Балканите са в сърцето на Европа

Балканите са в сърцето на Европа, каза Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи при откриването на интерпарламентарната конференция „Трансформирането на региона на Западните Балкани – парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС“, организирана от Народното събрание и Европейският парламент.

Колкото по-трудни стават предизвикателствата в регионален и глобален план, колкото по-големи са изпитанията и толкова по-убедителна е тезата, че членството на всички страни от Западните Балкани в Европейския съюз е дълбоко приемлива, заяви Явор Нотев, заместник председател на Народното събрание.

Председателят на комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова каза, че на срещата в София „ЕС – Западни Балкани“ и на форумите в рамките на парламентарното измерение на председателството на България на ЕС, 28-те държави, членки са дали подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

В спортно елегантен дрес код, повечето представители на шестте страни от Западните Балкани, инфинитивно декларираха, че региона е място на различия, които по интересен, своеобразен начин, дават картбланш за сближаване на народите му. И членството на тези, които не са в ЕС, ще придаде на целите Балкани онзи неподражаем европейски чар, който сега липсва на Обединена Европа.

Историята е тази, която обединява и показва, че народите от Западните Балкани са имали различни позиции и гледни точки в миналото, но днес и сега е време за процес на сближаване и общо членство в ЕС.

Представителят на Гърция, Георгиус Палис демонстрира твърдото си становище, че Западните Балкани имат много общо, но именно различията отличават всяка една страна културно и исторически.

Проведеният форум бе част от събитията, заложени от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз като особено съществени и е в рамките на Програмата за подкрепа, която Европейският парламент оказва на парламентите от страните в процес на присъединяване.