Гнилите ябълки на българската демокрация.

Ябълката е български национален плод, имаме ябълково пюре, ябълкова ракия, ябълков компот и мармалад. Нали сме членове на ЕС, храната ни е и европейска, освен балканска. Ябълките са и европейски плод, има ябълков френски калвадос, ябълков виенски пай, ябълков турски петмез. Не съм запозната, има ли ябълкова водка, но сушени ябълки се консумират с удоволствие из целия ни материк.

Затова ябълките, които журналистката от радио К-2, госпожа Илиана Беновска използва често нагледно, като агитация в медийната си работа, е нещо, което самата тя сигурно смята за твърде европознато. На всички получатели на медийния й продукт.
Т.е., работата й е да задава водопад от въпроси, а ябълките са допълнение към тях. Обаче водопадът от неприятни въпроси, не се разстла пред микрофона й, защото госпожа Илиана Беновска беше изгонена брутално от последната пресконференция от мандата на държавния глава на Република България, господин Росен Плевнелиев и вицепрезидента, госпожа Маргарита Попова.

Заеади факта, че госпожа Беновска престъпи журналистическата етика и се опита да повтори вече отработения си спектакъл, с хвърлянето на червена ябълка по президент
/подобна случка с новоизбрания президент Румен Радев в НДК вече е известна/.
Но не винете за всичко госпожа Беновска, тя искаше да си свърши работата. Подбира си средствата така, че да е винаги на гребена на медийната вълна.

Вина има ПР екипа на президента. Всички, които са били поне на една пресконференция с госпожа Беновска, познават нейния провокативен журналистически стил. Днес, тя се е акредитирала за пресконференцията на президента Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова официално, седеше на третия ред и взе микрофона първа, за да забие въпроса си за „гнилите ябълки“ на президента веднага. Можеше ли, от ПР екипа на президента да са подготвени за подобни провокации и да бъде отреагирано по-елегантно. Можеше разбира се, винаги има начин, когато си трениран за кризи! А тази ситуация беше точно криза.

Всички световни медии ще излъчват изгонването на г-жа Беновска, с неласкави коментари. За правото на свободна журналистика у нас.

Ако до господин Плевнелиев стоеше водещ от ПР екипа му, който да пресече подобен акт, нямаше да се получи тази конфузна ситуация. Държавният глава да бъде поставен в изключително неловко положение, да се оправя сам.

Всеки журналист иска да задава въпроси, които имат важно значение за живота ни, за развитието на страната ни и за бъдещето на децата ни. Но като гражданин е длъжен да спазва законите ни. Както и да си носи отговорност за деянията или бездействията си, нарочни или поради незнание.

Подобен опит за хвърляне на предмет, по време на официална пресконференция на действащ държавен глава, навсякъде по света, би се окачествил като акт за покушение.

Текстът е публикуван на 18.01.2017. – http://www.no-comment.bg/gnili-qbylki-po-bylgarskata-demokraciq.22677