Караванинг

Като птицата Феникс, която се възражда от пепелта, нова, пречистена и свежа, така и туризмът по родното Черноморие изплува от заплахите на постоянните ограничения, наложени заради екстраординароното световно вирусно обкръжение.

Животът сам създава своите правила.

Хората търсят и намират себе си, като се отдават на летен здравословен и индивидуален туризъм, извън опасностите, които се крият в познатите ни до сега прийоми за почивка и релакс. Излизат от туристическите мастодонти, олинклузива и подредената програма и харесват близък до природата начин на отдих. В къщи на колела – каравани.

Това е познат начин на преодоляване на урбанизираната туристическа индустрия от години, на който урожаят му дойде сега, в коронакризата. И се превърна в хит.

Хиляди българи и чужденци са закупили или наели каравани и са си устроили временен, летен дом на брега на Черно море.

Десетки са райските места, които приютяват съвременните номади – Градина, Златна рибка, Каваци, Смокиня, Четири сезона, Делфин, Оазис и т.н.

Места за караванинг има във вътрешността на страната – Девин, Доспат, язовир Жребчево и в други райски кътчета.

Караваните, като къщи на колела, са и превозни средства, за транспортирането на които се изисква правоспособност за управление на МПС, категория „Б+Е“.

Цената на една каравана може да варира от няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева, в зависимост от екстрите в нея, годината й на производство и амортизацията й. Използват се и кемпери, които представляват уютни и модерни подвижни апартаменти. Това са скъпи играчки за отбрани и тяхната цена е около милион лева парчето. Луксозният им интериорен и екстериорен вид прави животът на номадите, населяващи ги бляскав и удобен.

Караванингът е смело начинание, при което всяко обитаващо каравана семейство живее по определени от управата на къмпинга правила и си създава свои, в зависимост от нуждите и намеренията си.

Сред природата, на метри от морето, тишината и спокойствието са предпочитани и предполагат друг вид култура на поведение. Липсват напрежение, завист, противопоставяне.

Караванаджиите предпочита да гледат морето повече, отколкото екраните на смартфоните си. Те са свежи и автентични индивиди, с различни професии и статус в обществото, които са обединени от любовта към морето, здравословния начин на живот и липсата на стрес.

Часовниците не са на мода, всеки е любезен да прави каквото и какво си знае и иска.

В караванаджийските места се работи дистанционно. Рационално е разпределено денонощието между полезното и приятното.

Живот в безвремие, синьо лято от месец юни до месец септември, на метри от пясъка на брега на морето и от шума на вълните.

Къмпингите за каравани предлагат хигиенни центрове с душ кабини и тоалетни и нищо повече. Липсват обществени перални и сушилни помещения, няма и детски кътове и спортни площадки.

Хубаво е, че повечето каравани са оборудвани с всичко необходимо за чудесен съвременен живот.

Летовниците са креативни и около караваните могат да се видят цветни градинки, хамаци, скари и изнесени летни кухни, сенници и красиви градински мебели, наблюдателни кули, детски пързалки, къщички за кучета, надувни играчки, колела, тротинетки, игуани, котки, папагали, малко пони и какво ли още не.

Във всеки къмпинг за кемпери има магазин, баничарница, бар /колкото повече, толкова по-добре/, кръчми и дори изискани ресторанти.

Караванаджиите се знаят и не рядко се практикува сметките от консумация да се записва в тефтер, тип „пирон“, за всеки излязъл да се поразходи и нямащ пари в джоба в момента.

Предлага се и разнасяне на храна и напитки до вратите на караваните.

Големите хранителни вериги усетиха ползите от караванаджийството и се наблюдава далновидното им търговско поведение на място. В близост до няколко километра, например от къмпинг Градина, се намират изобилие от хранителни и битови стоки, все едно си в града.

Основно правило в каравана пространството е – не се пипа нищо чуждо.

Не се краде!

Тук царуват позабравени закони, на зачитане на личното – физически и материално, има задружност, добронамереност, приятелство и свобода.

Собствениците на къмпингите за каравани са успели да осигурят на почиващите спокойствие, сигурност и усещане за безгрижие. Винаги има и отговорник по битовите въпроси, който знае мястото на всяко нужно нещо.

Лятото е време за възстановяване на физическата и психическа форма на тялото и духа, ума и душата.

Морето, слънцето, различната среда на живот и свободното време предразполагат за сериозни разговори със себе си.

Подреденият ни и редактиран всекидневно живот от важни събития, новини и стрес превръща човек в търсещ място за бягство.

Промените, които се задействат чрез добре направена почивка и възстановяване, могат да имат дългосрочно въздействие върху живота занапред.

Не е важно какви сме били вчера, това е отминало време. Интересът на мислите ни е насочен какви ще бъдем днес, чрез техники на фокусиране навътре и отваряне към отчистване, заздравяване и растеж:

  1. Да забравиш за напрегнатия живот.
  2. Да срещнеш душата си.
  3. Да усетиш природата.
  4. Да живееш като номад.
  5. Да чуеш морето.
  6. Да се взираш в звездите.
  7. Да говориш с делфините.
  8. Да се храниш предимно с плодове и зеленчуци.
  9. Да срещнеш себе си.

Трудно се работи със себе си, по-лесно е да се действа навън. Правилният път на постигане на промяна на поведението е срещата с природата.

Караванингът дава това усещане, на живот сред живота.

Там, сред задружността на близките хора от семейството и приятелите, в естествена среда на радост и веселие, отмора и възстановяване, се получава търсената информация за поправяне и акумулиране на нужната енергия за предстоящото.

Неовладяният навреме стрес може да доведе до прегряване /бърнаут/, което е изключително опасно състояние и създаваслед себе си сериозни здравословни проблеми.

От собствен опит  препоръчвам – не разчитайте на стоп, например между къмпинг Градина до Черноморец или Созопол. Времето на сантименталното придвижване с вдигнат палец май е отминало безвъзвратно. Може би заради страхът, загнезден в съзнанието на хората от Ковид-19 вируса или приемането на романтиката от стопа за далечен спомен.

Караванингът по родното Черно море е лавиноразрастваща се ескейп дестинация.

Къмпингарите си имат своя група във Фейсбук, с близо 32 хиляди членове.   

Текстът е публикуван във вестник „Труд“