Как да се държим в Украйна?

Украйна е президентска република и се намира в Източна Европа. В нея живеят около 50 млн. украинци, като българското малцинство наброява около половин милион души. Фактите показват, че през хода на историческото време, българи и украинци са имали чести, интензивни и важни за двата народа взаимоотношения.

Около 65 % от украинците с български произход днес живеят в областта Бесарабия около Одеса, откъдето идва и наименованието им – бесарабски българи. Има и т.н. таврийски българи, населяващи Запорожката област.

Как да се държите правилно, за да ви приемат гостоприемно и да се чувствате приятно в Украйна?

1. Украинците са ведри, усмихнати и любезни хора. Поздравяват учтиво и сърдечно, като очакват същото отношение.
2. Мирът е важна тема и разговорите за него са задълбочени и продължителни. Дръжте се дружелюбно и кажете мнението си без стеснение.
3. Тук няма да чуете, че се говори само украински език, спокойно можете да комуникирате на руски или английски езици.
4. Украинците са големи чистофайници и винаги след като са престъпили прага на дома си, обезателно мият ръцете си. По няколко пъти. За да не ги обидите, правете като тях!
5. В Украйна има добре изградена система за обществен транспорт, като цените на билетите не са високи. Например билет за едно пътуване с метро струва 5 гривни, а за тролей – 4 гривни. За сведение 15.5 гривни са 1 лев.
6. Метрото в Киев е удобно и бързо. Най-дълбоката метро станция в света, “Арсенальна“ се намира на 105.5 метра под река Днепър и се изисква по-продължително време возене с ескалатор, преди да се излезе изпод земята.
7. Фуникулярът в Киев работи от 1905 година и билетът за него е 4 гривни. Разстоянието от върха до речната Киевска гара е само две минути, като от прозорците му се открива великолепна панорама.
8. Не се дръжте открито агресивно, надменно или превзето, особено по парливи и общественозначими теми, защото може да получите неприятни преживявания.
9. Украинците са религиозни и изискват да се спазва личното им пространство при общуването с Бог. Посещението на религиозен храм изисква поведение, в съответствие с нормите на благоприличие и учтивост.
10. В православните храмове украинките покриват главата си обезателно с шал или воал. И трябва да бъдат облечени в богоугодно облекло, т.е. с дълга пола. Същото важи и за всички дами, които желаят да разгледат света София, свети Михаил или Киево-Печорската лавра.
11. В Украйна отношението към децата е силно повлияно от традициите и дълбочината на семейните ценности. Децата се приемат като много важен капитал.
12. В Украйна има паметници от различни исторически епохи от създаването и развитието на страната. Местните обичат да ги посещават, пазят ги и очакват същото от туристите. Особено важни за тях са символите, свързани с жертвите на Втората световна война.

Текстът е публикуван на 29.08.2017. – http://epicenter.bg/article/Kak-da-se-darzhim-v-Ukrayna–/135067/10/0