Как да се държим в Анкор Ват, Камбоджа?

Анкор Ват е една от най-посещаваните туристически дестинации в световен мащаб, включен е в списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско.
Изграждането му е посветено на хиндуиското божество Вишну.
Едно от чудесата на света, което дълги години е тънело в забрава, днес работи без почивен ден.

Древният кхмерски комплекс се намира в близост до град Анкор, република Камбоджа. Името му означава „градски храм“ и храмовите руини се простират на няколко стотици километри наоколо.

В република Камбоджа се влиза с туристическа виза, която може да бъде положена на границата /сухопътна, с кралство Тайланд или република Виетнам и на летището в Пном Пен/, има валидност 30 дни и струва 30 щатски долара.
Входните билети за комплекса Анкор Ват са с официални цени от 37 щатски долара за еднодневен престой в комплекса до 72 щатски долара за седмичен билет.
Храмовете са отворени за посещение всеки ден от 7.30 до 17.30 часа.

В храмовия комплекс Анкор Ват от месец декември 2015 година са въведени правила за поведение на туристите:

1. Подходящо облекло – колкото и да е топло, не трябва да се забравя, че се намирате в храмов комплекс. Не носете провокативно и неуважително облекло – къси панталонки, поли и потници! От 2016 година, всеки посетител, който не е в уважително облекло, не получава входен паспорт и не се допуска в Анкор Ват. Входният паспорт е личен, съдържа данни, като цена, печати на Анкор Ват, на Юнеско, има посочена дата на валидност за пребиваване в комплекса, както и снимка на притежателя му.
2. Докосване на паметниците – не се пипат, а само се разглеждат! Докосването на светините е голям проблем за управата на Анкор Ват. Изображенията по храмовете, руините и вплетените в и около тях клони от дървета са много лесни за докосване, но това не е допустимо!
3. Не говорете високо, не се смейте гръмко и не крещете!
4. Не ръкомахайте енергично и владейте реакциите на тялото си и емоциите си!
5. Не навлизайте в зоните, които са забранени за туристи – има опасни участъци, които не се посещават!
6. Пушенето в парка не се разрешава – от 2012 година е забранено да се пуши в ареала на Анкор Ват.
7. Пиенето на алкохол или използването на стимуланти в парка не се разрешава!
8. Заснемането на монасите без изрично им разрешение, е погрешно. Докосването до дрехите или лицата им, особено главите на монасите също е забранено!
9. Да не се купуват сувенири от деца! Управата на комплекса Анкор Ват не толерира улична търговия, в която продавачи са деца. Мястото на децата е в училище, а не по сергиите за сувенири!
10. Да не се хранят и пипат животни, например маймуни! Храненето на случайни животни може да е опасно за посетителите.
11. Да се придържат туристите към добрия тон и да не забравят, че се намират в световно признат паметник на културата!
12. Да се отнасят за информация и консултации към управата на комплекса или към пазителите на реда, по алеите или около храмовете.

Към тези правила можем да прибавим и още няколко полезни съвета, за комфортно пребиваване в Анкор Ват:

13. Не ходете с джапанки или отворени сандали, а със спортни затворени обувки, тип маратонка. Съществуват опасности от различни паякообразни, гущери или змии
14. Носете си бутилирана вода за пиене, не пийте от случайни водни източници!
15. Носете си шапка и слънчеви очила!
16. Носете си подкрепящи плодове или закуски, ако имате нужда от тях.
17. Пазете чистота и не замърсявайте природата, около и в храмовете!
18. Не пишете или дълбайте с нож или дървена клечка нищо по стените на храмовете, по изображенията или по дърветата.
19. Не се качвайте на места, които застрашават здравето и живота ви.
20. Не влизайте в пререкание с други туристи, особено на етнически и верски теми!
21. Не извършвайте никакви противообществени прояви /кражби, нападения/, в комплекса има монтирани камери за видео наблюдение.
22. Не оставайте личните си вещи /входни билети, паспорт, пари, раници, фотоапарати и видеокамери/ без надзор. Ако загубите входния си билет, има солена глоба – 100 щатски долара за еднодневния билет, а за тридневния билет е 200 щатски долара.
23. Пред действащи пагоди, обезателно си събувайте обувките!

Когато закупувате входния си билет за Анкор Ват, обезателно трябва да сте облечени с блуза с подходящ ръкав /покриващ раменете/ и панталон с ¾ дължина/ покриващ коленете/, за да бъдете безпроблемно пуснати в комплекса. В противен случай, ще ви се откаже билет.
Билети могат да се закупят от предната вечер, около 17 часа, за следващия ден за посещение на комплекса и така ще се освободите от чакане на дългите опашки за билети. Този далновиден акт ще ви спести много време, което можете успешно да използвате за разглеждане, а също така ви осигурява безплатно разглеждане на комплекса същия ден, до затварянето му.
Доскоро билети можеха да се купят само кеш, но вече е възможно и плащания с карта на Visa, Mastercard, UnionPay, JCB, Discover и Diners Club. Има и банкомати за улеснение на туристите.

Република Камбоджа е будистка държава и имат обичаи тялото, особено главата да се считат за свещени. Добре е, при среща с местни, да не ги докосвате, да се държите сдържано, учтиво и усмихнато.

Камбоджанците са приятелски настроени и имат добро отношение към туристите. Заради голямата бедност и мизерия в страната, често се срещат деца или жени, които открито просят пари.

В Анкор Ват има обозначени 34 перфектни места, откъдето можете да снимате магнетичните изгрев и залез на слънцето, на фона на храмовете.

През 2017 година близо 6 милиона туристи са посетили Анкор Ват. Мястото винаги е пренаселено от зяпачи, бъдете внимателни не само за снимките си, но и за собственото си безаварийно визитиране на комплекса.

Текстът е публикуван на 21.08.2018. – https://magdalenagigova.blogspot.com/2018/08/blog-post_13.html?spref=fb