарни традиции на имигрантите, плюс добавените особености на местната кухня. Може да опитате пъстра палитра от храни и напитки от цял свят, които ще ви доставят гастрономическа и естетична наслада. Нищо няма да ви липсва, стига да обичате да си угаждате.
  29. При Ниагарския водопад се натрупват всички пътешественици, които искат да видят, чуят и усетят необятната сила на природата. Препоръчва се стриктно спазване на правилата за безопасност, изискуеми за такъв природен обект.
  30. При посещение на места в природните паркове и резервати, за които се знае че са обиталище на диви мечки, се изисква стриктно спазване на правилата за безопасност и да не се оставя храна на животните! 

Тези правила за поведение са пожелателни, но тяхното спазване би улеснило всеки пътешественик, устремил се за да вкуси, усети и види красивата и уредена, с приятен и добър живот Канада.

Текстът е публикуван на 05.02.2020. в:

  1. http://epicenter.bg/article/-Kak-da-se-darzhim-v-Kanada-/205920/10/0?fbclid=IwAR0pvQDHaACt9fazg5AABy5X10Mqc6mvr2s2hbO-jP2BLFkzU8zAolzNwgo
  2. https://dromomania.bg/2020/02/05/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D0%BC-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0/?fbclid=IwAR0O9ZEMY73b65cLxriTbm4WNjYOCpzVCZ9Za7RKwRHMzl2MYYIUJPqj6SQ