Милена Хлебарова пред FN: За кучките в политиката, за апартаментгейт и за лидерството на дамите в евровота

Остават три седмици до началото на кампанията за евроизборите, но войната между партиите започна. Езикът на кампанията явно ще е агресивен щом старта беше даден с призива „Не бъдете кучки“. Двете основни партии ГЕРБ и БСП издигнаха за водачи на листите дами.

За езика на кучките, за дамското присъствие в евровота и горещата компроматна война под мото „Кой има най-евтин апартамент“, специално за Flashnews коментира експертът по протокол и етикет Милена Хлебарова.

Какво мислите за езика, с който стартира предизборната кампания и по точно израза на сина на Елена Йончева „майка работи кучка, която бие Бойко“  и отговорът на Борисов: „Не бъдете кучки“?

Използвайки „софийски сленг“, за начало на кампанията си за избори за депутати в Европейския парламент 2019 , двата главни опонента – БСП и ГЕРБ си подават топката вербално в игрив стил. Ти на мене, но и аз на тебе, т.е. в средата на полето е, в позиция за точен пас. Думата „Кучка“ е женски род на благородно животно, верен приятел на човека, но тя може успешно да хапе, дори да къса месо. Метафорично погледнато, изразните средства са уж заплашителни, но за хората, които гледат и обичат кучета, особено женски, това са обикновени думи.

Дали евроизборите ще минат под мотото – вадене на кирливи риза и компромати за евтини апартаменти? Как това ще се отрази на избирателите?

Обикновеният българин е изключително пестелив и скромен по природа. Да си купи собствено жилище е мечтата на живота му, и придобитите, често с ипотеки апартаменти, за много хора са тежко финансово бреме за погасяване. Всеки прави връзка със своя живот и тогава нещата стават неприятни. Затова темата с апартаментите е доста добро попадение на тези, които я подхванаха и успешно презентираха пред общественото мнение сега. Тя ще бъде в устите на хората дълго време и се чудя, какви кризисни ПР техники ще могат да заглушат негативния ефект от случилото се? Напротив, очаквам, да се наблюдава „ефектът на снежната топка“.

По женски ли ще се води двубоя между водачите на двете основни евролисти на ГЕРБ и БСП- Мария Габриел и Елена Йончева?

Уважавам цивилизационния избор дами, като Елена Йончева и Мария Габриел да са водачки на листите на БСП и ГЕРБ, това е силна крачка напред в мисленето, особено характерно за Балканите. Радвам се, че нежната половинка в политиката, в тяхно лице, ще направи света по-добър. Може би ще предложат важни теми за разглеждане на европейско ниво, които са произлезли от нашия регион и наложително търсят решения, които не могат или не трябва да търпят повече отлагане.

Какъв стил ще наложат двете дами в кампанията? Те са коренно различни като поведение и характери.

Предстои съвсем скоро да видим на каква кампания ще заложат Елена Йончева и Мария Габриел и тогава ще коментираме по-обстойно. Предполагам, че именно заради нежните си, миловидни външности, ще видим по-добронамерена, по-ползотворна за партиите им и лицеприятна за избирателите кампания. Но понякога външния вид заблуждава, а винаги в една надпревара е важно каква е мизата? И това определя правилата, средствата и основанията за действие.

Ще могат ли в кампанията да говорят кандидатите или гласът им ще е заглушен от говоренето на техните лидери Борисов и Нинова?

маркет

От времето на преминали вече изборни кампании е ясно, че всеки водач на партийна листа, въпреки изявените си личностни характеристики, натрупан партиен и личен житейски опит, винаги се съобразява с изградените партийни правила за конкретната кампания. ГЕРБ се е идентифицирал многократно с лидера си и създател на партията, Бойко Борисов и това е естествен, отработен и полезен процес за самото предизборно противоборство. Лидерът се е наложил многократно като ярък, разпознаваем, силен и добре доминиращ играч в предизборното поле. Ще бъде стратегическа грешка, водеща към пагубност, да не се използват тези предимства. Същото важи в пълна сила и за Корнелия Нинова. Но в предизборния мач участват и избирателите, които не са равнодушна публика, а информирани и добре познаващи предимствата и недостатъците на двата опонента. Интересно е, особено, когато започна осезаемо да се очаква, мачовете да са повечко от предвиденото тази година.

Правилно ли беше поведението на Цветанов Цветанов при напускането му от Народното събрание с оглед на евроизборите и страха да не се загуби доверието към партията?

Не съм запозната, дали Цветан Цветанов се чувства комфортно извън НС, където беше ключова фигура за ГЕРБ. Ходът на премиер-министъра ни, Бойко Борисов да го отстрани като лице на партия ГЕРБ от основния ни законодателен орган е добре премислен. Предстои да видим, дали ще има ефект, както за партията, така и за хората, които следят много отблизо тези промени, особено преди предстоящите избори за депутати на Европейки парламент.

С какво кампанията на ГЕРБ като стил ще се промени, след като се коалираха със СДС за евроизборите?

За разлика от многото опоненти на тази предизборна коалиция между ГЕРБ, СДС и Мозер, аз я намирам за съвсем навременна. В редиците на СДС и Мозер има изградени политици, които седяха дълго на резервната скамейка и явно сега им дойде времето. Някои от тях са участвали активно в минали етапи, в политиките по представяне на България в Европа и техния опит е ценен и полезен. Предстоят избори на българските представители в Европейския парламент и не е маловажно какви хора и формации ще ни представляват на европейски ниво, колко и какво могат, знаят и какви позиции и лобита имат изградени отпреди, които да са ценни за държавата ни днес. Това е същественото, да се гледа света през големия екран на телевизора, а не на малките дразги и дребни нашенски несъвършенства.