Етикет за най-високопоставени

Правилата за поведението с високопоставени персони са създадени и съществуват от векове. През годините те са се доразвили, осъвременили и актуализирали. Днес не се налага да се носят напудрени перуки, рокли с обръчи и изкуствени бенки при среща с коронована глава. Учтивият контакт, показването на добър стил и възпитание са основните акценти в поведението с короновани глави и папата.

Английската кралица Елизабет Александра Мери Уиндзор е държавен глава на Обединеното кралство, Северна Ирландия и още петнадесет страни от Британската общност.

Като конституционен монарх, нейно кралско Величество не участва пряко в управлението, но има важни церемониални и формални отношения с правителството. Тя е главнокомандващ на въоръжените сили и „защитник на вярата“ за църквите в Англия и Шотландия в качеството си на върховен управител и лорд на Ман.

Женена е за принц Филип Маунтбатън и има трима сина и една дъщеря от брака си с него и осем внука. Ръководи британската монархия от 1953 година и е най-дълго управлявалият монарх в света.
Кралският протокол е силно консервативен, неизменен от години и създаден така, че всеки посетител при кралица Елизабет II да не забравя и за момент, че има рядкото право и високата чест да се види с нея.

Знаменателното събитие винаги е предшествано от формалности, които се определят с предписания за поведение от завеждащия Секретарята на кралицата.
Покана за официално посещение на чужд държавен глава при Нейно кралско Величество Елизабет II се изпраща от Форин офис на Великобритания. Този вид посещения са съпроводени с домакинство от страна на кралицата, като тя посреща госта си заедно с други членове на кралското семейство в Бъкингамския дворец или замъка Уиндзор и по-рядко в двореца Холирудхаус в Единбург.

Ако гостът е високопоставен и е отседнъл в Бъкингамският дворец, го посреща кралската конна гвардия. Дава му се тържествена вечеря, в присъствието отново на членове на кралското семейство, при строг протоколен ред на поведение. Обезателно се среща с министър-председателя, министри от правителството или лидери на основните партии във Великобритания.

Когато посещението на чужд държавен глава е по-малко формално, кралица Елизабет II го посреща в Бъкингамския дворец без тържествен церемониал, а с определен предварително протоколен ред.

Среща насаме с кралицта се приема за рядко събитие и са малко лицата, които имат тази привилегия. Спазват се строг протокол за поздрав, ръкуване, говорене. Именно:
– Не е разрешено да се подава ръка на кралицата, преди тя да го е сторила;
– Не се докосва кралицата под никакъв предлог;
– Не се намига на кралицата;
– Не се коментират въпроси свързани със здравето й, живота й, личността и семейството й;
– Не се коментират теми, които не са били предварително включени в подготовката на посещението при нея;
– Не се споменава за Даяна;
– Не се коментира Камила;

– Не се коментират Кейт и Меган;
– Не се коментират политически събития;
– Не се коментират военни събития и събития, свързани с извънземни;
– Не се коментират религиозни събития;
– Не се коментират търговски договори или дейности, свързани с бизнес;
– Не се коментира глобалното затопляне и времето;
– Не се коментира възрастта на кралицата;
– Не се коментира самата кралица, дрехите, прическата й, бижутата й;
– Не се правят комплименти;
– Не се сервилничи;
– Не се говори високо;
– Не се пее, освен ако това не е повода на срещата;
– Не се шепти;
– Не се коментират въпроси, които могат да обидят кралицата.
– Не се говори с пълна уста;
– Не се кашля и киха срещу кралицата;
– Не се прави нищо, което може да обиди кралицата;
– Не се бърза, възпитано и тактично се приближава към кралицата, преди да се здрависате;
– Не се целува ръка на кралицата;
– Не се носи нищо и нищо не се подарява, освен, ако не е организирано предварително по протокол;
– Не се използват малкото име на кралицата и умалителни имена, а само известните по протокол;
– Не се сърба чая и се придържа чаената чаша заедно с чинийката, с която е поднесен;
– Не коментирате себе си, освен ако кралицата не попита нещо конкретно за живота и работата Ви.

Посещението при кралицата се извършва само и единствено в трезво състояние. Интересно това правило дали е важало за Чърчил?

Има и специални правила за обличане и поведение.
Посещението при кралицата е с определен час и времетраенето му се спазва стриктно. Не се закъснява преди и след посещението.

Когато се запознавате с кралицата или с член на кралското семейство, както и при среща с тях, трябва да стоите прав, в приветлива стойка, мъжете правят поклон, а дамите реверанс, наречен книксен. Поклонът се прави фино, с ръмене и шията, а не с чупка в кръста, докато дамите правят реверанс, като сгъват коленете си и изнасят десния крак зад лявата пета и задържат 10 секунди в тази поза. Поклон и реверанс се правят всеки път, щом кралицата или член на семеството й влиза или напуска мястото. Поклони и реверанси са задължителни само за гражданите на Великобритания и държавите от Британската общност. Всички други националности се ръкуват с кралицата.

Ръкуването с кралицата става еднократно, като се подава елегантно ръка, не по-рано от мига в който тя подаде своята. Фино се здрависва, като не се разтърсва кралската ръка продължително.
Обръщанието към кралицата е „Ваше Величесто“ или „Мадам“ след като разговорът е започнал, а към член на кралското семейство „Ваше кралско Височество“. Към съпругът й, Херцогът на Единбурс се отнасяте с „Ваше кралско Височество“.
Ако на срещата присъства и съпругът й, Негово кралско Височество принц Филип, не го заговаряте пръв и изчаквате той да започне разговора. В случай, че той си мълчи, не се задават каквито и да е въпроси за него на кралицата.

Кралицата е много заета с различни дейности и затова разговаря по определен протокол с гостите си, при това за кратко време.

Нашият президент, г-н Плевнелиев имаше само двадесет минути за да се представи и да обсъди с нея двустраните ни отношения.

При разговор с кралицата, каквото сте си казали, остава си помежду вас завинаги точно там, в Бъкингамския дворец. Нямате право да огласявате темата на разговора си, детайли от него и трябва да се съобразите изцяло с насоките, получени от Секретариата на кралицата за посещението си.

Нямате право на медийни изяви по повод посещението си при кралицата, нито да давате пресконференции по темата.

Кралицата винаги започва разговора първа, определя времетраенето, води тематиката и финала му.

При хранене, в присъствието на кралицата се съобразявате изцяло с нейното темпо и начин на хранене. В мига, в който тя спре да се храни, сте длъжни да го направите и Вие и да поставите приборите успоредно в чинията си и салфетката на масата, отстрани до чинията си.

Не се вдига тост в нейна чест, докато не е настъпила пълна тишина в залта, за да се чуе звучно името и титлата й.

Президентът Обама при официалното си посещение във Великобритания, направи гаф, като наруши кралския протокол с вдигане на тост в чест на кралицата, докато още не бяха приключили последните ритми от оркестъра на шотландските гвардейци, който ги поздравяваше тържествено с британския химн.

Обръщението при тост е „За Нейно кралско Величество Кралицата“.

Президеншата Обама също направи прецедент в поведението си към кралицата, като я докосна свойски.

В зависимост от естеството на срещата и часа й на провеждане се определя и начина на обличане на посетителя при кралицата.

Когато посетителят е държавен глава, визитата се уточнява със специални правила, как и с какво облекло трябва да се представи на кралицата.

Препоръчителните стилове облекло са Black tie, / в разновидности, в зависимост от случая – Black tie Preferred, Black tie Invited /, White tie, Business formal или национално облекло, които са съобразени изцяло с целта и мястото на срещата с кралицата.

Обикновените хора също се съобразяват с посочения в поканата им дрес код и са длъжни да го спазват неотклонно.

Кралицата е единствената, която има конституционното право да определя носенето на шапки за дамите и кавалерите.

Ако в протоколните правила, които са приложени към поканата за среща с нея, има изискване за дрес код с носене на шапка, то това се изпълнява задължително.

Също така, кралица Елизабет II е единствената, която може да кара кола, без книжка във Великобритания.

През 2012 година в. „Таймс“ я определи за човек на годината, а от 2010 контактува с поданиците и почитателите си по цял свят чрез Фейсбук и Туитър. Има 30 кучета, порода Уелско корги пембрук и 26 породисти коня.
Дистанцията между госта и кралицата трябва да е не по-малкo от 1. 5 м. Ако по време на разговора, дистанцията се скъси, събеседникът веднага се отдръпва и спазва изискването за личен периметър на кралицата. Ако разговорът се води в седнало положение, то винаги предварително е определен реда му на провеждане.

Носенето на лични ордени, медали, отличителни награди и значки на ревера на сакото е добре прието и може да бъде за тема на разговор от страна на кралицата.

Оттеглянето от среща с кралицата се извършва без излишни движения, като се внимава да не се привлича вниманието й.

Спазването на .добрите обноски и демонстрирането на личен стил е силно препоръчително. Не се допуска поведение, което е в разрез с общоприетия кралски протокол. Не бъдете нервни и припряни, по време на посещение при Нейно кралско Величество, дръжте се почтително и без раболепие.

Папата е един от най-почитаните, всепризнати и обичани фигури в свята. Главата на най-влиятелната политическа и религиозна институция, негово Светейшество папа Франциск е силно разпознаваема и дълбокоуважавана персона за около 1, 5 млр. римокатолици и за тях той е равен на Бог.

Папа Франциск заема поста си на 13-ти март 2013 година и е първият папа неевропеец и йезуит в историята на папската институция. Американското списание „Форчън“ го определи за най-влиятелния световен лидер за 2013 година, а списание „Таймс“ го направи човек на 2013 година.

Папата има много остра социална позиция и изразява открито мнението си по редица наболели житейски въпроси. Съвсем наскоро дори призива мафията „да спре да прави зло“. Наричат го „Различният папа, заради волята му за сближаване на църквата до ежедневните проблеми на обикновения човек.

Да се срешнеш с папата е висока чест и привилегия. Малцина са избраните да имат възможността лично да се видят със Светия Отец и непосредствено да получат представа за човешката осанка на великата религиозна личност от Ватикана.

Протоколът за посещение при папата се счита за най-строгия и неговото спазване е безприкословно. Папа Франциски е много скромен и земен човек, но и той се подчинява на условностите на нормите на поведение на собствената си институция.

Дрес кода при официална аудиенция при папата е строг. Изисква се Business formal или Business general стил. Обръща се особено внимание на дамите да бъдат с покрити ръце, колене и коси, а за господата се иска да са в идеално изглеждащи костюми, обути в почистени и лъснати обувки.

До скоро посещението при Светия Отец на дами с панталони бе табу, но това вече е либерализирано и те могат да се появят в строг делови костюм в черен цвят.

Кавалерите трябва да са гологлави, без шапки в негово присъствие. Ръкавици не се допускат.

Телефони, чанти и други предмети, извън уточнените предварително не се носят.
След като сте въведени и преминете през огромните и дълги Ватикански коридори и сте вече до мястото на срещата си с папата, се постарайте да изглеждате смирено и тихо. Не показвайте вълнението си, застанете спокойно, но тържествено и изчакайте папата да се появи.

Щом го видите да влиза, ръкопляскайте, но не шумно, докато той се приближи и се установи за срещата. Когато папата подходи към вас, се поклонете, ако сте католик и папата предложи пръстена си, стоящ на дясната му ръка, огъвате коляно и в тази поза целунете пръстена му.

За източноправославните християни и нехристияните това правило не важи, те само се ръкуват с него. Винаги първи папата подава ръка, след това посетителя я поема и разтърсва елегантно и непродължително.

Целуването на папския пръстен е норма на високо уважение и обич и все по-чести са случаите, в които неримокатолици целуват пристена на светия Отец.

Редът на представяне на присъсващите на аудиенцията на държавния глава на Ватикатна става по предварително изготвен списък от служителите на протокола на Светия Отец и този списък е доста стриктен.

Хората, които са в разрез с изискванията на канона, не се допускат до среща с папата. Това са провинили се спрямо закона, живеещи в грях, несключилите брак с половинките си официални лица и държавни глави и т.н. Например папата не се срещна с киноиконата София Лорен, която е омъжена за съпруга си от много години, но той не се е освободил църковно от брака си с предишната си съпруга.

Обръщението към папа Франциск е „Ваше Светейшество“ и „Светия Отец“.

С папата се обсъждат теми от общ интерес или се говори по въпроси, които той засяга в разговора.

Папата е винаги подготвен за гостите си и често ги поздравява на родния им език, а когато го владее, го ползва обезателно и непринудено.
Когато аудиенцията приключи и папата се приготвя да се отегли, посетителя остава да стои прав, изпраща го с вперен поглед в него и стои така, докато Светия Отец не си тръгне окончателно от залата за срещи.
Щом папата Ви заговори , кажете: „за мене е чест да се запозная с Вас, Ваше Светейшество“.

Спазвайте добрия тон на поведение и се въздържайте от всякакви думи и действия, които са извън рамките на протокола на срещата.

Светият Отец е много зает човек и има лимитирано време за срещите си и това правило никога не се нарушава. Той е отделил от ценното си време, за да стане духовен посредник между Вас и висшата небесна сила. Вие сте изключително привилигирован да бъдете чут и видян от човека, които се моли за мира, здравето и благоденствието на всяко живо същество на планетата.

При официална аудиенция на държавен глава се разрешава членове на семейство му и екипа му да го придружават.

Разрешено е поднасянето на подарък на Светия Отец, който трябва да бъде съобразен с естеството на протоколното събитие.

При разговор с папата:
– Не се говорят излишни думи;
– Не се говори за политика;
– Не се говори високо;
– Не се задават лични въпроси;
– Не се говори за себе си;
– Не казвайте шеги и вицове;
– Не нарушавайте правилата, с които ви инструктирарат служителите от папския протокол, преди да влезете на аудиенция при папата;
– Не се докосва папата;
– Не коментирайте папата;
– Не коментирайте папската институция, миналото й;
– Не се скъсява дистанцията от 1.5 метра с папата;
– Не си взимайте нищо за спомен от Ватиканския дворец, освен дадения от светия Отец подарък, който е от религионо естество – броеница или медалион;
– Не се опитвайте да снимате по време на аудиенцията. Има специален папски фотограф за тази цел, който ще ви предостави снимките в последствие;
– Не се отделяйте от групата и спазвайте правилата за сигурност;
– Не носете ръкавици:

– Не носете отворени обувки, сандали или джапанки;
– Не носете претрупани бижута, бъдете семпли в начина си на обличане;
– Не правете и говорете неща, които могат да обидат папата.
След края на срещата с папата, не се прави публично достояние съдържанието на проведените разговори.

Папата много обича децата и когато в края на 2013 година, по време на открита проповед на площад „Свети Петър“ в Рим едно шестгодишно колумбийче седна на папския му трон и се почувства пораснал, Светият отец само се подсмихваше и прие детското поведение съвсем естествено и добронамерено. Детето бе заснето и качено в интернет и мигновено се превърна в световен хит.

Папата прави общи аудиенции в катедралата „Свети Петър“ и на открито на площад „Свети Петър“ в Рим, Италия, на които присъстват много богомолци. Тогава протокола по провеждане и протичане на срещите с папата е различен, но винаги се изисква почтително поведение и облекло, както и благовъзпитано отношение към Светия Отец и папската институция.

Статията е публикувана в брой N 84 от 27.03.2014. на вестник „Преса“