Мариинският театър и „Звездите на Белите нощи“ в Санкт Петербург – високо изкуство и шампанско

Музикалният фестивал „Звездите на Белите нощи“ в град Сант Петербург се провежда за пореден 24-ти път тази година. Домакин е Мариинския театър за опера и балет и между 26 май и 24 юли се представят над 160 спектакъла и концерти, с участието на руски и световни музикални и балетни звезди на сцените му.

Идеята за този фестивал се появява в мислите на прочутия диригент Валерий Гергиев, носител на „Грами“ и главен художествен ръководител на Мариинския театър няколко години преди да успее да я превърне през 1993 година в действителност. Оттогава до днес, това е дългоочаквано музикално събитие, станало вече институция и езадължителна част от световния музикален репертоар на големите имена.

Мариинският театър е открит през 1860 година с написаната още през 1836 година опера от Глинка – „Животът на царя“.

Сградата на театъра е с типичната за онова време архитектура и носи името на императрица Мария Александровна, съпруга наруския император Александър II.

Тук през годините са се играли именитите оперни и балетни постановки, като „Борис Годунов“ и „Хованщина“ от Мусорски, „Княз Игор“ от Бородин, „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус , „Дама Пика“ на Чайковски, балета „Шехерезада“ по музика на Римски Корсаков, балета „Жар птица“ на Стравински, „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев и много други великолепни музикални творби.

Намирането на билети за постановките на фестивала е трудно и дори невъзможно без вътрешни протекции. Почитателите на операта и балета от цял свят се тълпят по това време на годината в северната столица на Русия – град Сант Петербург за да чуят и видят любимите си артисти и да се насладят на феномена „Бели нощи‘, на който е наречен и фестивала.

Имам билет за балета „Баядерка“, създаден от австриеца Лудвиг Минкус през 1900 година. За първа ложа. С помощ от приятел, разбира се. Защото световните меломани сега са в Мариинский. Нямам търпение да започне спектакъла. Атмосферата в театъра е приповдигната, тържествена, дамите са с дълги рокли, а кавалерите оправят от време на време папионките си.

Театрални бинокли, ветрила, усмивки, сякаш отминалите епохи са намерили своето място в забързания ни ритъм и ни превръщат в неми участници от представлението, което ни предстои. Балетът е в три действия, които бързо, почти неусетно за мене преминават към грандиозен финал. Залата изригва от аплодисменти. Всички са на крака и не могат да овладеят емоциите си дълго време.

Чува се всякаква реч, но езикът на музиката е събрал и обединил сърцата и умовете на хиляди почитатели от цял свят. Лее се шампанско, придружено разбира се с типичния за Русия червен хайвер. Чувствам се като на кино и благодаря на Белите нощи, че изпитах това музикално удоволствие. Навън, след представлението е светло, приятно и времето и природата отговарят адекватно на чувствата ми.

На сцената на Мариинския театър е пял световноизвестният български бас Николай Гяуров като княз Гремин, в операта „Евгений Онегин“ от Пьотър Илич Чайковски.

Текстът е поместен на 08.06.2016. в http://epicenter.bg/article/Mariinskiyat-teatar-i-Zvezdite-na-Belite-noshti-v-Sankt-Peterburg-visoko-izkustvo-i-shampansko/103251/6/65