Милена Хлебарова за FN: Дрескодът през лятото – между строгия протокол и лежерните интерпретации

Топло, мокро, и доста некомфортно. Търсим спасение от жегата, сваляме, сваляме, дрехи и още и още…

Накрая остава … почти нищо. Но пък трябва да отидем на работа! Малко неудобство, с което трябва да се съобразим, защото не е точно мястото, в което да се появим по джапанки, потник, къси гащи или … нещо друго.

За това какво е допустимо през лятото, за това какво е добре и какво не в подбора ни на дрехи и цялостна визия, говорим със специалиста по протокол Милена Хлебарова.

И както самата тя каза: „На работа по конец, през останалото време – само хубаво настроение!“

Ето нейното експертно мнение по въпроса!

– Дърво и камък се пука от жега… Въпреки това, има ли правила в лятното облекло, които са задължителни?

– Стилът на обличане няма сезон, но определено се влияе от времето, като атмосферна величина. Градусите на термометъра могат да определят цвета, модела или вида на материята на дрехите на хората, но не трябва да объркват изгледа, маниерите и добрия тон на представяне в обществото.

– Какво допуска и какво категорично не „офисният“ протокол по време на лятото?

– Лятото е най-жадувания сезон за всеки, който води сериозен офисен живот и следва строгите му правила. Могат да се освежат деловите форми на обличане с малко по-артистични, по-модерни или по-олекотени материи, форми, аксесоари, грим, прически или обувки.

Това е времето на носене на нашумели модели от маркови колекции, стига да са в унисон с фирмената култура на поведение, с амплоато на самия човек и с влиянието на външния й/му вид върху процесите за развитие в работата. Облеклото и маниерите са огледало на вътрешните мисли, на съзнанието и поведението. Индивидът се презентира чрез избора си на стил на обличане и държане и това са неговият имидж за пред света.

– Има ли сфери, които допускат по-свободен дрескод и такива, кои са твърдите „пуритани“?

– Има професии, при които липсва формулиран и изискващ се работен дрескод. Това са хора от артистичната сфера, които имат свободата да избират своя гардероб изцяло фриволно. Те не биха и се подложили на това, да са „костюмирани“, защото ще наранят егото си. В същото време, в държавната, изпълнителната и местната власт, ходенето на работа изисква делови изглед, поведение и отношение към хората. Тези служители имат ангажимента, всеки ден, независимо от сезона, да са с делови имидж на работните си места. Те са длъжни да покажат, че имат познания по поведение и маниери и да ги спазват акуратно.

Спомням си преди няколко години през летния сезон, ми беше нужно свидетелство за съдимост по един проект /издаваха го от Софийския районен съд на Римската стена/ и станах свидетел на следната сцена – на входът на съда имаше табела, че в държавната институция не се допускат граждани с неподходящ външен или обиден вид – къси панталонки, шорти, джапанки, скъсани дрехи и т.н.

Един господин, бе върнат от охраната, защото бе облечен с потник и бе по джапанки. Той отиде до близкия пазар и си купи дамска рокля с подходяща дължина и гуменки, облече си ги и вече отговаряше на изискванията от табелата. Охраната бе принудена да го пуснe да влезе и той в този си вид, си свърши работата в съда. Давам този пример, не само като куриоз, а и като формална демонстрация на практична тактика, както и че всеки е длъжен да се съобразява с хората, работата и света около себе си. Да не налага самоволие и да има мисъл за стилът и поведението си на обществени места.

– По принцип, кои са правилата, които трябва да следваме, когато излизаме навън през лятото?

– Всеки иска да изглежда добре, да има хубава фигура, добра осанка и маниери и да оставя след себе си добро впечатление в околните. За да се постигнат тези елементи от имиджа на индивида, се изисква малко проектиране на образа, преди да напусне дома си. Да се направи едно мислено предварително представяне на протичането на деня, на срещата, на събитието, дори на разходката. Когато има план, лесно се постига неговото следване и изпълнение. Отнема няколко минути, а може да донесе много.

Става чрез следните леки въпроси:

1. Къде отивам /работа, кино, романтична среща, пазар, почивка/?

2. Как трябва да изглеждам /подбор на дрехи, обувки, аксесоари, грим, настроение, речник и т.н./?

3. Какво впечатление гоня /делово, официално, романтично, спортно, неглиже/?

4. Какво ще постигна с вида си /нов пост, нова работа, ново гадже, нов живот/?

5. Как да изиграя днешната си роля /залагам на облекло, маниери, стил на говорене, индивидуалност/?

– Дайте съвет към младите момичета и момчета, които смело експериментират с визията си!

– Младостта е времето на експериментите, на свободата на мислите, действията и на полета на мечтите. Младите хора са цвета на нацията ни, надеждата за бъдещо обновление и  възход. Те са продължение на нашите мисли и действия, но и отражение на действителността. Строгите правила на зрелия живот им се виждат далечни и за тях детството е по-близо, от времето на предстоящата сериозност. Основите на стила на поведение и добрите обноски се учат в детските години, в семейната среда. Те не са само за пред баба и дядо, а трябва да се показват всеки ден. Прекалено освободеният стил на обличане е примамлив за младите хора и е огледало на представите им за живота.

Върху тези представи огромно влияние имат медиите, музиката, модата, семейството и училището. Амалгамата от различните фактори превръщат понякога красивите юноши в гротески. Вината не е само тяхна, а предимно на по-възрастните. Само чрез нагледни примери, а не със строго поучаване може да се стигне до добър резултат. Затова нека си прочетат, запомнят и използват онези пет въпроса от по-горе, как да изглеждат добре в своите очи и за пред хората в обществото, преди да излязат от дома си всеки ден.

Публикувано на 30.06.2019. – https://www.flashnews.bg/milena-hlebarova-za-fn-dreskodat-prez-lyatoto-mezhdu-strogiya-protokol-i-lezhernite-interpretatsii/?fbclid=IwAR2k3NUuWVPy01gTQqe4aPOULE7nlbILKVnETLzHCItGzcWfo8QHc1Uh0yQ