КАК ДА СЕ ДЪРЖИМ В АВСТРИЯ?

Република Австрия и столицата й Виена са водещи дестинации за туризъм, бизнес, обучение, култура и живот. Според класации, град Виена е най-доброто място за работа и създаване на семейство в Европа.
Австрийските граждани са горди със социалната си система и ревниво пазят постигнатото в тази сфера. Минималната пенсия е 880 евро, а средната около 2000 евро. Сравнени с други европейски страни, особено с Република България, тук е Меката на добрия живот.
Минималната заплата е около 1000 евро, а средната е 2500 евро, като има и заплати от по 10 000 – 15 000 евро, които не са прецедент.
За съжаление, синдрома застаряване е силно засегнал австрийското население и хората в предпенсионна и пенсионна възраст са значителната част от гражданите на страната.
Манталитета на обикновения човек е силно повлиян от живия живот в страната.
Хората са изключително отдадени на традициите си, живеят ежедневно с тях и имат своите основателни изисквания те да бъдат спазвани, както от собствените им съграждани, така и от пребиваващите за малко или за постоянно чужденци.
Как да се държите в Австрия, за да се чувствате добре и в същото време да не нарушавате живота на другите с присъствието си?
В исторически план Австрия е била много мощна и силно регулирана империя. Днес имперската слава е останала само в монументите по улиците и във величието на дворците на Хабсбургската династия.
Съвременна република Австрия умее да покаже наследството си в силата на законността и владеенето на обществените порядки, чрез цялата си държавна машина. Заради което получава адмирациите на порядъчното си население и всички се радват на организирания си добър начин на живот.
Правилата за поведение тук са на почит и шмекеруването се приема за глупост.
Затова:
– Не нарушавайте законите на страната, градските регулации и вътрешните правилници на обществените и частни сгради.
– Не преминавайте на червен светофар.
– Не шофирайте рисково и се съобразявайте винаги с колоездачите и мотористите.
– Колоезденето е на почит, даже е почти религия, затова е изключително важно да се отдава предимство на пътя на всеки, който кара колело.
– Спазвайте правилата за улично движение, особено знаците за изпреварване, за паркиране и престой.
– Дръжте се цивилизовано и уважавайте местните нрави и обичаи.
– Не газете тревните площи, цветните алеи и не късайте цветя и храсти.
– Австрийските граждани разбират и говорят английски и други езици, но явно показват, че предпочитат да комуникират на родния си език с чужденците.
– Не говорете високо, не жестикулирайте активно, не плюйте по улиците и не хвърляйте отпадъци извън определените за това кошчета.
– Спазвайте личното пространство на хората, особено на публични места.
– В по-малките населени места, където хората се познават и животът е по-затворен, опитите за личен контакт не се толерират.
– Поздравяването при среща е задължително.
– Учтивото поведение се приема за нормално.
– Неделя е ден за семейството и това правило се спазва безприкословно.
– Австрийците обичат да закусват сутрин в сладкарници и кафенета и докато четат пресата за деня, изискват да се радват на усамотението си.
– Сигурността в Австрия е на добро ниво, но въпреки това бъдете внимателни за обири и нападения, особено на известните туристически места.
– Пратерът е развлекателен център във Виена за деца и възрастни и там поведението на посетителите трябва да е в синхрон с изискванията за безопасност.
– Кучето в Австрия е със статут като човек и с него може да се пътува в обществения транспорт, да се посещават ресторанти, кафенета, магазини, концерти на открито и дори галерии. Необходимо е да се носи паспорт с валидни ваксинации и наморник, за по-големите породи.
– Почиствайте по време на разходка на кучето си задължително. Има поставени торбички за тази цел по алеите в парковете и по улиците. Ако не го направите, ще получите глоба.
– Не драскайте по стените и по паметниците на културата. Може да получите за тези прояви солени глоби и дори затвор.
– Не се качвайте по фонтаните, скулптурите в парковете и в дворците. Опасно е за здравето и за джоба.
– Добре е да се знае, че във Виена, Залцбург, Грац и курортните градчета има видеонаблюдение, което осигурява сигурност срещу грабежи, нападения и регистрира противообществени прояви.
– Обичайно е тревните площи в парковете да се използват за почивка и пикник от гражданите и е неприето докато се излежават да бъдат обезпокоявани безпричинно.
– Достъпът до градините с плодове и зеленчуци и селскостопанските посеви е лесен, но трябва да се знае, че те са изключителна частна собственост и посегателства върху тях, с цел облагодетелстване се наказват.
– Високият стандарт на качество на стоките и услугите в Австрия, изискват и адекватно поведение на предлагащите ги. Нерядко това обаче не се случва и е независещо от определени конкретни обстоятелства.
– Пазете се от мошеници. Има ги навсякъде, например продавачи, шофьори на такси, паркингбоис, ресторантьорски персонал и пр. Това могат да бъдат по произход както чуждестранни работещи, така и австрийски граждани, без достатъчен морал и възпитание.
– Обличайте се съобразно общественото си положение и настроението си, но ако сте във Виена, всичко наоколо предполага да се погледнете в огледалото по-продължително и да изберете по-добия си външен вид.