Летният туристически сезон в Гърция може да бъде провален

Поредната 24 часова всеобща стачка се провежда в Република Гърция.

От 6.00 часа днес, четвъртък – 07.04.2016. до 6.00 часа утре – 08.04.2016. се провежда нова стачка на гръцките трудещи се срещу рестриктивните решения на правителството на г-н Алексис Ципрас. Протестите са насочени срещу промените в осигурителната система, обединяването на осигурителните фондове и предстоящото увеличение на пенсионната възраст за работещите жени и мъже. Участват служителите и работниците от обществения сектор, лекарите, инженерите и учителите. Няма да работят градския, железопътния, водния и самолетния транспорт, адвокатите и фермерите. Журналистите също подкрепят сънародниците си.

Нищо ново и оптимистично не се случва, което да обнадежди гърците. Стачките, организирани от местните синдикати и подкрепяни от почти всички трудещите се от обществения и частния сектор са поредния сигнал, че в южната ни съседка става все по-трудно да се живее и работи.

Гърците са изключителни недоволни и от засиления емигрантски поток в страната. Присъствието на огромен брой бежанци в Атина, Солун, Кавала и по островите, застрашава туристическия сезон. А гърците живеят от и за туризма, който представлява около 15 % от БВП на страната. В бранша си изкарват прехрана близо 25 % от работещите.

В разговор научавам, че в голяма част от хотелите липсват предварителни резервации и се очаква сривът в сектора да е драматичен. Чуждестранните туристи се страхуват от наличието на бежанците в туристическите центрове и около атракционите.
В Атина, например, ежедневно се случват сблъсъци между бежанците на пристанището в Пирея, като част от тях се опитаха и днес да направят протестен палатков лагер в центъра на столицата Атина, на пл. Синтагма. Исканията им са за отваряне на границите, за да имат свободен ход към Европа. Полицията се отправи на мястото и овладя ситуацията, като ги предупреди, че ще бъдат арестувани, ако не спазват обществения ред и ги насочи да се върнат обратно към Пирея.

По данни на гръцкото министерство за защита на гражданите, към момента, броят на намиращите се в страната бежанци и имигранти е 52 451 души. На островите са 6 232, а само на о. Лесбос са 3 353 души.

В бившия военен лагер „Anagnostopoulou”, в квартал „Диавата“, на Солун са настанени 2000 бежанци от Ирак, Сирия и Афганистан. Центърът за прием на бежанци е „горещата точка“ , която плаши местните хора. Те демонстрираха неколкократно недоволството си от близостта на бежанците до собствените им домове.

В хот-спота“ край Драма са настанени 750 бежанци, а в град Кавала са настанени около 3000 души.

Всичките тези данни са силно обезпокоителни като статистика за предстоящия туристически сезон.
Предстои по време на Великденските празници тази година, в края на м. април да се види в действителност, дали традиционните български туристи ще посетят северните гръцки курорти и какъв ще е броят им?
Това ще е показател, летния сезон ще бъде ли спасен или се очаква още по-голяма криза в брашна, в сравнение с тази от 2015 година.

Статията е публикувана на 07.04.2016. – http://epicenter.bg/article/Letniyat-turisticheski-sezon-v-Gartsiya-mozhe-da-bade-provalen-/97772/7/51