Как да поднесем или приемем подарък?

Какво е подаръкът? – израз на добри чувства, заздравяване на социалните контакти или размяна на овеществена позитивна енергия между хората.

Правенето на подарък е деликатна мисия, включваща внимателното обмисляне по избора, опаковането, поднасянето и премането му.

Целта на подаръка е да зарадва получателя си, да изкаже благодарност, съпричастност към определена кауза /служебна или лична/, да укрепи връзките и да си остане желана част от отношенията между партньорите.

Протоколът по правене на подаръци се определя от инстуционалната/фирмената култура, която е толкова различна. Всяка фирма сама определя реда, регламентиращ правенето на служебни подаръци. Ние ще разгледаме общия случай.

Преди да направите подарък, трябва да се съобразите със:

 • Традиционната политиката на фирмата в правенето на подаръци. Например в делови порядък, Министерство на труда и социалните грижи има навика да подарява на партньорите си бутилка отлежало вино, поднесено в дървена кутия с надпис.
 • Лимитирана стойност на подаръка – например цена между 20 – 40 лева.
 • Познаване вкуса на получателя. Не е задължително, но е препоръчително да се съобразите с характера на получателя, ако той е познат. Ако не, се действа по протоколен принцип.
 • Вид на подаръка – траен или нетраен предмет. Може да бъде подарена услуга, например карта за ползване на фитнес център.

Подаръците биват две категории:

 • трайни/нетрайни;
 • лични/служебни.

Трайни подаръци са предметите със по-голяма стойност – /картини, статуетки, вази, лули, писалки със златен писец и др./.

Нетраен подарък са цветята, бонбоните и всички неща за консумация.

Личен подарък е този, който ще служи на получателя изключително за лична употреба, например нещо за хобито му – пинсети за марки. Личният подарък не означава да подарявате боди или слипове! Това ще е недоразумение.

Служебният подарък е професионално ориентиран или унифициран предмет, като например комплект химикалка и запалка с логото на фирмата, чадър или бокс за визитни картички.

Протоколът по поднасяне на подарък е следния:

 1. Да се поднася с празнично настроение.
 2. Да е опакован в луксозна хартия.
 3. Да се поднасе с придружетелна картичка, съдържаща кратък тържествен текст с пожелания.
 4. Да се поднесе лично.

Когато подаръкът е част от деловия ви ритъм, трябва много внимателно да се съобразите как и на кого ще го поднасяте. В зависимост от културните особености на различните нации, приемането и даването на подаръци са много деликатни действия. Когато пътувате по света е наложително да знаете традициите в размяната на подаръци на партньорите си и да се придържате към тях.

Кога се дават подаръците? – обикновенно преди страните да седнат на разговори. Така се изразява надежда за добро съвместно сътрудничество. Допустимо е подаръкът да се поднесе и след приключване на деловите ангажименти. Тогава се изразява доволство от добре свършената работа.

В Япония и Китай например, подаръците се разменят на първа среща, докато в Корея – на последната.

Как се поднасят подаръци? – най-напред давате подаръка на най-високопоставения по сан от партньорите си, поздравявате го и ако сте в по-близки отношения с него, го целувате. Последствие повтаряте ритуала със следващия по старшинство. Подарък се подава с лявата ръка, за да може дясната да ви е свободна за здрависване. В бизнесетикета няма значение това, че дама дава подарък на партньор-кавалер. Допустима е и размяна на подаръци между две дами.

Как се държите, когато поднасяте подарък? – ставате на крака, с изправена стойка, леко разтворени рамене, усмихнато лице, гледате в очите партньора, на който поднасяте подаръка, задържате ръката си при поздрава поне 15 секунди, като разтъсвате приятелски. Целуването на партньора зависи от интензитета на бизнесотношенията ви, но съществува възможност за т.н. „служебна целувка“. Казвате приятни, поздравителни слова, ако нямате предварително подготвена реч. Не говорете дълго и отегчително. Оставете подаръка сам да говори за себе си, ако е стойностен и добре подбран!

Как да получите подарък? – Повелята на етикета е категорична – изразявате искренно задоволсво от направения ви подарък! Благодарите сърдечно, първо лично, в момента. Допустимо е на следващия ден да пратите поздравителна картичка с нови благодарности на подаряващия ви партньор.

Получаването на подаръци си е цяло изкуство. Освен благодарност, трябва да покажете задоволство от сполучливия подарък. Дали е така, само вие си знаете, но дипломатичността изисква да проявите такт. Отнесете подаръка си в офиса и ако имате добър бизнес с този партньор, колкото и да е пошъл подаръка, го пазете в кабинета си на видно място. Поне, докато трае сделката, после може да го приберете в някой килер!

Получавате поднесен подарък с лявата ръка, за да ви е свободна дясната за поздрав. Етикетът е същият, както при поднасяне на подарък.

Има случаи, макар и редки, в които се отказва подарък.

Кои са те?

 • когато е много скъп и корпоративните правила не го допускат;
 • при съмнение за корупция;
 • при нечисти помисли;
 • неподходящ подарък – например малка маймунка. Какво ще я правите, не работите в зоопарка?

В случай на връщане на подарък, направете го изключително деликатно.

Първо, за да не обидите подаряващия.

Второ, да не се злепоставите сам с отказа.

Реагирайте мигновенно, ако заподозрете некоректност в поведението на партньора си. Ако подаръкът е даден с добри намерения, но не е подходящ, това е по-трудния вариант. Не трябва да обидите отсрещната страна, а да я убедите в доводите си за връщане.

В работна среда често се празнуват лични празници и колегите си разменят подаръци. Какъв етикет да се спазва?:

 • ръководител прави подаръци на подчинените си по лични и служебни поводи. Но трябва да бъде внимателен какво подарява и на кого? Не трябва да пропусне някой, както и стойността на подаръците да е горе-долу еднаква. Много лични подаръци не са допустими, като бельо, чорапи и др.
 • служителите правят групов подарък на началника си. Подаръкът не трябва да е много скъп, за да не се изтълкува като подмазване.
 • размяната на подаръци между колеги е нещо естествено, като стойността на подаръка се определя от интензитета на колегиалните връзки.

Подаряването на цветя е част от протокола по подаряване на подаръци, но се различава от него.

Ролята на цветето в светския живот е неизмеримо, да не говорим за колосалните размерите на индустрията по производство, отглеждане и продажба на цветя и саксийни разстения. Няма нищо по-лесно и по-трудно от подаряването на цветя.

Избора си зависи изцяло от вас.

Кой подарява цветя? – всички на всеки.

На кого се подряряват цветя?

 • детето подарява на всички жени в семейството, на учителките си;
 • дама подарява на друга дама. Никога на мъж, с изключение на баща си и в служебен план на началника си, при повод;
 • кавалер подарява на дами, никога на друг кавалер. Тук изключението е както при дамите.

Кога се подаряват цветя? – когато пожелаем и когато можем, нечетен брой стръкове цветя.

 • за благодарност;
 • за празник;
 • по случай радостно събитие – раждане, сватба, рожден ден, професионален успех и т.н.;
 • за извинение.

Как се подаряват цветя? – лично или по куриер. Ако е лично се поднасят с лявата ръка, за да може с дясната да се здрависате. Последва целувка, но това зависи от интензитета на връзката между подаряващ и получаващ цветята.

Избор на цветя:

 • кавалер на дама – всякакви цветя, без червени рози. Червената роза е запазена територия за влюбените!;
 • дама на дама – всичко, което природата е създала, без червена роза;
 • при тържествен случай се препоръчват цветя с едри цветове, в пасторалната гама. Да се избягва червеното;
 • при траурно събитие се препоръчват да се поднесат бели гладиоли или кали, в четен брой и без опаковка. Както и траурни венци.

Често букетите с цветя са придружени с поздравителна картичка.

Поздравителните слова в нея, следва да са написани с красив шрифт и винаги на ръка.

Избягвайте да подарявате саксийни цветя, освен когато получателят на цветята е фен на саксийните разстения.

Не подарявайте сухи цветя, те са за гробищата.

Подаряването на икебана от сухи разстения е удачно за аранжитане на офиспространство, ресторант, кафене или фитнесзала.

Подаряването на кошница с цветя е за тържествени случаи – премиера на театрална постановка, балетен спектакъл. Не е подходящо да бъдат поднесени на домакинята на партито, на което сте поканен.

Подаръкът, независимо дали е замислен и направен в личен или в корпоративен план е винаги чакан и желан. Получаването му носи радост и удовлетворение от контакта с благородни и почитащи хора.